Ensimmäinen Akaan Mesihölkkä sai juoksijat liikkeelle

Toijalan Vauhdin ja Akaan kaupungin yhteistyössä järjestämä ensimmäinen Akaan Mesihölkkä sai lauantaina liikkeelle noin 90 juoksijaa. Ennakkoon tapahtumaan ilmoittautuneita oli 40, mutta kisapäivänä jälki-ilmoittautuneita tuli tuplasti enemmän.

– Etukäteen arvioimme, että jälki-ilmoittautuneita voisi olla parikymmentä, mutta heitä tulikin näin paljon. Olemme tästä kovasti iloisia. Lisäksi olosuhteet ovat loistavat, ilma on kostea, raikas ja tyyni. Nyt vain odottelemme juoksijoilta palautetta, miten ensi vuonna voisimme tehdä vieläkin paremman tapahtuman, kertoi Vauhdin yleisurheilujaoston kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Tuulikki Moisio.

Ensimmäisenä maaliviivan ylitti miesten kymmenen kilometrin voittaja, Sjundeå IF:n Aki Kauppinen ajalla 34,52. Kauppinen on myös suunnistaja ja SM-tason hiihtäjä.

– Ensimmäiset kolme kilometriä olin 33 minuutin vauhdissa, mutta sitten askel hyytyi aika pahasti, kun vähemmän on tullut harjoiteltua tasamaajuoksua. Hiihtäjän kovalla pohjakunnolla pystyin kuitenkin vetämään loppuun, 26-vuotias urheilija kertoo.

Espoosta oleva Kauppinen juoksi tutuissa maisemissa, sillä perheen kesämökki on Jalannin rannalla.

– Jalannin varrella on tullut paljon lenkkeiltyä. Pitkä reitti olisi mennyt jopa suoraan mökin ohi, mutta se olisi ollut jaloille vähän liian rankka, minkä takia valitsin tämän kympin.

Elektroniikkaa Otaniemessä opiskelevan Kauppisen yksi lähiajan tavoitteista on hiihtää mitaleille opiskelijoiden Universiadeissa.

Kilpaileva kuntojuoksija

Naisten sarjan kympin voitti vesilahtelainen Katri Vermanne aikaan 42,07. Kuntojuoksijaksi itseään kuvaileva, 4- ja 8-vuotiaiden lasten äiti kertoo harjoitelleensa tavoitteellisemmin viimeiset pari vuotta.  Elokuussa Vermanne juoksi Helsinki City Marathonissa ajan 3.18,14, jolla hän sijoittui 40-vuotiaiden naisten sarjassa kolmanneksi.

– Tämä kymppi meni hyvin vauhtilenkistä. Reitti oli suht tasainen ja kiva juosta. Seuraavana vuorossa on Pirkan Hölkkä, Vermanne kertoo.

Kympillä hyvää vauhtia pitivät myös Toijalan Vauhdin nuoret 12-vuotias Sini Tirri, 13-vuotias Anniina Mahkonen, 11-vuotias Laura Anttonen, 11-vuotias Sirkku Näsi sekä kuntosarjaan osallistunut 11-vuotias Tapio Mikkola ja 10-vuotias Martti Näsi. Naisten sarjassa kolmanneksi sijoittunut Sini Tirri oli omaan suoritukseensa tyytyväinen. 1000 metriä päämatkanaan pitävä nuori juoksija kellotti kympin aikaan 44,31.

– Ihan hyvin meni ja pysyin mukana. Lenkkinä tämä oli ihan mukava ja ilma oli raikas, Sini Tirri kertoo.

Kympille osallistui myös nyrkkeilykehästä paremmin tunnettu Akaan Iskun Satu Lehtonen, joka ylitti maaliviivan naisten sarjan seitsemäntenä ajalla 49,41. Lehtosen mukaan kestävyys ja hapenottokyky ovat eduksi myös kehässä, jossa päätavoite on SM-pronssin kirkastaminen maaliskuussa Tampereella.

– Ja ainahan kilpailu opettaa valtavasti. Mitä enemmän kilpailufiilistä, sen parempi.

Klaara Leponiemi 26 kilometrin voittoon

Jalantijärven ympäri 26 kilometrin reitille lähti kolmisenkymmentä juoksijaa. Miesten sarjan voittoon juoksi Virtain Urheilijoiden Marko Leppämäki aikaan 1.41,35. Alle kahden tunnin matkan taittoi myös naisten sarjan voittaja, Lempäälän Kisaa edustanut, 15-vuotias Klaara Leponiemi Viialasta ajalla 1.58,11.

42-vuotias Marko Leppämäki on entinen SM-pyöräilijä ja maantiejuoksija, jonka juoksu-ura loppui aikanaan akillesjänteen katkeamiseen.

– Nyt kierrän hölkkiä ja hiihdän. Olen myös tämän vuoden soudun Suomen mestari. Harjoittelen monipuolisesti. Seuraavaksi juostaan Pirkan Hölkkä, jonka huippuvuosina olen juossut kahteen tuntiin. Jos siihen lisää nyt puoli tuntia, olen tyytyväinen.

Mesihölkän reittiä Leppämäki kiittelee hyvin merkityksi ja nopeaksi.

– Ainoa miinuspuoli oli, että mehupurkin olisi voinut antaa käteen, ettei purkki mene maahan siinä vaiheessa, kun sen pöydältä ottaa.

Mesihölkän kilpasarjojen tulokset

Miehet 26 km 1. Marko Leppämäki Virrat 1.41,35, 2. Henrik Borenius Helsinki 1.42,23, 3. Asko Nuikka Kylmäkosken Veikot 1.44,17, 4. Teuvo Mattila Akaa Runner Team 1.49,50, 5. Esa Seppä Hassu Hiihtäjä 1.52,33, 6. Seppo Jokinen Valkeakoski 2.01,27, 7. Juhani Kortelahti Punkalaidun 2.06,41, 8. Petri Kalliala Parma Oy 2.07,54. 9. Uula Kärkäinen Akaa 2.15,25, 10. Timo Petäjä Kangasala 2.15,48, 11. Teemu Vierimaa Akaa 2.17,15, 12. Heikki Hiden Lahti 2.22,03, 13. Reijo Rasmus Mittarikerho 2.30,03, 14. Heimo Liukkonen Kangasniemen Kalske 2.46,29.

Naiset 26 km: 1. Klaara Leponiemi Lempäälän Kisa1.58,11, 2. Marja Salminen Valkeakoski2.38,20, 3. Riitta Saukkonen Tampereen Maratonklubi 2.40,37, 4. Niina Reinikka Viiala3.18,33, 5. Heidi Hiden Toijalan Vauhti 3.18,39.

Miehet 10 km: 1. Aki Kauppinen Sjundeå IF34,52, 2. Juha Nyyström Kylmäkosken Veikot36,52, 3. Teemu Visala Valkeakosken Haka36,56, 4. Marko Isoaho Tampere 38,07, 5. Ismo Ylenius Janakkalan Jana 39,31, 6. Jukka Nieminen Hämeenlinna41,08, 7. Mikael Mattila Virus41,20, 8. Jukka Aittokallio Tampereen Maraton 43,55, 9. Patrik Borenius Helsinki 44,50, 10. Harri Tossavainen Sanomain Kerho 45,17, 11. Tomi Nieminen Toijala 46,14, 12. Erkki Itkonen Hämeenlinnan Tarmo 49,14, 13. Seppo Borenius Helsinki49,35, 14. Juho Veikkolainen Viialan Valtti 50,23

Naiset 10 km: 1. Katri Vermanne Vesilahti 42,07, 2. Ida Rintala Kankaantaan Kisa 42,31, 3. Sini Tirri Toijalan Vauhti 44,31, 4. Anniina Mahkonen Toijalan Vauhti 44,42, 5. Sanna Manderbacka Hämeenlinna 46,35, 6. Tuuli Rinne Ylöjärvi 49,21, 7. Satu Lehtonen Akaan Isku 49,41, 8. Niina Ovaskainen Tovoli 59,10, 9. Laura Anttonen Toijalan Vauhti 1.05,44, 10. Sirkku Näsi Toijalan Vauhti 1.05,44.

Naisten kympin voittaja Katri Vermanne.

Naisten kympin voittaja Katri Vermanne.

12-vuotias Sini Tirri juoksi kympin aikaan 44.31.

12-vuotias Sini Tirri juoksi kympin aikaan 44.31.

Akaan Iskun Satu Lehtonen haki hölkästä kilpailufiilistä.

Akaan Iskun Satu Lehtonen haki hölkästä kilpailufiilistä.

Naisten kympin kolme parasta: voittaja Katri Vermanne Vesilahdesta, toinen Kankaantaan Kisan Ida Rintala  (vas.) ja kolmas Toijalan Vauhdin Sini Tirri.

Naisten kympin kolme parasta: voittaja Katri Vermanne Vesilahdesta, toinen Kankaantaan Kisan Ida Rintala (vas.) ja kolmas Toijalan Vauhdin Sini Tirri.

Toijalan Martat olivat kympillä mukana kolmikolla Anne Linna (vas.), Tarja Laakso ja Marjut Siltanen. Veera Linna oli kannustamassa äitiään.

Toijalan Martat olivat kympillä mukana kolmikolla Anne Linna (vas.), Tarja Laakso ja Marjut Siltanen. Veera Linna oli kannustamassa äitiään.

Jalantijärven ympäri ehti ensin Virtain Urheilijoiden Marko Leppämäki, jota maalissa haastatteli Heikki Knuutila.

Jalantijärven ympäri ehti ensin Virtain Urheilijoiden Marko Leppämäki, jota maalissa haastatteli Heikki Knuutila.

73mesihölkkäKauppinenaki2
Hiihtäjä, suunnistaja ja juoksija Aki Kauppinen voitti miesten kympin.

Hiihtäjä, suunnistaja ja juoksija Aki Kauppinen voitti miesten kympin.

73mesihölkkä5 73mesihölkkä4
Mesihölkän juoksijat starttasivat matkaan Toijalan urheilukentältä.

Mesihölkän juoksijat starttasivat matkaan Toijalan urheilukentältä.

Toijalan Vauhdin Noora Toivo veti alkulämmittelyn.

Toijalan Vauhdin Noora Toivo veti alkulämmittelyn.

73mesihölkkäVermanne2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?