Patrik Lampénin yritys myy etätyötä etätyönä

Patrik Lampén tekee 90 prosenttia töistään kotona etätyönä. Hänen mielestään monen muunkin työ olisi tehokkaampaa ja mielekkäämpää, jos toimistolle ei mentäisi siksi, että toimisto on olemassa.

Patrik Lampén tekee 90 prosenttia töistään kotona etätyönä. Hänen mielestään monen muunkin työ olisi tehokkaampaa ja mielekkäämpää, jos toimistolle ei mentäisi siksi, että toimisto on olemassa.

Akaalainen Patrik Lampén työskentelee omistamassaan, 17 henkilöä työllistävässä NSF-nimisessä yrityksessä, joka myy it-alan monipuolista osaamista toisille yrityksille. Osana palveluja asiakkaille tarjotaan myös etätyömahdollisuuksia.

Lampén itse tekee valtaosan töistä kotona, vaikka yrityksen pääpaikka on Helsingissä ja Lampénin vastuulla ovat kaikki tamperelaiset asiakkaat ja myynti. Myös tänään perjantaina, kansallisena etätyöpäivänä, Lampén työskentelee kotona.

Patrik Lampénin perhe muutti Helsingistä Akaaseen osaksi viikkoa vuonna 2008 ja kokonaan vuonna 2010. Etätyön tekemisen mahdollisuus mahdollisti myös muuton.

– Ei tämä etätyö vahingossa ole tullut. Me haluamme asua täällä. Ensin tein osan töistä kotona ja olin jonkun verran Tampereella, koska yritys oli juuri aloittanut toiminnan siellä. Nykyään meillä ei ole Tampereella fyysistä toimistoa, koska kaikki työntekijät ovat joko asiakkailla tai etätöissä.

Lampén käy välillä Helsingissä yrityksen ja sen hallituksen kokouksissa ja tapaa asiakkaita sekä Helsingissä että Tampereella. Kuukausipalavereihin hän osallistuu muun Tampereen-henkilökunnan tapaan yleensä etänä ja saa omalle tietokoneelleen auki saman diasarjan, joka Helsingissä tykitetään seinälle. Koko myyntitiimin soittoaamupäivinä muut myyjät ja toimitusjohtaja ovat Helsingissä ja Lampén liittyy joukkoon Akaasta.

Lampén lukee myös läpi kaikki yrityksen asiakirjat kuten lakitekstit ja annetut ja saadut sopimusluonnokset. Se onnistuu mainiosti kotona. Kun Lampén on asiakaskäynnillä Tampereella, tekninen asiantuntija Helsingistä voi osallistua keskusteluun etänä mikäli Tampereen-henkilökunta ei pääse palaveriin. Koko yrityksessä kannustetaan etätyöhön, ja monet myyjät, tekniset asiantuntijat ja toimitusjohtaja tekevätkin etäpäiviä kotona.

Ei toimistolle toimiston takia

Patrik Lampén uskoo, että moni yrittäjä ja työntekijä saisi päivästä enemmän irti etätyön avulla.

– Etätyö mahdollistaa sen, ettei ihmisen tarvitse olla töissä ollakseen töissä tai roikkua toimistolla siksi, että pitää roikkua toimistolla. Se helpottaisi ihmisten elämää, koska myös yrittäjälle monen asian miettiminen onnistuu paremmin kotona. Akaassakin on paljon pienyrittäjiä, ja yrittäjä tekee aika paljon muutakin kuin pyörittää sorvia. Niitä muita töitä voi tehdä kotona ja etäyhteys on helppo ja edullinen toteuttaa. Tällä hetkellä työn alla on viialalaisen yrittäjän etäyhteys Kylmäkoskelle, jonka avulla yrityksen laskutuksen voi tehdä kotoa silloin kun yrittäjälle sopii .

72Patrik Lampen2Patrik Lampénin kokemusten mukaan etätyö edellyttää mitattavaa työpanosta ja luottamusta. Yleisesti tunnettu tosiasia on, että vastuu ja vapaus lisäävät työntekijän motivaatiota, mutta etätöiden aloittaminen voi olla iso muutos ja siksi hankalaa niin pomolle kuin alaisellekin.

– Sääntöjä ja suunnittelua pitää olla. Alussa se vaatii valvontaa, mutta kun se lähtee rullaamaan, kaikki voittavat. Työntekijän kannattaa esittää etätyönä tehtäviksi töitä, jotka voidaan mitata. Yrittäjän taas pitää uskaltaa luottaa siihen, että vaikka hän tekee etätöitä, työntekijät eivät ajattele hänen vain lukevan lehteä ja särpivän kahvia.

Myös pomon pitää luottaa alaisiinsa voidakseen itse tehdä etätöitä.

– Moni yrittäjä haluaa olla töissä katsomassa, että homma hoituu, mutta ei kaikessa voi olla mukana. Täytyy luottaa siihen, että sorvinkäyttäjä käyttää sorvia eikä vain vedä röökiä.

Työrytmi perheen päivärytmin mukaan

Kotona työpäivää voi myös rytmittää helpommin omien ja perheen tarpeiden mukaan ja jakaa useampaan osaan.

– Minulle on tärkeää, että voin viedä esikoisen kouluun ja hakea hänet koulusta. Voin hyvin herätä aikaisemmin aamulla ja tehdä etätöitä, viedä lapsen kouluun, mennä tapaamisiin Tampereelle, hakea lapsen koulusta ja taas myöhemmin iltapäivällä tehdä etätöitä , Patrik Lampén sanoo.

Toisaalta myös perheen on totuttava siihen, että etätyöntekijän työaika ei aina ole kahdeksasta neljään tai hän saattaa tehdä töitä silloinkin, kun muut ovat kotona.

– Jos on pidempiä palavereja, minulla on huoneen ovi kiinni, ja lapsille on sanottu, että silloin ei saa tulla häiritsemään. Perheen on totuttava siihen, että etätyöntekijä on töissä vaikka on kotona. Toisaalta etätyötä ei itse pidä sotkea siihen, että on 24 tuntia vuorokaudessa tavoitettavissa. Puhelin pitää osata laittaa kiinni, ja lomaakin on pidettävä.

Kestävää kehitystä

Patrik Lampén kertoo erään NSF:n asiakasyrityksen pitäneen ennen kuukausittain kokouksen Maarianhaminassa, jonne moni kallispalkkainen johtohenkilö lensi varta vasten. Kun yritykselle toteutettiin videoneuvottelupalvelu, he säästivät ratkaisun kulut muutamassa kuukaudessa ostamatta jääneinä lentolippuina ja paremmin hyödynnettynä työaikana. Myös luonto kiittää tällaisia ratkaisuja.

– Ekologisuus on ehdottomasti yksi syy etätyöhön. Itse ajattelen ympäristöaspektia aina kun voin. Muutenhan ajaisin 300 kilometriä viikkopalaverin takia, ja vaikka menisin junalla, eivät nekään vedellä kulje.

Kun ekologisuuden, työn tehokkuuden ja paremman motivaation lisäksi huomioidaan se, että moni yritys pärjää pienemmillä toimistotiloilla, koska kaikki eivät koskaan ole yhtä aikaa töissä, alkaa kasassa olla aika houkutteleva paketti.

– Jos näitä mietittäisiin enemmän, niin aika monta duunia voisi tehdä kotona. Ihmisten pitäisi vaan kuulla esimerkkejä toimivista kokemuksista, Patrik Lampén toteaa.

72Patrik Lampen4 Patrik Lampén tekee 90 prosenttia töistään kotona etätyönä. Hänen mielestään monen muunkin työ olisi tehokkaampaa ja mielekkäämpää, jos toimistolle ei mentäisi siksi, että toimisto on olemassa.

Yksi kommentti

  1. Jorma Jäppinen

    Onko tuo herra Lampénin oikeassa kädessä Jokerit-tatuointi? Näyttää niin kovin tutulta! Olen itse myös kyseisen joukkueen fanaattinen kannattaja

    ETELÄPÄÄDYSSÄ EI OLLA HILJAA!!

    Terv. Jore

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?