Kaupungin rakennuttama halli toisi kymmeniä työpaikkoja

 

Elematic haluaa laajentua Akaassa

Ympäri maapalloa toimiva Elematic haluaa keskittää toimintojaan Akaaseen. Lähelle pääkonttoria suunniteltuun uuteen rakennukseen siirrettäisiin yrityksen toimintoja Valkeakoskelta, Nastolasta ja Riihimäeltä. Taustalla näkyvä konepajayritys SKS Toijala Works eriytettiin Elematicista vuonna 1981.

Ympäri maapalloa toimiva Elematic haluaa keskittää toimintojaan Akaaseen. Lähelle pääkonttoria suunniteltuun uuteen rakennukseen siirrettäisiin yrityksen toimintoja Valkeakoskelta, Nastolasta ja Riihimäeltä. Taustalla näkyvä konepajayritys SKS Toijala Works eriytettiin Elematicista vuonna 1981.

Akaan kaupunki on tammikuusta asti neuvotellut Elematic Oy:n kanssa siitä, miten yhtiö saisi laajennettua toimintaansa Akaassa. Neuvotteluissa on päädytty vaihtoehtoon, jossa kaupunki rakennuttaisi 2 500 neliön teollisuusrakennuksen ja Elematic vuokraisi sen viidentoista vuoden määräajaksi.

Rakennuksen hinnaksi on arvioitu kolme miljoonaa euroa, ja kaupungin pitäisi ensin ostaa sitä varten kuuden hehtaarin maa-alue Itella Real Estate Oy:ltä. Alue sijaitsee Toijalan Lentilässä, Elematicin pääkonttorin välittömässä läheisyydessä.

Akaan vuosien 2013–2015 taloussuunnitelmassa ei ole varauduttu hankkeeseen. Siksi maa-alueen osto ja rakentamisen aloittaminen edellyttävät määrärahojen lisäystä jo tämän vuoden talousarvioon. Lisäksi rakentamiseen tulee varautua taloussuunnitelmassa 2014–2016.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esitys tiistaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle on, että se esittää valtuustolle hyväksyttäväksi vuokrasopimusta ja määrärahan myöntämistä maakauppaan ja teollisuusrakennukseen.

– Tämä on toteutuessaan erittäin merkittävä sopimus. Tietysti jotkut voivat miettiä, miten kaupunki tämmöisessä taloudellisessa tilanteessa lähtee tällaiseen panostukseen. Itse näen, että kun joudumme tehostamaan toimintaamme ja tervehdyttämään taloutta, samalla on painettava kaasua näissä hankkeissa, jotka luovat uutta työtä alueelle, Viitasaari sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on Elematicin toiminnan selkeä keskittäminen Akaaseen.

– Keskustelussa on ollut, että he siirtäisivät toimintojaan Valkeakoskelta, Nastolasta ja Riihimäeltä tänne ja saisivat toiminnallista hyötyä ja tehokuutta.

 Demarit ja kokoomus sopimuksen kannalla

Akaan kaupunkia ovat Elematic-neuvotteluissa edustaneet kaupunginjohtaja Viitasaaren lisäksi talouspäällikkö Mari Puhka-Susi, Sisu-hankkeen projektipäällikkö Jaakko Leinonen sekä ajoittain myös yritysasiamies Risto Rantala. Leinosen mukaan Akaaseen tulisi aluksi noin 30 ja pidemmällä tähtäimellä 50–60 työpaikkaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jouko Rytkösen (kok) mukaan kaksi suurinta valtuustoryhmää eli demarit ja kokoomus ovat Elematic-sopimuksen takana. Jo tämä tietäisi valtuustossa enemmistön tukea, mikäli kaupunginhallituksen päätös on Viitasaaren esityksen mukainen.

– Teemana on ollut, että ei säästetä itseämme hengiltä, vaan satsataan myös tulevaan ja kasvuun. Vastarintaa ei oikeastaan ole ollut, koska Glastonin hallista on hyvät kokemukset. Elematic taas on Akaassa kauan ollut yritys, ja siksi luottamusta tuntuu olevan useammilla tahoilla, Rytkönen sanoo.

Glastonille rakennutettu ja nykyään pörssiyhtiö Takoman käytössä oleva halli Toijalan Savikossa siirtyy lunastussopimuksen mukaisesti vähitellen kaupungilta käyttäjälle. Syyskuun erän jälkeen maksettavaa on noin 2,2 miljoonaa euroa, ja sopimuksen mukainen lunastusaika on 5.3.2020 asti.

Talouspäällikkö Mari Puhka-Suden mukaan lunastussopimukseen tähdättiin myös Elematicin kanssa, mutta neuvottelujen jälkeen hallitukselle ja valtuustolle päädyttiin esittämään vuokrasopimusta. Elematicilta perittävä vuokra maa-alueesta olisi kuusi prosenttia ostohinnasta. Puhka-Susi sanoo, että rakennuksen vuokraprosentti suhteessa kaupungin kuluihin tulee olemaan todennäköisesti korkeampi.

Vuokrakauden alettua maan ja rakennuksen perusvuokraan tehtäisiin sekä korkotasoon sidottuja vuokrantarkistuksia että indeksiin sidottuja vuokrankorotuksia.71Elematic3

Elematic

Elematic on Toijalassa vuonna 1959 perustettu yritys, joka toimittaa tuotantoteknologiaa, koneita, laitteita ja tietotaitoa betonielementtiteollisuudelle ympäri maailmaa. Vuosikymmenten aikana merkittävää kauppaa on käyty muun muassa Lähi-itään, Etelä-Koreaan, Neuvostoliittoon ja Venäjälle.

Viime vuoden joulukuussa Elematic kertoi toimittavansa kapasiteetiltaan maailman suurimman elementtitehtaan Irakiin. Kaupan arvo oli lähes 40 miljoonaa euroa. Tämän vuoden kesäkuussa Elematic kertoi toimittavansa Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin huippumodernin betonielementtitehtaan noin yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Elematicin pääkonttori on Toijalan Lentilässä. Lisäksi Elematic on vuokralla Akaan kaupungin omistamassa hallissa Puskuritiellä, jossa toimii varaosapalvelukeskus. Vuonna 2008 kaupungin ja Elematicin kesken keskusteltiin siitä, että Elematic ostaisi Puskuritien hallin. Samoihin aikoihin Elematicissa pohdittiin myös listautumista pörssiin.

Elematic työllistää Akaassa noin 130 henkilöä ja välillisesti useita alihankintayrityksiä ja niiden henkilöstöä. Kokonaisuudessaan Elematicin työllistävä vaikutus Akaassa on noin 250–300 henkilötyövuotta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?