Koko Kylän Olkkarin EU-hankerahoitus varmistui

Yleisö pääsi tutustumaan Olkkarin tiloihin ja paikallisiin yhdistyksiin.
Yleisö pääsi tutustumaan Olkkarin tiloihin ja paikallisiin yhdistyksiin.

Koko Kylän Olkkarissa Kylmäkosken kirkonkylällä vietettiin sunnuntaina avoimien ovien päivää. Paikalliset yhdistykset esittelivät toimintaansa, ja kaikki halukkaat pääsivät tutustumaan tiloihin.

Kauan odotettu rahoituspäätös Olkkarin toiminnalle saatiin elokuussa Pirkan Helmeltä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kylmäkosken-paikallisyhdistys jätti hankehakemuksen Pirkan Helmelle viime helmikuussa. Yhdistys sai täydennyspyynnön hakemukseen toukokuussa, ja kesäkuussa lähetetyn täydennyksen jälkeen rahoitus myönnettiin 13. elokuuta täysimääräisenä. Hankkeen kokonaisbudjetti on 38 375 euroa, ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto tukee toimintaa 24 560 eurolla.

Hankkeessa rahoitetaan kylätoimintatila sekä hankkeen tapahtumat, joista avoimien ovien päivä oli ensimmäisiä. Tarkoitus on, että kaiken ikäiset eri yhteisöjen, harrastusten ja elämäntilanteiden edustajat voivat hyödyntää yhteistä tilaa.

Hankevastaava Heli Piirainen kertoo, että paikalla kävi sunnuntaina kyläläisiä tasaiseen tahtiin.

– Täältä on tullut hyväntuulista porukkaa ulos, Piirainen myhäilee Olkkarin edustalla.

EU-ruokapaketteja jaossa

Vuosien tauon jälkeen Kylmäkoskella jaetaan EU-ruokatukea. Sitä on tarjolla parillisen viikon maanantaisin Olkkarilla kello 9–11 osoitteessa Haavistontie 1.

MLL:n Kylmäkosken-yhdistyksen varapuheenjohtaja Tiina Ryyppö kertoo, että ruokapaketteja voi hakea sopimuksen mukaan myös muina aikoina.

– Ruoka-avustus on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille lapsiperheille, mutta emme me ketään käännytä pois. Jos kokee tarvitsevansa ruoka-avustuksen, niin annamme sen, emmekä kysele kenenkään perhe- tai rahatilanteesta.

Ruokapaketti sisältää vehnä- ja sämpyläjauhoja, makaronia, puurohiutaleita, lihasäilykettä, hapankorppuja, hernekeittoa, mysliä, pasta-aineksia ja maitojauhetta. Jakelu aloitettiin jo elokuussa, mutta ruokapaketteja on haettu toistaiseksi maltilliseen tahtiin.

– Ruoka-avulle on selkeä tarve, mutta emme ole vielä ihan tavoittaneet kohderyhmää. Toisaalta moni arastelee avun hakemista, sillä pienessä kylässä melkein kaikki tuntevat toisensa, Ryyppö mietiskelee.

Perheliikkari uutuutena

Olkkarin alakerrassa toimiva Nuokkari on avannut ovensa kesätauon jälkeen. Heli Piirainen kuuluttaa lisää vapaaehtoisia valvojarinkiin, jotta toimintaa voitaisiin pitää yllä jatkossakin. Voi tulla katsomaan vaikka kertaluonteisesti, millaista meininkiä Nuokkarilla on.

Perhekahvila on sekin avannut ovensa, ja Olkkarilla kokoonnutaan perjantaisin kello 9.30–12. Syksymmällä on luvassa myös ilta-aikaan järjestettävä perhekahvila.

Uutuutena aloittaa perheliikkari eli perheliikunta, joka on tarkoitettu 2–5-vuotiaille lapsille ja näiden vanhemmille tai muille lapsen mukana oleville aikuisille. Tavoitteena on liikunnallisen kokemuksen lisäksi kehittää lapsen oman kehon hallintaa ja sosiaalisen ryhmän hahmottamista sekä keskittymis- ja kuuntelukykyä.

Avoimien ovien päivässä erityisen suosituksi osoittautui laserammunta, jota esitteli Toijalan Urheiluampujat. Onni Halonen kokeili sitä ensimmäistä kertaa ja sanoi ampumista helpoksi. Hän on ampunut aikaisemmin ilmakiväärillä.

– Olen käynyt aikaisemminkin täällä Nuokkarilla. Täällä on hienot tilat, Onni sanoo.

Yhdelle hengelle tarkoitettu EU-ruokapaketti sisältää näin paljon tavaraa. Useampihenkinen perhe saa luonnollisesti isomman satsin.
Yhdelle hengelle tarkoitettu EU-ruokapaketti sisältää näin paljon tavaraa. Useampihenkinen perhe saa luonnollisesti isomman satsin.
Onni Halonen kokeili laserammuntaa..
Onni Halonen kokeili laserammuntaa.