Akaa miettii vielä, mitä tekisi Keskustan koululle

Akaan valtuusto palautti yksimielisesti takaisin valmisteluun kaupunginhallituksen esityksen, jossa toivottiin Viialan Keskustan koulun peruskorjausta. Valtuusto kuuli teknisen johtajan Antti Kemi alustuksen vaihtoehdoista, kokonaan uusi koulu vai peruskorjattu nykyinen koulu, mutta päätyi puheenjohtaja Saila Kallioisen (sd) ehdotuksesta palautukseen.

Tekninen johtaja Antti Kemi on vahvasti peruskorjauksen kannalla. Hänen mielestään nykyisessä rakennuksessa on paljon sellaista, muun muassa sähköasennukset ja saniteettitilat, joita ei tarvitse korjata. Onpa rakennukseen tulossa valtuuston aiemman talousarviopäätöksen mukaan hissikin.

Tekninen johtaja Antti Kemi puolusti valtuustolle voimakkaasti Keskustan koulun korjaamisen järkevyyttä uudisrakennuksen sijaan.

Tekninen johtaja Antti Kemi puolusti valtuustolle voimakkaasti Keskustan koulun korjaamisen järkevyyttä uudisrakennuksen sijaan.

Antti Kemi kertoi valtuustolle olleensa Loimaalla toteuttamassa kahta vastaavanlaista peruskorjaushanketta, joiden tuloksena paikkakunnalle saatiin ajanmukaiset ja terveet koulut. Tekninen johtaja Kemi ei kiellä, etteikö Keskustan koulu kaipaisi joissakin kohdissa mittaviakin korjauksia, mutta siitä saisi hänen mukaansa toimivan koulun 5–6 miljoonalla eurolla kun taas uudisrakennus maksaisi vähintään 9,3 miljoonaa euroa ja lisäksi vanhan koulun purku 2 miljoonaa.

– Korjaustöiden laajuuden arviointi on tällä hetkellä hyvin haasteellista. Tällaisissa kohteissa tieto lisääntyy työn edetessä ja tämä työ vaatii paljon työnaikaista suunnittelua, sanoo tekninen johtaja Antti Kemi.

Keskustan koululle ei ole muun muassa koskaan tehty asianmukaista pihasuunnitelmaa, eikä pihaa ole kallistettu ja salaojitettu niin, etteivät sadevedet pääsisi koulurakennukseen.

Valtuutetut kysyivät

Jos puheenjohtaja Kallioinen olisi vienyt Keskustan koulun korjausasian kaupunginhallituksen esityksen mukaan käsittelyyn, valtuusto olisi mitä ilmeisimmin äänestänyt. Sen verran vilkas keskustelu korjaushankkeesta käytiin.

Valtuutettu Jouni Salosta (sd) kiinnosti tietää Kemiltä, onko peruskorjattuun kouluun mahdollista sijoittaa tarvittaessa nykyistä suurempi oppilasmäärä ja mitä tehdään rakenteissa olevalle sädesienelle. Kemin mielestä lisää tiloja saataisiin muun muassa peruskorjaamalla koulun vieressä oleva asuntola koulun käyttöön. Sädesienen esiintymistä taas ei ole Keskustan koulun tiloista tutkittu oikein.

– Oikea tapa on ottaa sisäilmanäyte. Sellaisia tästä koulusta ei ole otettu yhtään. Luotettavan sisäilmanäytteen saa, kun ulkona ilma on pakkasenpuolella reilusti. Koulussa on tehty hyvin paljon muita tutkimuksia ja löydetty vaurioituneita alueita. En minä kiellä, ettei sädesientäkin rakennuksessa olisi, mutta kyse onkin siitä, mikä on sen pitoisuus. Kun kaikki materiaalit koulun sisäpuolella uusitaan, eristeet vaihdetaan ja läpivientien ja vesipisteiden kohdat tarkistetaan ja tarvittaessa uusitaan, saadaan puhdas koulu.

Valtuutettu Leo Virtasta (kok) kiinnosti vaurioituneiden välipohjien kunnostaminen.

– Siellähän täytyy kaikki välipohjat hiekkapuhaltaa jokaiselta sentiltä, jotta kerran allergisoitunut ihminen voisi mennä taloon töihin. Tämähän tässä vanhan korjaamisessa on ongelmallisinta, enkä näe vanhan korjaamista mitenkään edullisena vaihtoehtona. Se on 8–9 miljoonaa euroa varmasti, sanoo Virtanen.

Antti Kemi myönsi, että rakennuksen välipohjien korjaustyö on edessä. Vaurioituneet täytteet imetään pois, minkä jälkeen pinnat käsitellään.

Koulun tulevia käyttäjoä kiinnosti, mitä Keskustan koululle tehdään.

Koulun tulevia käyttäjiä kiinnosti, mitä Keskustan koululle tehdään.

Miksi hinta heittelee?

Valtuutettu Risto Kajanto (ps) kertoi selvittäneensä asiantuntijoilta, että ”tällaisessa laatikkoleikissä” korjauskustannukset ovat vähintään 8–10 miljoonaa euroa.

– Homesieni on mikrobi ja sitä vastaan on erittäin vaikea taistella, miettii Kajanto

Valtuutettu Aarne Kiurua (sd) kiinnosti, on Kemin aikaisemmin korjatut koulut kunnossa. Ovat. Valtuutettu Henri Palm (ps) taas pohti, voiko Kemin laskelmiin ylipäänsä luottaa, kun haarukka A-Insinöörien tekemiin laskelmiin on niin suuri. Kemi ihmetteli vastauksessaan, miksi A-Insinöörit pistäisivät koulun koko lvi-järjestelmän uusiksi. Valtuutettu Markku Anttila (kesk) taas pohti kuinka pitkään lvi-tekniikka kestää. Kemi vastasi, että viemäreitä on tehty luotettavasti muovista ainakin 30 vuotta. Valtuutettu Eero Eskolan (kok) mielestä laskelmien ero johtuu myös urakan laskijan tavoittelemasta katteesta.

Voiko peruskorjaus epäonnistua?

Valtuutettu Mika Setälä (kd) kysyi, onko peruskorjaushankkeessa mahdollisuus epäonnistua?

– Näinkin on joissakin tapauksissa käynyt. Kysymys kuuluukin, eikö ole tehty riittävän huolellista työtä tai valvottu oikein. Onko vaurioiden todellinen syy sittenkään löytynyt ja tämä on kaikessa peruskorjauksessa oleellisinta, vastaa Kemi.

– Sisäilma-asiat ovat myös herkullisia keskustelun aiheita niin mediassa kuin muuallakin. Pienet asiat helposti yleistetään. En kiellä, ettei Keskustan koulussa olisi sisäilmaongelmia, mutta koko koulurakennus ei ole sisäilmaongelmainen, jatkaa Kemi.

– Se, että koulusta suljetaan ilmastointi illalla, viikonloppuisin ja kesäksi, on virhe. Ilmastointia ei tehdä käyttäjiä vain varten, vaan varsinaisesti rakennusta varten, huomautti valtuutettu Eero Lapinleimu (kok), joka taannoin johti maan johtavaa ilmastointialan yritystä Akaassa.

Tärkeintä on tekninen johtaja Kemin mielestä töiden valvonta. Lahden Launeen koulu nousi keskusteluksi esimerkiksi kalliista epäonnistumisesta.

Valtuutettu Susanna Saxbergin (kok) Keskustan koulun oppilaat ja henkilökunta on vuosia oireillut huonon sisäilman takia. Jos koulu peruskorjataan, on se Saxbergin mielestä ”tulipalon sammuttamista”.

– Suhtaudun laskelmiin suurin varauksin. Tuleeko koulu peruskorjattuna kuntoon. Tässäkin kohtaa meidän pitäisi muistaa strategiamme ja kulkea Viialassa kohti yhtä yhtenäiskoulua, mietti Saxberg.

Valtuutettu Heli Piirainen (vihr) kertoi, että välipohjien kunnostaminen imutekniikalla ei Kylmäkosken Kirkonkylän koulussa onnistunut. Tekninen johtaja Antti Kemin mielestä A-Insinöörien raportissaan esittämät väittämät Keskustan koulun kunnosta ovat hyvin rohkeita, koska koko rakennusta ei ole tutkittu.

Sivistysjohtaja Jukka Oksa tuo jatkossa koulukeskusteluun koulun käyttäjien mielipiteen. Tekninen johtaja Antti Kemin esityksessä puhuttiin vain rakennuksesta,

Sivistysjohtaja Jukka Oksa tuo jatkossa koulukeskusteluun koulun käyttäjien mielipiteen. Tekninen johtaja Antti Kemin esityksessä puhuttiin vain rakennuksesta,

Uudelleen Keskustan koulun tulevaisuudesta valtuusto keskustelee lokakuussa.  Silloin luvassa on myös siitä, miten Akaa asiassa etenee.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?