Kylmäkosken vankila sai harvinaiset taideteokset

Aaron Heinon Situated toivottaa tervetulleeksi vankilaan.

Aaron Heinon Situated toivottaa tervetulleeksi vankilaan.

Valtion taideteostoimikunta myönsi tänä vuonna rahoituksen viiteen teokseen, joista kaksi tuli Kylmäkosken vankilaan. Vankilanjohtaja Harri Rämön tiedossa ei ole, että muissa vankiloissa olisi vastaavaa taidetta.

Taideteosten julkistamistilaisuus oli tämän viikon maanantaina. Paikalla olivat molemmat taiteilijat, kuvanveistäjä Aaron Heino ja taidemaalari Tarja Pitkänen-Walter sekä Valtion taideteostoimikunnan edustajia.

Kaiken kaikkiaan luonnoksia ja ehdotuksia Kylmäkosken vankilaan sijoitettavista taideteoksista tuli noin kymmeneltä taiteilijalta, joista valtion taideteostoimikunta valitsi toteutettavaksi Heinon ja Pitkänen-Walterin teokset.

Kuvanveistäjä Aaron Heinon veistos Situated sijaitsee vankilan pihalla pääoven edustalla.

– Teoksen lähtökohtana on solu joka englannin kielessä (cell) tarkoittaa myös selliä. Solu on kuitenkin tässä tapauksessa jakautumassa muodostaen teosparin. Toisaalta pohdin teoksessa ulkoista ja sisäistä identiteettiä, kertoi Aaron Heino.

Teos on toteutettu ruostumattomasta teräksestä valssaamalla ja pakotusmenetelmiä hyödyntäen.

Kuvanveistäjä Aaron Heino on syntynyt Porissa vuonna 1977. Hän on opiskellut Taidekoulu Maassa ja valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2006.

Taidemaalari Tarja Pitkänen-Walterin maalaussarja Päin seiniä sijaitsee vankilan pääsisäänkäynnin ala-aulassa, portaiden seinustoilla ja ylä-aulassa ulottuen kattoon asti.

Lenkkareilla seinää pitkin ylös

Tarja Pitkänen-Walter, joka on syntynyt Varpaisjärvellä vuonna 1960, on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija, joka käyttää abstrakteissa teoksissaan usein kirkkaita ja valuvia värejä. Pitkänen-Walter on Kuvataide-akatemian maalauksen professori ja ensimmäinen Suomessa kuvataiteen tohtoriksi väitellyt nainen.

Tarja Pitkänen-Walterin Päin seiniä -teos kiipeilee seinällä aina kattoon asti.

Tarja Pitkänen-Walterin Päin seiniä -teos kiipeilee seinällä aina kattoon asti.

Päin seiniä -teoksen materiaalina ovat paksuhko muovimaalin ja akryylimaalin sekoitus. Se on kiinnitetty seinään pienillä nauloilla ja ruuveilla ja siistitty osin reunoista pitävällä tarraliimalla. Teos on suojattu lakalla.

Teoksen ylä-osassa on maaliin liimatut ja teoksen väreihin integroidut, vähän käytetyt miesten lenkkikengät.

– Teoksen muotokieleen on vaikuttanut aulan sisääntulo-seinä, joka koostuu lähes kokonaan suorakaiteen muotoisista ikkunoista. Teoksen väriraidat seuraavat ikkunoiden ruudukon rytmiä, ikään kuin värittäen ruudukon heittovarjoja seinällä. Ruudukko saattaa muistuttaa kaltereita. Nämä ”kalterit” ovat kuitenkin ilmavat, katkeilevat, ja väreissään pikemminkin avaavat kuin sulkevat, kuvailee taiteilija Tarja Pitkänen-Walter teostaan.

Hän ei ole halunnut rakentaa illuusiota, vaan maali esittää maalia, lenkkitossut lenkkitossuja. Katsoja voi kuvitella jonkun liukastelleen ja vaellelleen tossuilla ylös seinää pitkin, jättäen samalla spektrin väreissä vaihtuvan maalilammikon jälkeensä. Värialueet saattavat assosioitua taakse jätettyihin elämän eri vaiheisiin.

– Teoksen alkumuoto on esitetty Nykytaidemuseo Kiasman näyttelyssäni vuonna 2003. Silloin pienen pojan kengät etenivät läpinäkyvällä ”uimahyppylaudalla” kuuden metrin korkeudessa jättäen jälkeensä värilammikon. Kengät olivat edenneet hyppylaudan päähän. Seuraava askel olisi tyhjyyteen. Oma poikani oli tuolloin 3-vuotias. Äidin huoli lapsestaan projisoitui teokseen.

Kylmäkosken teoksen nimi ”Päin seiniä” viittaa kapinaan tai pieleen menemiseen. Seinä ei ole kuitenkaan muodostunut esteeksi kululle, vaan sitä pitkin on jatkettu matkaa ylös asti. Este on muuttunut mahdollisuudeksi. Huoli tai uhka on hävinnyt ja tilalle on tullut pikemminkin huumori.

Molemmat teokset on sijoitettu niin, että vankilassa asioivat näkevät ne sisään tullessaan.

Myös vangeilla on liikuntahalliin ja vankilan kirkkoon mennessään mahdollisuus nähdä sekä Situated että Päin seiniä -teos.

Aaron Heinon Situated toivottaa tervetulleeksi vankilaan.

Aaron Heinon Situated toivottaa tervetulleeksi vankilaan.

Tarja Pitkänen-Walterin Päin seiniä -teos kiipeilee seinällä aina kattoon asti.

Tarja Pitkänen-Walterin Päin seiniä -teos kiipeilee seinällä aina kattoon asti.

Pitkänen-Walter ja Heino toivovat teostensa ilahduttavan kävijöitä.

Pitkänen-Walter ja Heino toivovat teostensa ilahduttavan kävijöitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?