TaideAkaa ei jatka Näkymää

Näkymän ensi vuoden rahoitus on vielä auki

65kuvataidelinja 3

Satu Kiuru aloittaa lokakuussa kuvataidelinjan ohjaajana Päivölän opistolla.

Lokakuussa alkaa Päivölän kansanopiston ja ympäristötaidetapahtuma Näkymän kesken uusi ainutlaatuinen yhteistyöprojekti.

Päivölässä järjestetään kuvataidelinja, jonka opiskelijat saavat samalla olla osa Näkymä-ympäristötaidenäyttelyä ja tapahtumaa. He ovat osa Näkymä-työryhmää, ja osallistuvat oman opetussuunnitelmansa puitteissa joko taideteoksen tekoon tai tuottamiseen.

Kuvataidelinjalla on kaksi erillistä kurssia, jotka päättyvät ensi vuoden kesäkuun lopussa. Kuvataidelinjan ohjaajana toimii MA Satu Kiuru. Kummallekin kurssille otetaan kymmenen opiskelijaa.

65kuvataidelinja 2

Näkymän nykyisen tuottajan Sofia Wellingin (oik.) mukaan tapahtuman ensi vuoden rahoitus on auki. Satu Kiurun mielestä Näkymä on ollut paljon esillä, mutta tekijöitä ja rahoitusta pitäisi saada.

Kuvataiteen ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin valmentavalla kurssilla nuoria, jotka eivät vielä ole päässeet taidekouluihin, perehdytään eri taidekoulujen vaatimuksiin ja pääsykokeisiin sekä kehitetään heidän valmiuksiaan selviytyä ennakkotehtävistä ja pääsykokeista.

Kuvataiteen ja taiteen tuottamisen ammatilliset erikoistumisopinnot -kurssi on puolestaan tarkoitettu jo aikaisemmin valmistuneille taiteilijoille, jotka haluavat laajentaa omaa osaamistaan ja parantaa työllistymismahdollisuuksiaan. He saavat myös oppia tapahtumien ja näyttelyiden tuottamisessa, tiedottamisessa ja itsensä markkinoimisessa.

Kansainvälinen taso pitää säilyttää

– Idea lähti siitä, että Näkymä on ollut paljon esillä, mutta sen tulevaisuus ei ole turvattu, eli sekä tekijöitä, että rahoitusta pitäisi saada. Päivölässä on hyvät puitteet ja mahdollisuudet kuvataidekoulutuksen järjestämiseen. Ympäristötaide ja soveltavat taiteet ovat tulleet Näkymän kautta paljon esille ja se on tätä päivää. Ajatus on, että Päivölän kurssit painottuvat paljon ympäristötaiteeseen, sanoo linjanjohtaja Satu Kiuru.

Hän toteaa Päivölän olevan erittäin kiinnostunut satsaamaan myös Näkymän tunnetuksi tekemiseen.

– Tänä vuonna tuli todistettua se, että Näkymä on huomioitu valtakunnallisestikin. Avajaisissa oli arvovaltaisia vieraita, ministeri Ville Niinistö ja Taiteen edistämiskeskuksen Minna Sirnö.

– Yksitoista kertaa järjestetty Näkymä on myös kansainvälistynyt viime vuosina ja kun mitään mittavia resursseja ei ole olemassa, pyrimme yhdistämään voimat. Näkymän kansainvälinen taso pitäisi säilyttää ja nimenomaan siihen tarvitaan rahoitusta ja ammattimainen kuraattori tai kuratointiryhmä. Millainen Näkymästä tulee, riippuu sekä rahoituksesta että yhteistyökuvioista.  Ei ole kenenkään etu, että Näkymä laskisi kuin lehmän häntä.

Rahoitus auki

Tämänvuotisen Näkymän tuottaja Sofia Welling kertoo, että ensi vuoden rahoitus on vielä auki.

– Erilaisia apurahoja ja hankerahoitusta on kuulosteltu ja haetaan. Tutkimme myös instansseja, mistä saataisiin tuottajalle ja markkinointiin rahaa. Kaupungin kanssa ei vielä ole rahasta keskusteltu, mutta toivomme, että kaupunki osallistuisi omarahoitusosuuksiin, jos saamme jotain hanke- tai projektirahoitusta, sanoo Welling.

Näkymän järjestelyistä vastanneella TaideAkaalla ei tällä hetkellä ole resursseja eikä rahaa jatkaa, kertoo sen puheenjohtaja Marjukka Nikkilä.

– Emme halua enää olla Näkymän vetovastuussa, mutta voimme tarjota kokemuksiamme tapahtuman järjestämisessä ja olla mukana talkoissa. Haluan tässä yhteydessä kiittää paikkakunnan yrityksiä, jotka ovat kiitettävästi tukeneet Näkymää.

Akaan kaupungin strategiassa on Näkymä kirjattuna. Kaupunginhallituksen päätöksiin on vuonna 2011 kirjattu Näkymän tukeminen.

– Kaupunki on varmasti halukas olemaan jollakin tavalla mukana. Palkkaako se Näkymälle kuraattorin vai miten se osallistuu, on täysin auki. Meneillään olevan näyttelyn vetovoimahanke toi näkyvyyttä ja sen toivotaan jatkuvan. Näkymä on nyt astunut askeleen korkeammalle, mutta miten se näkyy ensi vuonna, jää nähtäväksi, sanoo Nikkilä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?