Saarioispuolen Vuoden piha on lapsiperheen piha

Saarioispuolen Maa- ja kotitalousseura valitsi tänäkin vuonna perinteisesti Vuoden pihan. Keskiviikkona seuran edustajat Jari Nieminen ja Elina Salo luovuttivat puisen pihalaatan Jani ja Mari Paulamäen pihalle Tarttilan Vilajantiellä.

– Kyseessähän ei ole mikään kilpailu parhaasta tai kauneimmasta pihasta, vaan Vuoden pihan valinta. Eri vuosina etsimme erilaisia pihoja. Tänä vuonna vuorossa oli lapsiperheen piha. Aikaisemmin on Vuoden pihaksi valittu niin maatalomiljöö, kesämökkipiha kuin uusia ja vanhoja omakotitalon pihojakin, sanoi Jari Nieminen.

Viisi vuotta sitten Vilajantien varteen omakotitalonsa rakentaneet Paulamäet ovat raivanneet pihansa tiheän metsikön ja kivikon paikalle. Tontilla olleet kivet on koottu kivikkokasvien kasvupaikoiksi ja reunakiviksi.

– Pihalta aikoinaan metsän reunaan kasatut risut on myös hyötykäytetty. Rakennusaikana ne kannettiin pois ja nyt ne on tuotu takaisin. Olen pieninyt ne oksasilppurilla hakkeeksi ja levittänyt pensaiden juureen. Hakkeen alle olen laittanut paksun kerroksen sanomalehtiä, jotka maatuvat hyvin ja ovat samalla matojen kasvupaikkana, kertoi Mari Paulamäki.

Pihalla on laaja nurmikko, jolla lasten Samulin ja Sakarin sopii juosta ja leikkiä. Kukka- ja pensasistutuksia on nurmikentän reunoilla, talon seinustalla ja metsikön reunassa.

Punaiseksi maalatun talon ja autotallin väreissä pihalla ovat niin grillikatos kuin Janin isän nikkaroima kaivo ja roskakatos. Vinssikaivossa on suuri säiliö, johon johdetaan vedet talon ränneistä. Kaunis rakennelma ja älykäs idea. Janin isän käsistä on syntynyt myös aurinkoportti tontin itäkulmaan, sinne mistä aurinko nousee. Sitä miten paljon eri kasveja ja pensaita pihalta löytyy, ei Mari Paulamäki osaa vastata.

– Kyllä niiden laskemiseen menisi aika lailla aikaa. Osan olemme ostaneet, mutta suurin osa on tullut tutuilta. Olen aina sanonut, että kaikki kelpaa ja kaikille löytyy varmaan paikkansa tästä pihasta.

Erityisen paljon pihalla on kuunliljoja ja kellokasveja. Marin omia lempikasveja ovat malvat ja akileijat sekä tulppaanit ja liljat, jotka tänä vuonna ovat saanet olla rauhassa myyriltä.

– Muutamana aikaisempana vuonna tässä oli myyriä. Jäniksiä sen sijaan liikkuu pihapiirissä ja talvella ne söivät nuorten luumupuiden latvustot ja oksat.

Työtä pihalla riittää niin kukkapenkkien hoidossa kuin kasvimaalla ja -huoneessakin.

– Mutta on päiviä, jolloin en tee pihalla mitään. Alkukesä on tietysti kiireisintä aikaa. Keväällä siivoan ja ruokkoan kukkapenkit. En ota syksyllä pois kuin kukkavanat, lehdet saavat kuivua ja olla yli talven.

Vuoden pihaan Tarttilassa Vilajantie 5:ssä voi tutustua ensi keskiviikkona kello 18 lähtien. Paulamäet ovat paikalla kertomassa pihastaan ja vastaamassa kysymyksiin.

 

Samuli on ahkera kukkien kastelija ja vastaanotti pihalaatan yhdessä äitinsä Mari Paulamäen kanssa.
Samuli on ahkera kukkien kastelija ja vastaanotti pihalaatan yhdessä äitinsä Mari Paulamäen kanssa.

62Vuodenpiha7 62vuodenpiha6 62Vuodenpiha5 62Vuodenpiha3

Paulamäkien pihasta löytyy kukkaloistoa keväästä syksyyn ja lisäksi kauniita rakennelmia silmän iloksi.
Paulamäkien pihasta löytyy kukkaloistoa keväästä syksyyn ja lisäksi kauniita rakennelmia silmän iloksi.