Musavestareilla luotiin unelmia rap-musiikin avulla

Lauantaina Vasenkätisten Vestivaalien yhteydessä järjestetyssä Muksujen Musavestarissa oli uutuutena rap-paja. Nahkalinnan päiväkodissa Viialassa pidetty tapahtuma oli kävijämäärän perusteella suosittu kuten edellisinäkin kahtena vuotena.

Ohjelmaa oli tänä vuonna monipuolistettu edellisvuosista. Rap-pajaa vetänyt, päiväkodissa työskentelevä Mia Erävesi korosti sitä, että rapin avulla voi purkaa tunteitaan ja ajatuksiaan sanoiksi. Ei tarvitse edes olla musikaalinen kirjoittaakseen ja esittääkseen rappia. Mieltä kaihertavia asioita saa purettua rapin avulla. Sen sanoituksien kirjoittaminen myös kehittää kielellisesti, sillä siinä haetaan sanapareja, jotka sopivat musiikin rytmiin.

Ensin työpajan nuoria pyydettiin kirjoittamaan ajatuksiaan paperille. Sitten niistä lähdettiin ohjaajien opastuksella etsimään sanapareja, jotka sopivat rap-musiikkiin. Klasun unelmat -nimisessä kappaleessa tulivat esille muun muassa pojan harrastukset kuten jalkapallo.

Musamaalauksessa inspiroiduttiin kesästä

Musamaalauksessa äänestettiin ensin neljästä vaihtoehtoisesta teemasta, jonka mukaan maalataan. Oikeastaan äänestystä ei edes tarvittu, sillä jokainen työpajan osallistuja oli kesäteeman kannalla.

Musiikin avulla virittäydyttiin tunnelmaan, ja sitten maalattiin fiiliksen pohjalta. Kuvan ei tarvinnut esittää mitään, vaan voi leikitellä vain väreillä. 12-vuotias Saara Lintunen esitteli erilaisia kanteleita kantelepajassa. Hän on harrastanut kanteleensoittoa puolet elämästään.

– Kanteleen soittaminen on monipuolinen harrastus. Sen parissa ei tylsisty, vaan aina on uutta opittavaa. Teen itse erilaisia melodioita, Lintunen sanoo.

Ulkosalla jokainen halukas pääsi kokeilemaan karaokea. Laulajia riitti vetäjä Miia KaihlavirtaHäikiön mukaan. Myös aikuiset innostuivat laulamaan.

 

Klasun tekemän rap-laulun sanat:

Klasun unelmat

On kivaa olla tietsikalla

Voitan Nikin jaliksessa tuhat–nolla

Tytöt ja murkut mua ärsyttää

Mieluummin vaan räppään

Robin laulaa koulusta

Kotona on hauskaa juosta

Tiessä on paljon monttuja

Mun veljet on aika tonttuja

Unelmoin pitkistä häistä

Tykkään myös lomapäivistä näistä

 

Ida Heikkinen (vas.) ja Saara Lintunen esittelivät erilaisia kanteleita.
Ida Heikkinen (vas.) ja Saara Lintunen esittelivät erilaisia kanteleita.
Musamaalauksessa mietittiin ensin kesätunnelmia musiikin avulla ja maalattiin sitten kuvia niiden pohjalta.
Musamaalauksessa mietittiin ensin kesätunnelmia musiikin avulla ja maalattiin sitten kuvia niiden pohjalta.
Klasu eli Klaus Pynnönen eli ole harrastanut musiikkia erityisemmin, mutta rap-sanoitus syntyi silti, ja asennekin oli kohdillaan.
Klasu eli Klaus Pynnönen ei ole harrastanut musiikkia erityisemmin, mutta rap-sanoitus syntyi silti, ja asennekin oli kohdillaan.
Aaro (vas) ja Niklas miettivät ja kirjoittivat ylös ajatuksiaan rap-biisiä varten.
Aaro (vas) ja Niklas miettivät ja kirjoittivat ylös ajatuksiaan rap-biisiä varten.