Akaan moottorikerhon radan kunto sai kiitosta

Hiekka pöllysi ja hiki virtasi palomiesten motocross-kilpailuissa

Osa radasta kulkee metsän keskellä.

Osa radasta kulkee metsän keskellä.

Palomiehet kisasivat lauantaina jokavuotisissa motocross-kisoissaan Akaan moottorikerhon motocross-radalla Toijalassa. Perinne alkoi vuonna 2006, ja kisoja on pidetty ympäri Suomea.

Espoolainen Marko Partanen kertoo osallistuneensa kisoihin lähes joka vuosi. Hänen mukaansa kyse on lähinnä leikkimielisestä tapahtumasta, johon tullaan tapaamaan tuttuja. Monia heistä näkee vain kerran vuodessa juuri tämän kisan yhteydessä.

– Näissä kisoissa mennään kaverihengellä eikä esimerkiksi kiilata toisen eteen kuten joissain kilpailuissa tehdään. Olen harrastanut motocrossia 12 vuoden ajan, ja tämä on hyvä motiivi pitää itsensä kunnossa. Raudan nostaminen on vaihtunut aerobiseen liikuntaan, mikä on hyvä juttu palomiehen työtä ajatellen, Partanen pohtii.

Hän kehuu radan kuntoa erinomaiseksi ja lähettää kiitokset hyvästä työstä paikalliselle seuralle.

Yleisö pääsi seuraamaan ajoa varsin läheltä rataa.

Yleisö pääsi seuraamaan ajoa varsin läheltä rataa.

Kisojen seremoniamestari, itsekin kisassa ajanut Sami Ahola sanoo Akaan moottorikerhon panostaneen radan kunnostamiseen. Radalle on tehty kastelujärjestelmä, johon vesi tulee pumpulla läheisestä lammesta. Rataa on muutenkin paranneltu ja varikkoaluetta kunnostettu.

Ahola harmittelee maksuperiaatteita, joiden mukaan Akaa antaa yhdistyksille avustuksia. Moottorikerho ei ole juuri avustuksia saanut.

– Me pidämme itse radan kunnossa omalla kustannuksellamme. Tietenkään meillä ei ole yhtä paljon kävijöitä kuin vaikkapa jumpparyhmissä käy, mutta silti täällä käy viikossa satakunta ulkopuolista ajajaa harjoittelemassa kerhon oman väen lisäksi. Kaikki ratamaksuista saadut rahat menevät lyhentämättöminä radan kunnossapitoon.

Johannes Kauppinen voitti junnuluokan

Johannes Kauppinen voitti junnuluokan.

Kovapohjainen mutta hyvä rata

Päärata on pituudeltaan noin 1,6 kilometriä. Palomiesten lisäksi lauantaisissa kisoissa pääsivät juniorit koettelemaan taitojaan. Junnujen sarjan voitti Johannes Kauppinen Lempäälästä.

Hän kertoo harrastaneensa motocrossia kahden ja puolen vuoden ajan. Nuori mies hymyilee kuin Naantalin aurinko voittonsa jälkeen.

– Tämä on kotiratani, eli täällä käyn harjoittelemassa kolmesti viikossa. Olen kilpaillut jonkin verran tätä ennenkin. Pidän kuntoani yllä myös lenkkeilemällä kolmesti viikossa, 11-vuotias sanailee.

Hän sanoo radan olevan kova ja välillä töyssyinen. Ajon aikana tuli kaaduttuakin kerran, mutta silti Kauppinen voitti junnujen sarjan ylivoimaisesti.

Kisoissa oli lisäksi vapaa luokka Wannabe fire fighter, johon sai osallistua kuka tahansa. Joutsenolainen Esa Uimonen lähti kisaan kaverin usuttamana. Hänkin sanoo rataa kovapohjaiseksi mutta toteaa sen olevan hyvää vaihtelua kotiradalle.

 

Kisoihin oli yleisöllä vapaa pääsy. Pappa toi Jyri ja Tatu Pekkarisen Valkeakoskelta katsomaan meininkiä. He eivät itse aja kilpaa, mutta kotipihassa tulee kruisailtua crossimopolla. Pojat ihastelivat kokeneiden kuskien ajoa.

– Hienolta näyttää.

Marko Partaselle kisoissa tärkeintä on kaverien tapaaminen ja hyvä tunnelma.

Marko Partaselle kisoissa tärkeintä on kaverien tapaaminen ja hyvä tunnelma.

 

Yleisö sai silmänruokaa vauhdikkaiden hyppyjen muodossa.

Yleisö sai silmänruokaa vauhdikkaiden hyppyjen muodossa.

 

Jyri (vas.) ja Tatu Pekkarinen tulivat Valkeakoskelta katsomaan kisoja.

Jyri (vas.) ja Tatu Pekkarinen tulivat Valkeakoskelta katsomaan kisoja.

 

 Tulokset:

Juniorit:  1. Johannes Kauppinen, 2. Leevi Ahola, 3. Juuso Koskela, 4. Juhani Kauppinen, 5. Lauri Ahola, 6. Eetu Rajamäki, 7. Jaakko Kauppinen.

WBFF: 1. Mikko Rajamäki, 2. Antti Hyökki,  3. Esa Uimonen, 6. Tuomo Toivonen,  7. Mikael Mäkelä

FF: 1. Sami Ahola,  2. Marko Tissari, 3. Jari Laahanen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?