Vanhan musiikin yhtye Donum Dei Sääksmäen kirkossa

Sääksmäen kirkon kesämusiikkisarjan päättää elokuun 1. päivän iltana Suomessa ennen kuulematon musiikkikokonaisuus, Michael Praetoriuksen musiikista koottu vesper. 1600-luvun alussa vaikuttanut Praetorius oli yksi luterilaisen kirkkomusiikin tärkeimmistä kehittäjistä. Hänen laaja musiikillinen elämäntyönsä käsittää kaikki ajan musiikkityylit mitä erilaisimpina yhdistelminä. Erityisen tyypillistä hänen musiikilleen on virsisävelmien käyttö sekä monikuoroisuus eli ympäri kirkkotilaa sijoitettujen soitin- ja lauluryhmien vuoropuhelu.

Konsertissa musisoiva Donum Dei -yhtye sai alkunsa Sääksmäellä 2009 kantavana ajatuksenaan esittää erityisesti luterilaisen kirkkomusiikin kultakauden musiikkia alkuperäisessä esitysyhteydessään. Praetoriusta yhtye esittää yhdeksän hengen voimin.

Praetoriuksen musiikki kuullaan alkuperäisessä yhteydessään, virsien ja gregoriaanisen laulun täydentämänä kokonaisuutena, joka seuraa vesperin eli illan rukoushetken kulkua. Tilaisuuteen voi tulla paitsi nauttimaan musiikista myös hiljentymään luterilaisen hengellisen perinteen aarteiden äärelle. Musiikin merkitys klassisessa luterilaisuudessa oli hyvin suuri, ja paljon keskeisestä uskon sisällöstä ilmaistiin juuri musiikin keinoin.

Konserttiin on vapaa pääsy ja vapaaehtoinen käsiohjelmamaksu. Kello 19 alkava tilaisuus kestää noin tunnin.