Avoimet ovet myös Metsä-Paavolan tilalla

Limousin emolehmätilat avaavat ovensa ympäri Suomea

Limousin-pihvirotua on kasvatettu Suomessa 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Limousin-pihvilihatuotantoon pääsee tutustumaan neljällätoista tilalla ympäri Suomea torstaina 25.7. Avoimia ovia vietetään myös Metsä-Paavolan tilalla Toijalassa, osoitteessa Metsä-Paavolantie 10 kello 12–15. Sateen sattuessa mukaan kannattaa ottaa sateenvarjoa tai sadevaatetta.

– Meillä saa ihailla karjaa ja kerromme myös Limousin-pihviliharodusta ja sen kasvatuksesta. Täällä pääsee tutustumaan tämän päivän maaseutuun ja eläinten kasvatukseen. Tänä päivänä kaupunkilaisilla ei välttämättä ole enää niitä mummoloita, joissa olisi lehmiä, kertoo Metsä-Paavolan tilaa yhdessä miehensä Jari Nikulan kanssa pitävä Johanna Jantunen.

Metsä-Paavolassa tällä hetkellä 38 emolehmää sekä nuorta karjaa.

Rodun suomalaiset juuret Akaassa

Keski-Ranskasta kotoisin oleva perinteinen vetohärkärotu on sopeutunut hyvin myös Pirkanmaalle. Limousin-rodun kehitys Suomessa alkoi eteläisestä Suomesta, Mäntsälästä. Rodun suomalaiset juuret löytyvät myös Akaasta.

– Metsä-Paavola on yksi niistä tiloista, jotka ovat tuoneet ensimmäisinä Suomeen Limousin-rotua. Ensimmäinen sonni tuli vuonna 1979 Mäntsälään, mutta vuonna 1982 meille tuli kymmenen hiehoa Ruotsista, Johanna Jantunen kertoo.

Johanna Jantusen äiti Sari Sillantaka on ollut myös perustamassa 30-vuotiasta Suomen Limousinkasvattajien yhdistystä.

Pohjoismaista Tanskassa rotu on suosituin pihvirotu ja siellä kuluttajat pääsevät osallistumaan vuosittain helmikuussa järjestettävään valtakunnalliseen Limousin – avoimet ovet -tapahtumaan. Tapahtuma on saavuttanut Tanskassa suuren suosion.

Limousin on kotoisin Keski-Ranskasta.Kuva: Johanna Jantunen.

Metsä-Paavolan Evianni. .Kuva: Johanna Jantunen.

Metsä-Paavolan tilan väki Sari Sillantaka (vas.), Johanna Jantunen ja Jari Nikula esittelevät Limousin-karjaa torstaina. Kuva: Timon Kuvakauppa/Timo Saarinen.

Metsä-Paavolan tilan väki Sari Sillantaka (vas.), Johanna Jantunen ja Jari Nikula esittelevät Limousin-karjaa torstaina. Kuva: Timon Kuvakauppa/Timo Saarinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?