Tavase on päätöksenteon testiareena

Tampereen talous on tiukalla. Isoista investoinneista päättäminen on poliittisesti haastavaa. Keskusteluun on nostettu myös päätöksentekokulttuuri. Entinen kaupunginjohtaja Pekka Paavola vaati Aamulehdessä (10.7.2013) lepsuilun lopettamista ja tilalle väkisin jyräämistä. Seuraavan päivän lehdessä pormestari Anna-Kaisa Ikonen kertoi luottavansa jyrähtelyn sijasta tiedolla johtamiseen. Apulaispormestari Pekka Salmi puolestaan korosti demokraattisuutta ja avoimuutta. Hänen mukaansa hankkeiden pitää olla niin hyviä, että kannatusta löytyy.

Tunneli-, ratikka- ja Keskusareenapäätökset kuuluvat Tampereen valtuustolle. Sen sijaan monikunnallinen Tavase-teko­pohjavesihanke koskee osakaskuntien lisäksi Pälkänettä, joka on joutunut kärsimään yhtiön jyräävästä päätöksentekokulttuurista jo vuosia. Osakaskunnista Kangasala, Valkeakoski ja Akaa ovat päättäneet irtautua vedenhankinnan kannalta turhasta, ympäristön näkökulmasta haitallisesta ja kustannusten osalta ylimitoitetusta Tavasesta. Hanke ei ole osoittautunut sellaiseksi, että kannatusta löytyisi kuntien valtuustoista. Hyvää tarkoittava tekopohjavesihanke ei vastannut odotuksia.

Olemme saaneet uutta tietoa Tavasesta, sen vaihtoehdoista ja Näsijärven hyvästä tilasta.  Siksi Kaupinojan vedenpuhdistamo Tampereella Näsijärven rannassa peruskorjataan, samoin Tyryn pintavesilaitos Valkeakoskella. Olosuhteiden ja tiedon muuttuessa päätöksiä on arvioitava uudestaan. Jyrääminen vanhojen näkemysten pohjalta ei ole tältä vuosituhannelta.

Uudesta poliittisesta kulttuurista saimme lupauksen myös Aamulehden järjestämässä yleisötilaisuudessa 30. tammikuuta 2013. Apulaispormestari Pekka Salmi (sd) lupasi, että Tavasen lupaprosessi viedään loppuun, sitten hanke pannaan jäihin. Salmi näki rakentamisen moraalisena ja poliittisena kysymyksenä, vaikka juridisesti se voisi olla mahdollista olettaen, että yhtiö saisi hakemussuunnitelmallaan aluehallintovirastolta rakentamisoikeuden.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Leena Kostiainen tuki Salmen näkemystä: ”Lupa haetaan, sitten homma seis.” Kangasalan Sanomissa (1.2.2013) Pekka Salmi kertoi avoimesti, että ”poliittisella tasolla eli kaupunginhallituksen jäsenten ja valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken on sovittu, että hanke laitetaan koipussiin, mutta lupaprosessi katsotaan loppuun.”

Tavasen konsulteilla tuottaman tiedon mukaan hanke maksaisi toteutuessaan 57 miljoona euroa. Turun esimerkin valossa todelliset kustannukset nousisivat yli 100 miljoonaan euroon. Tampere on Tavase Oy:n suurin osakas ja rahoittaja. Luopumalla Tavasesta Tampere saa enemmän liikkumatilaa hankkeisiin, jotka valtuusto katsoo tarpeellisiksi kaupungin ja sen kuntalaisten kannalta.

 

Pauli Kiuru

Kansanedustaja (kok)

Valkeakoski

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?