Afrikkalainen tanssi tekee hyvää keholle ja mielelle

Rytmi vei mukanaan afrikkalaisen tanssin kurssilla.
Rytmi vei mukanaan afrikkalaisen tanssin kurssilla.

Peppu pyörii, lantio keinuu, kädet kurkottavat milloin kohti kattoa ja milloin kohti lattiaa. Meneillään on afrikkalaisen tanssin kurssi seurantalo Sampolassa Toijalassa. Senegalista lähtöisin oleva Ismaila Sané saa viitisentoista kurssilaista mukaan rytmeihin aurinkoisella olemuksellaan.

Akaan kaupungin kulttuuripalveluiden järjestämälle kurssille osallistuneet olivat tyytyväisiä kurssin antiin. Kaksi opetustuokiota järjestettiin viime viikolla.

Elisa Kirjonen ja Minna Salmipuro kertoivat osallistuneensa kurssille hetken mielijohteesta nähtyään ilmoituksen Akaan Seudussa.

– Emme tienneet mitä odottaa, mutta tämä oli iloista ja kokonaisvaltaista tanssia. Tällainen liikunta tekee hyvää yläkropalle, kun koko keho on mukana tanssissa. Jos tätä harrastaisi usein, niin ei olisi jumituksia kropassa. Eikä haitannut, vaikka tanssin liikkeet eivät aina menneet ihan niin kuin piti, tärkeintä oli tanssin tuoma hyvä olo, naiset hehkuttivat tanssituokion jälkeen.

Koko kroppa mukana tanssissa

Afrikka on iso manner, ja opettaja Ismaila Sané täsmentää, että kyse oli läntisessä Afrikassa suosituista tanssityyleistä. Mukana oli hiukan modernejakin vaikutteita, mutta enimmäkseen tanssittiin perinteiseen tapaan.

– Afrikkalaisessa tanssissa käytetään paljon ylävartaloa sekä myös hypitään paljon. Tanssissa on mukana koko vartalo silmistä sormenpäihin. Musiikin annetaan viedä. Myös aivot saavat virikkeitä, ja tanssi tekee hyvää ihmisen terveydelle kokonaisvaltaisesti, Sané sanoo.

– Vaikka huomenna lihakset saattavat kurssilla osallistuneille olla äkkiseltään kipeitä, niin ylihuomenna heillä on varmasti hyvä olo.

Ismaila Sané ihmettelee sitä, että tanssi on Suomessa lähinnä naisten harrastus.  Viime viikon kurssille osallistui vain yksi mies.

– Afrikassa kaikki tanssivat, sukupuolella ei ole merkitystä, vaan miehet harrastavat tanssimista siinä kuin naisetkin.

Piirpaukeesta tuttu taiteilija

Ismaila Sané ihmettelee sitä, miksi suomalaiset miehet eivät tanssi. Afrikassa kaikki tanssivat.
Ismaila Sané ihmettelee sitä, miksi suomalaiset miehet eivät tanssi. Afrikassa kaikki tanssivat.

Ismaila Sané on monipuolinen taiteilija. Hän asuu nykyään Lempäälässä ja tuli Suomeen aikoinaan musiikin tuomana. Hän on asunut myös Espanjassa. Sané laulaa, soittaa lyömäsoittimia sekä tietenkin tanssii ja opettaa tanssimista. Hän opettaa tanssia myös Tampereella. Meriitteihin voidaan lukea esimerkiksi monikansalliseen Piirpauke-yhtyeeseen kuuluminen takavuosina.

Sané kuuluu länsi-afrikkalaisen musiikin yhdistykseen Jamoraan, joka on perustettu vuonna 2007 Tampereella. Hän on soittanut ja soittaa nykyäänkin useissa eri yhtyeissä. Suomeen Sané asettui lopullisesti vuonna 1999.