Larissa ja Milla ahkeroivat kesän kirjojen parissa

49nuorialeksis4
Milla lukee parhaillaan Satu Grönroosin romaania ”Lumen syli” ja Larissa Pauliina Vanhatalon kirjaa ”Korvaamaton”.

Milla (oik.) lukee parhaillaan Satu Grönroosin romaania ”Lumen syli” ja Larissa Pauliina Vanhatalon kirjaa ”Korvaamaton”.

49nuoriAleksis3Lukiolaistyttöjen Larissa Riskun ja Milla Ruonalan kesää siivittää luku-urakka, sillä 17-vuotiaat viialalaistytöt kuuluvat valtakunnalliseen nuorista koottuun lukuraatiin, joka tekee ehdotuksia Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon saajasta. Aleksis Kiven päivänä julkistettavan voittajan valitsee tuomaristo, joka kootaan esiraadin ahkerimmista lukijoista. Äidinkielen opettajain liiton perustamaa kirjallisuuspalkintoa on jaettu vuodesta 1999 lähtien. Esiraatiin Larissaa ja Millaa pyysi heidän äidinkielenopettajansa Leila Närhi.

Palkinnosta kisaavat viime vuoden aikana ilmestyneet kotimaiset kaunokirjalliset teokset. Lasten- ja nuortenkirjat jäävät kuitenkin kilpailun ulkopuolelle. Tänä vuonna listalla on 164 teosta.

– Kaikkia kirjoja ei tarvitse lukea, vaan niistä saa lukea, mitä itse haluaa. Luetuista kirjoista pitää valita omasta mielestä kolme parasta ja lähettää niistä perustelut Äidinkielen opettajain liitolle, Larissa ja Milla kertovat.

Tytöt ovat asettaneet tavoitteeksi lukea 164 kirjasta noin 40. Tähän mennessä luettuna on kymmenkunta kirjaa. Aikaa on elokuun loppuun.

– Luku-urakka ei ole vielä edennyt kauhean pitkälle. Kun menen kirjastoon, jotenkin mukaan tarttuu muitakin kirjoja, ulkomaalaisia uutuuskirjoja sun muita, Larissa huokaa.

Kirjat ovat löytyneet Viialan kirjastosta tai sen kautta kaukolainoina. Kirjasto tukee luku-urakkaa välittämällä kaukolainat raatilaisille maksutta.

Tänä kesänä myös runoja

Molemmat tytöt lukevat muutenkin ahkerasti ja laajasti erilaista kirjallisuutta. Tosin runojen lukeminen on molemmilla jäänyt vähemmälle, mutta tänä kesänä he arvelevat tarttuvansa myös yhteen kirjalistalla olevaan runoteokseen. Larissa myöntää, ettei myöskään ole ollut novellien ystävä, mutta luku-urakkaan kuuluneen Tiina LaitilaKälvemarkin novellikokoelma ”Kadonnut ranta” teki poikkeuksen.

– En hirvittävästi tykkää novelleista, koska niissä pitää miettiä ja tulkita niin paljon, mitä en kauhean hyvin osaa. Mutta tässä kirjassa oli tosi hyviä ja koskettavia novelleja.

Millan mieleen on hänen tähän asti lukemistaan kirjoista jäänyt Jaakko YliJuonikkaan ”Neuromaani”, jonka tapahtumat vaihtelivat sen mukaan, minkä vaihtoehdon lukija valitsi.

– Se oli täysin erilainen kuin mihin olen tottunut. Kun kirjaa luki, kysyttiin kappaleen lopussa esimerkiksi, haluatko henkilön juovan kahvia vai menevän aamujumppaan, ja juoni eteni valinnan mukaan. Kirjan loppuun ei tahtonut päästä millään, koska siihen kuului numeroarvoituksia. Skippailin niiden yli ja luin päähenkilölle varmaan kolme erilaista kuolemaa.

Lukemisen ohella Larissa ja Milla aikovat kesän aikana nähdä myös kavereita. Larissalla on suunnitelmissa myös Pietarin-matka, ja kesän lopussa perheeseen saapuu pariksi viikoksi vaihto-oppilas Itävallasta.

 

 

 

Milla lukee parhaillaan Satu Grönroosin romaania ”Lumen syli” ja Larissa Pauliina Vanhatalon kirjaa ”Korvaamaton”.

 

 

 

Lähetetty Windowsin sähköpostista

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?