Emil Nestor Setälä: vasta tehty vasta se vasta vasta on

Vasta vihta kruunaa makoisat löylyt

Kaikkien tuntema erämies Heikki Koivisto ei ole arvioimassa vihtoja ensimmäsitä kertaa.

Kaikkien tuntema erämies Heikki Koivisto ei ole arvioimassa vihtoja ensimmäsitä kertaa.

Ylituomari Heikki Koivisto tarttuu tottuneesti koivuoksaiseen puskaan. Meneillään on Tarttilan Vihtavestivaalien kilpasarjan tuotoksien arviointi. Kilpailijasta riippuen on tehty määräajassa joko vihta tai vasta.

– Katson ensin vihdan mallin, ovatko oksat valittu tasaisesti; sitten, kädensijan on oltava paljas ja siitä on saatava hyvä ote, pohtii Koivisto.

Ylituomari Koiviston vieressä häärää tuomaristoon kuuluva Liisa Ahokas.

– Kun vihdan pistää pystyyn, se ei saa näyttää kukkapuskalta, Ahokas ajattelee.

– En mä nyt tiedä. Hyvässä vihdassa oksat on ladottu pintapuoli sisäänpäin, jolloin vihta pysyy hyvin kasassa, Ahokas jatkaa.

Taaempana tilannetta tarkkailee vastatuomariksi ilmoittautunut Raita Annila. Hänelle vasta ei saa olla liian painava, mutta hyvä ote siitä on saatava.

Tuomarit Liisa Ahokas (vas.), Heikki Koivisto ja Raita Annila työssään. Tuomaristoa avustivat ansiokkaasti Kaisa Tiainen ja Pekka Hovila.

Tuomarit Liisa Ahokas (vas.), Heikki Koivisto ja Raita Annila työssään. Tuomaristoa avustivat ansiokkaasti Kaisa Tiainen ja Pekka Hovila.

– Yrittänyttä ei pitäisi lannistaa, mutta kyllä oikean vastan tekemiseen aikaa kuluu, miettii Annila.

Tuntuu, että tuomaristo tekee tarkkaa työtä. Kilpailutuotoksia nostellaan useampaan kertaan. Silti leikkimieltä ei unohdeta. Tällä kertaa kilpasarjaan on haastettu lähialueen kotiseutuyhdistykset. Akaa-Seuraa edustavat Ilkka Rehuttu ja Ahti Kallioinen, Kalvola-Seurasta mukana ovat Antti Mäkinen ja Mauri Järvinen, Sääksmäki-Seurasta Risto Tiainen ja Kalevi Oksanen sekä Valkeakoski-Seurasta Heikki Heino ja Juhani Kivelä.

Ilkka Rehuttu (vas.) ja Ahti Kallioinen tekivät vastan, joka sijoittui kolmanneksi. Sääksmäen joukkue Risto Tiainen ja Kalevi Oksanen voitti.

Ilkka Rehuttu (vas.) ja Ahti Kallioinen tekivät vastan, joka sijoittui kolmanneksi. Sääksmäen joukkue Risto Tiainen ja Kalevi Oksanen voitti.

– Nyt on mukana selvästi tekijöitä, joten myös panta ja viimeistely katsotaan tarkkaan. Valitut oksat ratkaisevat sen, tuleeko vihdasta pitkä. Pitkällä vihdalla saa hivastua koko selän, mutta ei isokaan vihta sellaisen saa olla, että sillä häiritsee muita saunojia, sanoo Koivisto.

Perinteinen kansajuhla

Vihtavestivaalien vetäjä Pekka Hovila kertoo, että tavoitteena on kesäasukkaiden ja ”omituisten” tarttilasten tapaaminen, ei muuta. Noin 18. kertaa järjestettävä tapahtuma noudattelee tuttuja nuotteja vuodesta toiseen. Väkeä vestivaali kokoaa läheltä ja kaukaa.

– Olen käynyt täällä lähes joka vuosi. En osaa oikein poiskaan olla ja joskus tulen tänne vieraidenkin kanssa. Tuttuja täällä tapaa, tosin vuosi vuodelta vähemmän. Tällaisia kylätapahtumia tarvitaan, miten muuten pidämme edes paikkakuntien nimiä muistissa. Kalvolan kuntaakaan ei enää ole, sanoo Kalvolassa kesiään viettävä helsinkiläistynyt luokanopettaja Mailis Laakso.

– Eihän kyläjuhlan tarvitse kummoinen olla. Täällä tapaa tuttuja ja meininki on mukava. Ja aina täällä kuulee myös uutisia, sanoo Vanajan rannassa kesiään viettävä Leo Mensonen.

Vihtavestivaalit on Tarttilan kesän kohokohta. Lähetä ja kaukaa tullaan kilpailua jännittämään.

Vihtavestivaalit on Tarttilan kesän kohokohta. Läheltä ja kaukaa tullaan kilpailua jännittämään.

Tarttilan koululla järjestettävän vestivaalin keskipisteenä seisoo Valkeakosken ja Lempäälän yhteinen kirjastoauto Walle. Pihamaalla tarjolla on suunsoiton lisäksi kahvia, pullaa, rasvakääryleitä sekä muurinpohjalettuja. Myös uusia perunoita ja muita kesän vihanneksia näkyy nostettavan vieraiden kasseihin ja oma myyntipöytä on ruisleiville ja Karjalan piirakoillekin. Leipiä ja piirakoita tosin kaupattiin vain hetken, tekijät kun tiesivät tehneensä maistuvaista.

Voittaja on kaunis

Tuomaristo ei ollut tyly, vaikka kilpailijat järjestykseen laittoikin. Kahdesta kilpailuvihdasta parempaa arvioitiin eikä toinen vihta sijoitusta pudottanut.  Heikki Koivisto julistaa tämän vuoden kilpasarjan voittajaksi Kalvola-Seuran joukkueen.

– Vihta on sopusuhtainen ja kaikin puolin mallikas. Lähes täydellinen suoritus, kaunis vihta. Kyllä mä tällä pärjäisin, sanoo Koivisto.

Toiseksi tulee Sääksmäki-Seura ja kolmanneksi Akaa-Seura. Valkeakoski-Seura jätettiin neljänneksi ja jälkeenpäin villillä kortilla mukaan tullut Lontilan seudun VPK viidenneksi.

Tyyni hurmaa tuomariston

Naisten sarjassa kilpaili vain viialalainen Tyyni Lehtonen, 82, joka hurmaa sekä tuomariston että yleisön. Kainalosauva on vain hidaste kun Tyyni hakee palkintoa.

Viialalainen Tyyni Lehtonen aloittamassa voittoon johtanutta suoritustaan.

Viialalainen Tyyni Lehtonen aloittamassa voittoon johtanutta suoritustaan.

– Kyllä mä vihdan teen aina kun vain voi, nykyisin harvemmin. Minun vihta on paksu ja painavakin, kertoo Lehtonen.

Kun ylituomari Heikki Koivisto valmistaa yleisön edessä Tyynille vielä halauksen kera tuohisormuksen, on wanhan rouvan kesäilta täydellinen.

Yleisessä sarjassa ensimmäiseksi tuli Toni Savolainen, toiseksi Touko Sirkesalo ja kolmanneksi Rauli Alanen.

Lapsetkin valmistivat vestivaalivihtoja. Järjestykseen ei lasten sarjaa laitettu, mutta palkinto annettiin kaikille. Hymyssä suin palkinnon noutivat Kasper Pöytäkivi, Kiira Virtanen, Nelli Paulamäki, Sakari Paulamäki, Eetu Turunen, Lauri Nieminen, Jutta Pulli, Iida Ketonen, Anni Ranta-aho, Henna Salo ja Anni Rautiainen. Lasten sarjasta päätellen vihtavestivaalien tulevaisuus on taattu.

Tässä harjoittelevat tulevat mestarit.

Tässä harjoittelevat tulevat mestarit.

Aikuisten kilpailuun tekemät vihdat huutokaupattiin ja tuotoksi saatiin 165 eroa. Kun Tarttistori laittaa perinteiseen tapaa puolet lisää, saivat paikalliset sotaveteraanit toimintaansa muikean potin.

Se ei illan kuitenkaan selvinnyt, kumpi saunoessa on parempi, vasta vai vihta. Moni vihtahousu sen sijaan tuli illan aikana vastaan.

Oi ihana suomen kieli.

Suomen pystykorva on maailan kaunein koira. Vihtavestivaaleilla koira osaksi jäi haukkuminen ja kesän ihanuuden ihmettely.

Suomen pystykorva on maailman kaunein koira. Vihtavestivaaleilla koiran osaksi jäi haukkuminen ja kesän ihanuuden ihmettely.

IMG_0374 IMG_0373 IMG_0372 IMG_0371 IMG_0370 IMG_0369 IMG_0368 IMG_0367 IMG_0366 IMG_0365 IMG_0364 IMG_0362 IMG_0359 IMG_0357 IMG_0355 IMG_0354 IMG_0353 IMG_0352 IMG_0339 IMG_0340 IMG_0341 IMG_0342 IMG_0343 IMG_0344

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?