Poliisilla ei ole tietoa varkauksista tai vahingonteoista

Satamassa tehdään tihutöitä vartioinnista huolimatta

Silminnäkijähavaintoihin perustuvaa ilkivaltaa on tehty Toijalan Satamassa tänäkin kesänä jo yllin kyllin, mutta poliisille on tehty kesäkuun alussa vain yksi ilmoitus bensiinitankki- ja polttoainevarkaudesta. Yhtään vahingotekoa ei ole poliisin kirjoihin ilmoitettu. Kangassaarentien varteen pysäköityjä autoja on naarmutettu koko auton mitalta ainakin kahtena kesäkuun viikonloppuna, ja muun muassa kaupungin pelastusvene on päästetty tuuliajolle ja se on jouduttu hinaamaan takaisin Sataman rantaan Mäntysaaren rannasta. Myös Kangassaaren uudella laavulla kerrotaan olleen ”hyvää käyttöä.”

– On siellä pidetty jo monet ryyppäjäiset. Minun puolestani koko laavun olisi saanut olla rakentamatta, nimettömänä pysyttelevä alueen mökkiläinen kertoo.

Jokakesäinen talvisota

Akaan kaupungilla on sopimus Sataman alueen vartioinnista Toijalan Reserviläisten kanssa, jotka ovat partioineet rannalla jo 40 kesää. Sopimuksen mukaan noin sadan reserviläisen joukko kiertää vuorollaan Sataman alueella sekä kaupungin varastolla kuuden tunnin ajan iltayhdeksän ja aamukuuden välillä.

– Tämä on meidän jokavuotinen talvisotamme, sillä vahdimme aluetta 105 päivää. Aika sitova hommahan tämä on, mutta tuskin Akaasta löytyy yhtään toista yhdistystä, joka tähän ilmoittautuisi, reserviläisten puheenjohtaja Jarmo Ahonen toteaa.

Tämänkesäiset vartiovuorot aloitettiin toukokuun 20. päivänä, ja ensimmäinen koetinkivi oli koulujen päättäjäisviikonloppu, jolloin reserviläiset keräsivät alueelta kolme jätesäkillistä tyhjiä juomapulloja ja -tölkkejä.

– Paikalla oli noin 150 nuorta, ja muutenkin nuoriso tuntuu touhuilevan alueella aamuyöstä aika pitkään, Ahonen toteaa.

Muuten Ahonen kertoo monen ilkivallanteon ja varkauden tapahtuvan päiväaikaan, jolloin tihutyöntekijät tai vorot tietävät, ettei vartiointia alueella ole. Yöaikaan kaikki alueen mahdolliset epäilyttävät tapahtumat kirjataan ylös vartiointivihkoon, joista saattaa olla apua myöhemmin esimerkiksi varkauksia selvitettäessä.

– Autojen rekisterinumeroita emme kirjaa ylös vartiointivihkoon, mutta muita tietoja alueella liikkuvista autoista tai mopoista saatetaan laittaa ylös. Esimerkiksi viimekesäisen mökkimurron tekijä selvisi vartiointivihon ja vahdissa olleen kaverin omien muistiinpanojen avulla, Ahonen kertoo.

Reserviläisten lisäksi myös Toijalan Moottorivenekerho vartioi Satamassa omaa aluettaan, ja kullakin laituripaikan lunastaneella on alueella oma vahtivuoronsa.

Vesiskootteriajokieltoa rikotaan myös

48sataman vesinopeusrajoitus

Vahingontekojen lisäksi Sataman vesialueiden mökkiläisiä kismittävät vesiskootterit, joilla päristellään Kangassaaren ja Sataman alueella, vaikka Pirkanmaan ympäristökeskus kieltää vesiskoottereilla ajamisen Sataman ja Kangasssaaren edustalla ja Terisjärvellä. Lisäksi koko aluetta Salakkaniemeen asti koskee 15 kilometrin tuntinopeusrajoitus, mikä ei kuitenkaan koske yleistä kulkuväylää. Alueen mökkiläisten mukaan tuntinopeusrajoitustakin rikotaan päivittäin.

– Jotkut moottoriveneilijätkin hurjastelevat alueella niin, että rannassa ja laiturissa olevat veneet hakkaantuvat naarmuille, alueelta raportoidaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?