Luottamushenkilönä Akaassa n:o 2

Vaalikaudesta on 2/16 osaa takana. Nyt jo voi sanoa valtuusto- ja hallitustyöskentelyn olevan rakentavaa ja toiset osallistujat huomioivaa. Puheenvuorot ovat perusteltuja ja pysyvät useimmiten asiassa.

Akaassa luottamushenkilöt ovat jättäneet pois pitkät, aikaa vievät alkukiihdytykset ja loppuliut tyyliin: ”voiko tehdä yhden kysymyksen” – ”sillä välin, kun muut miettivät, kysyisin vaan”– ”olen usein miettinyt ja kysyisin nyt” –” ei mulla nyt ole muuta kysyttävää, mutta kun tämä juttu on vaivannut mun mieltä jo pitkään ja olemme puhuneet siitä ryhmässä ja muissa piireissä…”

Ilahduttavasti myös miesten pukeutumisen taso valtuuston kokouksissa on kohentunut – naisethan ovat maailman sivu osanneet pukeutua tilaisuuden luonteen ja arvon mukaan.

Missä mennään? Vuonna 2012 syötiin edellisten vuosien ylijäämät ja tulos oli yli 3,6 miljoonaa euroa miinuksella. Heti valtuustokauden alussa perustimme toimikunnan tasapainottamaan kaupungin taloutta. Toimikunnan jäsenet ovat ottaneet työnsä tosissaan ja siltä on tullut mietintö kesäkuussa hallitukselle. Ehdotus on kokonaisuus ja tekee kipeää siellä, mihin se kohdistuu. Syksyllä mitataan valtuutettujen puheet ”on tehtävä kipeitäkin päätöksiä.”

Aivan erityisesti herättää huomiota ja ilahduttaa Akaan henkilöstöryhmien ja yksityisten työntekijöiden lukuisat rakentavat esitykset toiminnan järkevöittämiseksi ja säästöjen luomiseksi. Kannattaisiko Akaasta palkkansa saavia kuunnella herkemmin ja ottaa mukaan vielä enemmän päätöksiä tehtäessä.

Linja on varsin yleisesti hyväksytty: voimakas keskittäminen niin perusterveydenhuollossa kuin kouluverkossa. Yksi terveyskeskus, kohti yhtenäiskoulua, koulua, jossa käyvät eskarilaiset, ala- ja yläkoululaiset, lukiot yhteen ja niin edelleen. Välimatkat Akaassa ovat lyhyet. Silti on huolehdittava palvelujen saatavuus kaikille – siis sisäinen liikenne on selvitettävä ja tarvittaessa luotava.

Palvelujen tarve on yleisesti ottaen kasvava. Otan esimerkin. Yhdellä sairaanhoitopiirin alueella ihmiset harrastavat seksiä ottamatta alkeellisintakaan vastuuta toimistaan, joka varmaan sinänsä on mukavaa. Sukupuolisairaudet lisääntyvät. Kunnat toimivat – aletaan jakaa ehkäisyvälineitä ja valistusta ilmaiseksi, kun ennalta ehkäisy on halvempaa kuin sairaiden hoito. Kaikki ihan ok. Tuli vaan taas yksi homma lisää kunnalle – hoitaa kansalaisten ehkäisy ja niitä tulee enenevässä määrin, elleivät ihmiset ala ottaa enemmän vastuuta omista asioistaan.

Vielä kainoa pontevampi pyyntö: jättäkää tienvarsien kukat rauhaan niin pitkäksi aikaa, että ne ovat kukkineet. Näen kauneutta esimerkiksi Sontulan teiden pientareissa: valon ansiosta kasviryppäät ovat muodoltaan sopusuhtaisia, kukat ovat väri- ja muotomaailmaltaan kauniita. Mikään ei velvoita katkomaan niitä ennen elokuun alkupuolta.

Eero Lapinleimu,

valtuutettu (kok) ja kaupungin hallituksen jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?