Makeaa Akaata juhlitaan Hunajahulinoilla kesän lopulla

 

Heli Laine (vas.), Risto Niilimäki ja Sini Kukkonen ovat kaikki mukana Hunajahulinoiden järjestelyporukassa.

Heli Laine (vas.), Risto Niilimäki ja Sini Kukkonen ovat kaikki mukana Hunajahulinoiden järjestelyporukassa.

Hunajaviikko valtaa Akaan elokuun lopussa. Viikko huipentuu Hunajahulinoihin lauantaina 31. elokuuta.

Akaan maine hunajakaupunkina on saanut tunnustusta valtakunnallisestikin. Kaupunki haki ja sai Pirkanmaan ely-keskukselta 42 000 euroa Makea Akaa -hankkeeseen, jonka yksi osa Hunajaviikko on.

Tapahtumia on kuitenkin pitkin vuotta. Kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kukkonen hyrisee tyytyväisyyttään kertoessaan kaikista tulossa olevista tapahtumista.

– Hunajaviikon ohjelma täydentyy vielä, mutta meillä on yhteistyössä Akaan Opiston kanssa seminaari sekä työpajoja muun muassa hunajan käytöstä tavallisen kuluttajan arjessa, mehiläisvahakynttilöiden tekemisestä ja hunajasaippuan valmistamisesta. Toijalan Kinossa esitetään Ei pelkkää hunajaa -dokumenttielokuva, jossa kerrotaan mehiläisten elämästä.

Kursseja mehiläisten hoidosta sekä muun muassa hunajan jatkojalostamisesta järjestetään myös syksyn aikana.

Hunajaviikolla saadaan talkooapua eri yrityksiltä ja yhdistyksiltä, muun muassa Tapahtuma Akaalta, mutta järjestelyjen päävastuu on kaupungilla. Myönnetyn rahoituksen turvin suunnitellaan palkattavan myös ulkopuolinen tuottaja, jota ei ole vielä valittu.

Vuoden kuhnuri vielä mietinnässä

Hunajahulinoilla Toijalan torilla on muun muassa Sadonkorjuumarkkinat, jolle on jo varmistunut useita yrittäjiä myymään hunajaisia tuotteitaan. Hulinat juontaa Akaan oma missi Satu Tuomisto, joka kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2008. Pääesiintyjänä on Honey B. & The T-Bones – yhtye.

Sonja Lumme tähdittää koko perheen Vegeshow’ta, joka esittelee kasvimaan salaisuuksia musiikin keinoin sekä lähellä ja kaukana tuotettujen herkkujen eroja.

Akaan viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kukkonen sanoo, että akaalaista hunajaa ovat kehuneet hyväksi nekin, jotka eivät muutoin ole suuria hunajan ystäviä.

Akaan viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kukkonen sanoo, että akaalaista hunajaa ovat kehuneet hyväksi nekin, jotka eivät muutoin ole suuria hunajan ystäviä.

Hunajahulinoilla nimetään myös vuoden kuhnuri. Sini Kukkonen naurahtaa, että häntä ei ole vielä valittu, ja valintakriteerejä on mietitty ahkerasti.

– Kyseessä on ehdottomasti arvonimi, ovathan kuhnurit tärkeä osa mehiläisyhdyskuntaa taustatyövoimana. Valittavan akaalaisen täytyy olla sellainen, joka osaa suhtautua titteliin pilke silmäkulmassa.

Hulinoiden aikana järjestetään tutustumiskäyntejä Risto Niilimäen Toijalan keskustassa sijaitsevalle mehiläistarhalle. Kaupunginpuutarhuri Heli Laine paljastaa, että Niilimäki on koko hunajaisen Akaan imagon isä.

Mehiläisten tekemä työ on tärkeää

Kaupungilla ei ole omia mehiläispesiä, mutta Akaa on tukenut hunajabrändiä niin, että pesiä on saanut pystyttää sen maille. Kaupungin alueella on yhteensä 29 mehiläistarhaa, ja pörriäisten pölytysalue kattaa Akaan lähes täydellisesti.

Pesää ei kannata mennä tutkimaan ilman kunnollista suojapukua. Risto Niilimäen pesiä on muun muassa Kurkelantien varrella Toijalassa.

Pesää ei kannata mennä tutkimaan ilman kunnollista suojapukua. Risto Niilimäen pesiä on muun muassa Kurkelantien varrella Toijalassa.

– Nykyään osataan jo puhua enemmän siitä, miten tärkeää mehiläisten tekemä pölyttämistyö on kasvien kannalta. Sen arvo on moninkertainen verrattuna sadosta saatavaan hunajaan, Niilimäki vertaa.

Hän innostui tarhauksesta jo 1980-luvulla, mutta ajatus konkretisoitui 2000-luvun alussa.

– Ihan joka päivä pesille ei tarvitse tehdä mitään, mutta valvon kyllä mehiläisten hyvinvointia jatkuvasti. Pesässä pitää aina olla kuningatar, ja ne merkitään vuosittain aina erivärisellä tussilla pienellä täplällä. Minulla on 16 pesää tällä hetkellä, Niilimäki turinoi.

Tutustumisretki pesien luo vaatii suojapuvun, sillä mehiläiset voivat olla ärhäköitäkin kun niitä häiritään. Tällä kertaa ne ovat Niilimäen mukaan tavanomaista leppoisampia, kun toimittaja tulee tekemään niihin lähempää tuttavuutta.

Sää vaikuttaa satoon

Yhdestä pesästä voi saada hunajaa vuodessa useamman kymmenen kiloa. Risto Niilimäellä sato on normaalisti 40–50 kilon luokkaa.

Kesän säät vaikuttavat satoon suuresti. Viime kesän sato oli huono kylmien ja sateisten säiden vuoksi.

– Kun sataa, niin mesi alkaa seuraavana päivänä nousta kasveihin. Käytännössä sateen jälkeen pitäisi olla kaksi kuivaa päivää, jotta mehiläiset ehtivät kerätä mettä. Tämän kesän osalta tilanne näyttää nyt hyvältä, mutta ehtiihän se vielä muuttua. Juhannuksen jälkeiset kolme viikkoa ovat tärkeimmät sadon kannalta, Niilimäki selittää.

Pesän kuningatar merkitään joka vuosi erivärisellä tussilla tehtävällä täplällä. Viime vuoden väri oli keltainen.

Pesän kuningatar merkitään joka vuosi erivärisellä tussilla tehtävällä täplällä. Viime vuoden väri oli keltainen.

Yhdessä pesässä on jopa 60 000 mehiläistä. Talvikaudella niiden määrä putoaa kymmenesosaan tästä. Kuhnurit on jo potkittu pellolle, ja jäljellä olevat mehiläiset pitävät kuningattaren lämpimänä pesän sisällä pallossa, joka koostuu mehiläisistä.

Makea Akaa -hankkeelle on tarkoitus saada näkyvyyttä valtakunnallisestikin, ja budjettiin on varattu rahaa markkinoinnille. Media onkin ollut kiinnostunut etenkin Hunajaviikosta.

Hopealinja järjestää Tampereelta risteilyn Hunajahulinoille. Menomatka voidaan tehdä bussilla ja palata takaisin laivalla tai päinvastoin sen mukaan, mikä kenellekin on mieleistä. Matkan pääkohde ovat Hunajahulinat Toijalan torilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?