Kesän kukkaistutuksissa on pyritty näyttäviin kokonaisuuksiin

Lepaalla hortonomiksi opiskeleva Milja Patana on työharjoittelussa Akaassa ja sanoo kaupungin keskittäneen tänä vuonna istutuksia näyttäviin mutta aiempaa harvalukuisempiin ryhmiin.

Lepaalla hortonomiksi opiskeleva Milja Patana on työharjoittelussa Akaassa ja sanoo kaupungin keskittäneen tänä vuonna istutuksia näyttäviin mutta aiempaa harvalukuisempiin ryhmiin.

Kesäkukat ovat jo paikoillaan Akaan taajamissa. Vaikka säästösyistä kukkasia on aikaisempaa vähemmän, on istutuksista pyritty tekemään näyttäviä kokonaisuuksia.

Kaupunginpuutarhuri Heli Laine kertoo, että tällä hetkellä Akaan kasvihuoneet toimivat lähinnä varastona. Hän kilpailutti kesäkukkahankinnat jo helmikuussa, ja ne tulivat tänä vuonna Palkinpään Puutarha Pisteeltä.

Ensi vuoden kukkasuunnitelmien pitäisi olla valmiina jo syksyllä, eikä kaupungilla ole aikeita tuottaa omia kesäkukkia ensi vuonnakaan. Puutarhan toiminnan jatkamista mietitään, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. Kesäkukkia ei kuitenkaan tulla viljelemään entisessä laajuudessa.

Liljoja on istutuksissa muun muassa Ympyrätalon edustalla Toijalassa.

Liljoja on istutuksissa muun muassa Ympyrätalon edustalla Toijalassa.

Kesäkukkien määrää on jouduttu säästösyistä supistamaan puoleen entisestä. Liikenteenjakajista poistuvat maaistutukset, ja ne korvataan kivi- ja pensasryhmillä. Yksivuotisista kukista ja nurmikoista halutaan eroon, sillä niiden hoitaminen vie aikaa, ja nuorille kesätyöntekijöille on vaarallistakin hyöriä liikenteen keskellä.

– Kesä näyttää tosi kiireiseltä. Leikkikenttiä perustetaan Junkkariin, ja Kylmäkoskelle kenttä tulee vanhan urheilukentän kupeeseen. Suunnitteilla on myös Rautalan leikkikentän osittainen kunnostus, Laine sanoo.

Neljä leikkialuetta joudutaan poistamaan. Ne ovat Oopakan kenttä, Lähteenpuiston kenttä, Riskun metsäkenttä ja Lallinmäen kenttä, jossa päivähoitotoiminta lopetettiin. Jotkin kentistä jäävät odottamaan uusia kalusteita, jotkin suljetaan kokonaan. Leikkialueet joudutaan sulkemaan huonokuntoisten välineiden vuoksi.

Heinät suosiossa

Vaikka kesäkukkien määrää on jouduttu vähentämään, niistä on saatu aikaan näyttäviä kokonaisuuksia. Heli Laineen apuna on kaupungilla työharjoittelussa hortonomiopiskelija Milja Patana Lepaan puutarhaoppilaitoksesta, ja hän luotsaa istutusten hoitajia.

Erilaiset heinät ovat olleet istutuksissa suosiossa jo vuosia.

Erilaiset heinät ovat olleet istutuksissa suosiossa jo vuosia.

– Erilaiset heinät ovat olleet trendi jo monen vuoden ajan. Niitä yhdistetään kukkivien kasvien kanssa samoihin istutuksiin. Suosiossa ovat esimerkiksi kasvit, joissa ei välttämättä ole kukintoa vaan erikoiset ja näyttävät lehdet.

Kesäkukista tulee jatkuvasti uusia lajikkeita, eikä uutta pelargonilajiketta ole tuntea samaksi kasviksi, joka perinteisesti kukoistaa punaisena mummon akkunalla. Patanakin naurahtaa, ettei hän osaa suoralta kädeltä nimetä kaikkia Akaaseen istutettuja kasvilajikkeita, sillä niiden kirjo on niin laaja.

Tämän vuoden kukkasuunnitelmat teki puutarhuri Jari Korelin, joka työskentelee määräaikaisena puistotoimessa.

Pelargoni voi olla myös tämän näköinen.

Pelargoni voi olla myös tämän näköinen.

Pikkupetunioista löytyy monenlaisia lajikkeita.

Pikkupetunioista löytyy monenlaisia lajikkeita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?