Maailmanmestari tähtenä Savikosken vihkiäiskilpailussa

Suomen pisin frisbeegolfrata avataan Akaaseen ensi torstaina

Vuoden 2009 maailmanmestari Avery Jenkins saapuu Akaaseen Suomen pisimmän frisbeegolfradan avajaiskisaan.

Vuoden 2009 maailmanmestari Avery Jenkins saapuu Akaaseen Suomen pisimmän frisbeegolfradan avajaiskisaan.

Kylmäkosken Veikkojen frisbeegolfrata Savikoskella on kevään aikana venynyt Suomen pisimmäksi. Vanhat 18 väylää ovat kuluneet käytössä jo tänäkin kesänä, mutta torstaina 13.6. vihitään käyttöön uudet yhdeksän väylää.

Vihkiäiskisassa heitetään läpi koko 27-väyläinen, Suomen pisin rata. Mukana ovat vuoden 2009 amerikkalainen maailmanmestari Avery Jenkins, ratasuunnittelija Jussi Meresmaa, joukko SM-mitalisteja ja moni muu.

– Kyllä tänne täysi poppoo tulee. 90 nimeä on täynnä, ja jonotuslistallakin on väkeä. Nyt on yleisön viimeistään hyvä tulla katsomaan, minkälainen laji tämä on, usuttaa Kylmäkosken Veikkojen frisbeegolfjaoston puheenjohtaja Harri Pouru.

Neljän hengen ryhmissä heitettävä kilpailu alkaa monelta väylältä yhtä aikaa kello 17.30, ja Pouru arvelee, että radan kiertämiseen menee kolmisen tuntia. Kävelymatkaa kertyy noin neljä ja puoli kilometriä heittojen onnistumisesta riippuen. Taival on kaukana tasamaasta, sillä uudetkin väylät risteilevät komeasti kumpuilevassa kangasmetsässä. Pisin väylä on noin 200 metriä, ja radan korkeimmilta kohdilta avautuvat vehreät peltomaisemat.

– Yleisö saa olla missä vaan, kunhan ei seiso keskellä väylää ja antaa keskittymisrauhan korien läheisyydessä. Minä tulisin tähän. Tästä näkee useamman avausheiton ja lähestymisen, Pouru vinkitti kukkulan laella lähellä uuden kakkosväylän avauspaikkaa.

Toistatuhatta talkootuntia

Harri Pouru testaili uusia väyliä tiistaina ja odotteli opastekylttejä saapuviksi. Tällä viikolla ajetaan myös heinikot matalaksi, mutta muuten rata on valmis. Pourun mukaan uudetkin väylät aiotaan pitää jatkuvasti huippukunnossa.

– Roskiksia tyhjennetään ja heinikoita ja nurmikoita ajetaan viikoittain. Suomesta tuskin löytyy montaa metsärataa, missä ne olisi hoidettu. Yleensä ne ovat luonnontilassa läpi kesän.

KylVen frisbeegolfjaostossa on nyt 25 jäsentä. Tällä porukalla on tehty maaliskuusta 2012 asti 1 150 talkootuntia, ja lisää kertyy, kun rata pidetään kunnossa yhdessä Veikkojen Majasta vastaavan Pertti Heinosen kanssa.

Harri Pouru testasi tällä viikolla uusia väyliä Savikosken komeassa kangasmaastossa.

Harri Pouru testasi tällä viikolla uusia väyliä Savikosken komeassa kangasmaastossa.

Harri Pourun mukaan Akaassa on jo ehditty kysellä, kuinka suuret rahat Veikot frisbeegolftoiminnalla tienaa. Pouru muistuttaa, että heittäminen radalla on täysin ilmaista. 40–50 henkeä keräävien viikkokisojen makkaramyynnistä jää käteen jotain, ja Suomen frisbeeliiton alaisten kilpailujen osallistumismaksuista järjestävä seura saa tietyn prosentin.

Veikkojen 27-väyläisen radan lisäksi Akaassa on 9-väyläinen frisbeegolfrata Toijalan Lastumäessä. Toijalaan Harri Pouru heittää myös seuraavan toivekiekon.

– Tämän jälkeen kun saataisiin Akaaseen vielä yksi aloittelijaystävällinen puistorata. Nahkialanjärvi olisi hieno paikka. Siellä olisi leikatut nurmikotkin valmiina, eivätkä nuoret tarvitsisi aina kuljetusta päästäkseen heittämään.

Tiistaina Savikosken uusilla väylillä samoili myös hämeenlinnalainen Jussi Santala, joka oli Veikkojen radalla ensimmäistä kertaa. Hän piti jo heittämiään viime vuonna valmistuneita väyliä pitkinä ja haastavina ja kehui opasteita. Harri Pourun mukaan Savikosken rata ei sovi heikkohermoisille, ja tästä ominaisuudesta kärsi ilmeisesti puskissa rytistellyt Santalan kaveri, jonka mukaan palaute olisi painokelvotonta.

Avery Jenkins.

Avery Jenkins.

Ja eikun keräilemään kiekkoja männiköstä.

Ja eikun keräilemään kiekkoja männiköstä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?