Henkilöstö mukaan Akaan säästötaloisiin

Akaan kaupungin taloudellisen tilanteen raju heikkeneminen kirjataan kaupunginhallituksen tiistaina hyväksymässä tämän vuoden ensimmäisessä osavuosikatsauksessa. Sen on jatkoa viime vuoden tilinpäätökselle, jossa alijäämäksi kirjattiin 3,6 miljoonaa euroa. Ilman kuntaliitoksista saatua yhdistymisavustusta alijäämä olisi ollut 4,8 miljoonaa euroa ja ilman vesilaitoksen myyntiä HS-Vedelle peräti 7 miljoonaa euroa.

Akaan kaavoitusyksiköstä on puuttunut kaavasuunnitelija koko alkuvuoden ja kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinenkin aloitti vasta maaliskuussa. Omakotitontteja kaupungista kysytään silti tasaiseen tahtiin ja tontteja löytyy muun muassa Uusikylästä.

Akaan kaavoitusyksiköstä on puuttunut kaavasuunnitelija koko alkuvuoden ja kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinenkin aloitti vasta maaliskuussa. Omakotitontteja kaupungista kysytään silti tasaiseen tahtiin ja tontteja löytyy muun muassa Uusikylästä.

Vuoteen 2013 lähdettiin toiveikkaammin, joskin jo vuoden talousarvio laadittiinkin jo 1,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Mittava, mutta tarpeellisiin kohteisiin vaikuttava 8,8 miljoonan euron investointiohjelma on käynnissä. Osavuosikatsauksen tammi-huhtikuun toteutuma kertoo, että määrärahapaineita on opetustoimessa erityisesti Keskustan koulun ja Kirkonkylän koulun väistötilaratkaisuista johtuen. Pelkästään kuljetuskustannukset väistötiloihin ovat olleet yli 1 000 euroa päivässä.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari näkee koulun sulkemisessa hyviäkin puolia.

– Näemme nyt hyvin käytännössä, miten toimitilojen tehokkaampi käyttö vähentää konkreettisesti esimerkiksi siivouksesta ja energiasta aiheutuvia kustannuksia. Lukio-opetuksen keskittäminen vähentää opetuksen henkilöstömenoja, samoin opetusryhmien täydentäminen lisäoppilailla. Kiinteistöjemme suhteen strateginen linjauksemme on selvä, kohti pienempiä tiloja, kirjoittaa Viitasaari kaupunginjohtajan katsauksessaan.

Kaupungin talouden tasapainottamistoimenpiteitä valmistelemaan on asetettu työryhmä. Sen ehdotukset valmistuvat tänään 7. toukokuuta. Työryhmä on pyytänyt BDO Audiator Oy:ltä kaupungin toiminnan ja talouden analyysin. Myös kaupungin henkilöstöltä on pyydetty rohkeitakin ehdotuksia tasapainottamiskeinoksi.

Huhtikuun lopussa kaupungin pitkäaikainen lainakanta oli 37 676 500 euroa eli 2 203 euroa asukasta kohti. Alkuvuoden aikana Akaa lyhensi pitkäaikaisia lainoja 1 791 800 euron verran.

Akaan kaupungin palveluksessa oli huhtikuun lopussa 1 216 henkilöä, joista vakinaisessa palvelusuhteessa 882 henkilöä.

Hakalehto saa uudisrakennuksen

Akaan talousarviossa on varattu Hakalehdon vanhainkodin uudisrakennukseen 1 550 000 euroa. Käytetty on vasta 14 200 euroa. Valtionapua kokonaishinnaltaan yli 4 miljoonan euron hanke saa 1 012 000 euroa. Suurimmista investointikohteista paloasema ja Sampolan kerhotalo valmistuivat keväällä. Myös Mäntymäen alakerran vessoja ja huoneita on korjattu ja Viialan vanhustentalo on saanut sprinklerit.

Yritys-Konhon teollisuusalueen käyttöönottoon valmistaudutaan teitä ja vesi- ja viemäriverkosto rakentamalla. Kaupunki on saanut myös pohjakartan kaupunkisuunnittelulautakunnan käyttöön.

Rakenteilla on myös Sontulantien kevyen liikenteen väylä

Perheissä vakavia ongelmia

Sosiaalityössä määrärapapaineita tuovat lastensuojelun menot ja terveydenhuollossa erikoissairaanhoidon menot.

Lastenhuollossa sijaishuolloissa on nyt 43 lasta ja kiireellisessä sijoituksessa 15 lasta. Ongelmat ovat vakavia ja poliisitutkintapyyntö on tehty 14 lapsesta. Osavuosikatsauksen mukaan perhetyössä asiakasmäärät kasvavat, mutta varhaiseen tukeen ei ole riittävästi resursseja, koska lastensuojelun perhetyö painottuu voimakkaasti ja vie pääosan työajasta.

Viime syksystä alkaen on kokoontunut kaupungin lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon varhaisen tuen Vartu-ryhmä kokoontunut kerran kuukaudessa. Ryhmässä on käsitelty nopeasti yksittäisen lapsen ja nuorten asioita.

Huhtikuun lopussa oli Akaassa päivähoidossa 754 lasta. Tässä joukossa ovat päivähoidossa olevat esikoululaiset. Kaupungin kouluissa on esikoululaisia 223, peruskoululaisia 1 922 ja lukiolaisia 210.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?