Hallinto-oikeus kumosi kaupungin päätöksen

UPM saa purkaa voimalaitoksen

 

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan entisen vaneritehtaan voimalaitosta ei ole suojeltu millään pykälillä ja sen voi purkaa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan entisen vaneritehtaan voimalaitosta ei ole suojeltu millään pykälillä ja sen voi purkaa.

UPM Kymmene Oyj on saamassa luvan Viialan entisen vaneritehtaan voimalaitoksen purkamiseen. UPM haki lupaa Akaan kaupungilta, joka ei sitä syksyllä 2011 myöntänyt. UPM valitti päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, jonka mielestä käyttämättömän, 2 580 neliön suuruisen voimalaitoksen piippuineen voi purkaa.

UPM:n mielestä voimalaitokselle on ollut vaikea löytää uutta käyttöä sen huonon kunnon ja korkean tilan vuoksi. Akaan teknisen lautakunnan rakennuslupajaosto oli toissa vuonna sitä mieltä, että omistaja ei ollut esittänyt selvitystä siitä, miten rakennuksen uudiskäyttöä on tutkittu. UPM ei myöskään esittänyt sellaisia suunnitelmia alueen käytöstä, joiden perusteella voitaisiin arvioida mahdollinen rakennuksen aiheuttama haitta liikenteelle.

Hallinto-oikeus on nyt kumonnut kaupungin päätöksen, koska sen mukaan voimalaitosrakennusta ei ole vuonna 1980 vahvistetussa asemakaavassa osoitettu suojeltavaksi eikä sitä ole suojeltu myöskään rakennussuojelulain tai rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain perusteella. Vireillä ei myöskään ole toimenpiteitä rakennuksen suojelemiseksi rakennussuojelulainsäädännön nojalla tai asemakaavan muuttamiseksi. Akaan kaavoitusohjelmassa Vaneritehtaan alue on määritelty mahdollisen asemakaavamuutoksen kohteeksi, mutta tämä ei hallinto-oikeuden mukaan tarkoita sitä, että rakennuksen suojelua tarkoittava toimenpide olisi vireillä.

Rakennusvalvontajaosto antoi syksyllä 2011 luvan entisen vaneritehtaan hautomoaltaan, kuorimo-hakkimon siltaosan ja kahden liimakeittiön purkamiseen. Kuorimo-hakkimon tiilirakenteisen osan, porttikopin ja voimalaitoksen osalta lupahakemus hylättiin. UPM hyväksyi luvan hylkäämisen kuorimo-hakkimon tiilirakenteisen osan ja porttikopin osalta ja valitti siis vain voimalaitoksen purkamisen kieltämisestä.

Entisen rakennuslupajaoston tehtäviä hoitaa nykyään Akaan kaupunkisuunnittelulautakunta. Se käsittelee hallinto-oikeuden päätöstä huomenna keskiviikkona. Vastaava rakennustarkastaja Anu Hytönen esittää, että lautakunta hyväksyy purkamislupahakemuksen voimalaitoksen osalta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan entisen vaneritehtaan voimalaitosta ei ole suojeltu millään pykälillä ja sen voi purkaa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan entisen vaneritehtaan voimalaitosta ei ole suojeltu millään pykälillä ja sen voi purkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?