Kunta- ja sote-uudistuksen tavoite: parempaa palvelua

Pääministeri Jyrki Katainen asetti huhtikuussa kunta- ja sote-koordinaatiotyöryhmän, jonka puheenjohtajana oli Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ja varapuheenjohtajana SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman. Koordinaatiotyöryhmä esitti yksimielisesti sote-palvelu­rakennetta koskevat linjauksensa tou­kokuun alussa.

Lauantaina 18. toukokuuta Helsingin työväentalolla pidetyssä SDP:n sote- ja kuntarakenneseminaarin alustuksessaan Jouni Backman kiteytti perusongelman. Hänen mukaansa kuntarakenne on pirstoutunut liian moneen pieneen yksikköön eikä kansalaisten tasa-arvo toteudu esimerkiksi sote-palveluiden osalta.

Pääministerin ilmoituksessa eduskunnalle 16. toukokuuta Jyrki Katainen esitti yhden esimerkin palveluiden toimimattomuudesta. Hänen mukaansa yli 60 prosenttia potilaista joutuu jonottamaan 2 –4 viikkoa päästäkseen terveyskeskuslääkärin vastaanotolle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman uusimman tiedon mukaan 85 prosenttia väestöstä asuu alueella, missä lääkärin vastaanotolle pääsyä joutuu odottamaan yli kaksi viikkoa.

Helsingin työväentalolla Pekka Järvinen esitti alustuksessaan huomioita sote-linjauksista. Hänen mukaansa on olemassa pelko, että yksityinen palvelutuotanto lisääntyy erityisesti perus­terveyden­huollossa. Hän esitti huolensa myös siitä, minkälainen poliittinen rakenne on 20:ssa sote-palveluja järjestäviksi vastuukunniksi kaavaillussa keskuskaupungissa. Hänen mukaansa 17 niistä on oikeistovetoisia.

Omat pelkoni eivät liity yksityisten palvelujen hyödyntämiseen eivätkä kuntien valtuustopaikkojen jakaantumiseen. Huoleni on, että nykyiset toimintamallit eivät pysty vastaamaan kansalaisten tarpeisiin ja muuttuviin olosuhteisiin: muistisairaiden määrän kasvuun, maan sisäisen muuttoliikkeen seurauksiin, ikääntyneiden määrän lisääntymiseen ja rahoituspohjan riittävyyteen.

Järjestämisvastuu ja tuotanto on myös hyvä pitää erillään. Sillä ei ole merkitystä, saako lääkäri tai hoitaja palkkansa yksityiseltä vai julkiselta sektorilta. Pääasia on, että hoitoa on saatavilla. Monopoli on asiakkaan kannalta aina huonoin ratkaisu, oli se sitten yksityinen tai julkinen. Palveluiden kehittäminen edellyttää myös rakenteiden tarkastelua.

Petteri Orvon ja Jouni Backmanin työryhmän johdolla asiat nytkähtivät ison askeleen eteenpäin. Hallituksen esityksiin eli lakeihin otetaan kantaa asia kerrallaan sitä mukaa kun esityksiä tulee. Hallituspuolueina kokoomus ja SDP ovat tärkeässä roolissa, ja näkemykset ovat hiottavissa kaikkia hallituspuolueita tyydyttäviksi. Paljon on toki avoimia kysymyksiä ja esimerkiksi perustuslakivaliokunnan tuleva lausunto on yksi virstanpylväs.

Ministeriöissä, hallituksessa ja eduskunnassa asioita tarkastellaan kaikkien suomalaisten ja koko valtakunnan puolesta – ei yksittäisen maakunnan, seutukunnan tai kunnan näkökulmasta.

Valkeakosken aluesairaala säilyy myös jatkossa, ja Kaivannon eteen teemme parhaamme jatkossakin. Edellinen kamppailu päättyi kannaltamme hyvin kaksi vuotta sitten. Taustatyötä tehtiin erinomaisena tiimityönä Kaivannon henkilökunnan voimin, Valkeakosken sairaalan kannatusyhdistyksessä, kaupunginhallituksessa sekä eduskunnasta käsin.

Nyt on edettävä avoimin silmin vanhoihin kantoihin linnoittautumatta. Tärkeintä on, että kansalaiset saavat hyvät ja toimivat palvelut jonottamatta.

Pauli Kiuru

Kansanedustaja, valtuutettu