Kanteleensoittoa 87 yhtyeen voimin

Kanteleyhtye Valmuskat: edessä Juhana Lilvanen ja Silja Ollila, takana kanteleensoitonopettaja Liisa Lilvanen, Saara Lintunen ja Eveliina Virtanen. Kuvasta puuttuvat Saana Mäenpää, Varpu Aho ja Aliisa Tenhola.

Kanteleyhtye Valmuskat: edessä Juhana Lilvanen ja Silja Ollila, takana kanteleensoitonopettaja Liisa Lilvanen, Saara Lintunen ja Eveliina Virtanen. Kuvasta puuttuvat Saana Mäenpää, Varpu Aho ja Aliisa Tenhola.

Lähes 400 kanteleitaan ympäri Tampereen Musiikki-Akatemiaa raahaavaa soittajaa, soitinrakentajia monenvärisine ja kokoisine kanteleineen, iloisia tapaamisia… Näistä oli tehty hieno viikonloppu 25.–26.5. kanteleensoittajille ja vanhemmille ja toivottavasti monille muillekin kanteleensoiton ystäville.

KanteleKimaraan ja toiseen kansainväliseen kanteleyhtyekilpailuun osallistui myös Valkeakosken musiikkiopistosta soittajia useassa kokoonpanossa. Akaasta heistä oli kolme kantelistia: Saana Mäenpää, Juhana Lilvanen ja Saara Lintunen sekä Saaran kaverina duossa klarinetinsoittaja Eero Häikiö.

KanteleKimara oli tarkoitettu alakouluikäisille ja oli luonteeltaan katselmus, eikä yhtyeitä sijoitettu niin kuin kilpailusarjoissa. Kaikki yhtyeet saivat soitostaan myös kirjallisen palautteen. Sen lisäksi Kimarassa jaettiin myös palkintoja, ja Valmuskat eli Valkeakosken musiikkiopiston kanteleensoittajat sai Kanteleensoiton opettajat ry:n palkinnon. Ensi syksynä yhtye saa kolme tuntia opetusta valitsemaltaan kanteleensoitonopettajalta.

Akaalaiset soittajat olivat mukana myös Pirkanmaan suuryhtyeessä, joka on jo useamman vuoden harjoitellut yhdessä syksyisin leireillä sekä menneen talven aikana juuri tätä viikonloppua varten. Isossa porukassa on kiva soittaa, ja akaalaisten kantelistien toive olisikin, että moni akaalainen innostuisi kanteleensoitosta. Harmillista kyllä musiikkiopistoon on täällä vaikea päästä, koska kaupunki ei pysty tarjoamaan oppilaspaikkoja läheskään kaikille halukkaille. Pirkanmaan kanteleensoittajille perustettiin viime talvena yhdistys, joka tukee alueemme kanteleleiritoimintaa, leireillä pääsee soittamaan isossa joukossa.

Saara Lintusen mielestä KanteleKimarassa oli hauskinta, kun näki tuttuja ympäri Suomea. Oli jännittävää nähdä myös japanilaisten soittoa, vaikka Saara on sitä nähnyt ennenkin Ilomantsin kanteleleireillä. Juhana Lilvasesta hauskinta oli soittaminen, ja oli myös hienoa kuulla toisten soittoa. Viikonlopun aikana pääsi kuulemaan monenkokoisia yhtyeitä ympäri Suomen ja jonkin verran ulkomailtakin. Suuryhtyeen kanssa laulettiin: Kumpa voisin voisin vielä olla olla Karjalassa lassa kalassa…  Juhanan kohdalla toive toteutuu piankin, sillä hän on lähdössä ensi viikolla oikeasti ongelle Laatokan rannalle.

Seuraavan kerran Valmuskat soittavat heinäkuun 14. päivä Kangasalla Evakkovaellus-tapahtumassa.

Virpi Lintunen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?