Merkkejä paremmasta?

Virtanen EeroSyyskuussa 2008 amerikkalainen sijoitusyhtiö Lehman Brothers kaatui vakuusarvojen romahdukseen. Siitä alkoi maailmanlaajuinen talouslama, joka on kouraissut kovin ottein myös Akaan viennistä riippuvaisia yrityksiä. Laman ovat erityisen kovasti kokeneet monet Etelä-Euroopan maat, jossa työttömyys on liki 30 prosenttia, nuorilla jopa 60 prosenttia.

Suomessa olemme alle euromaiden keskiarvon, mutta meilläkin työllisyys on ollut jatkuvassa laskussa jo vuosien ajan, eikä Akaassakaan ole vältytty irtisanomisilta ja lomautuksilta. Teollisuutemme liikevaihto supistui alkuvuodesta edelleen selvästi, samoin viennin kehitys jatkuu vaisuna, eivätkä viimeisimmät ennusteet lupaa vieläkään merkkejä parannuksesta.

Saksalaisen tuoreen tutkimuksen mukaan maailmalla tunnelmat ovat kuitenkin hieman parantuneet. Samoja merkkejä havaitsin Münchenissä huhtikuussa pidetyillä maailman suurimmilla rakennuskoneiden messuilla, jotka olivat kaikkien aikojen vilkkaimmat. Vierailijoita oli reilusti yli puoli miljoonaa. Monet vertasivatkin tunnelmaa vuoden 2004 messuihin, jolloin alkoi edellinen maailmanlaajuinen nousu.

Lamavuosien aikana Aasian maat ovat olleet monille suurille yrityksille, kuten myös muutamille akaalaisille, pelastus. Kiinan toimiessa veturina myös useat muut alueen maat ovat olleet reippaassa kasvussa. Kiina on noussut maailman toiseksi suurimmaksi talousmahdiksi, jonka tilannetta seurataan tarkasti ympäri maailmaa. Aasian toinen jättivaltio Intia on samoin vahvalla kasvu-uralla. Onkin ilmeistä, että suomalaisyhtiöiden, myös pienempien, on tulevaisuudessa haettava asiakkaansa entistä kauempaa.

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että Aasia on alhaisten valmistuskustannusten alue, jossa yritykset valmistavat halvalla muualle vietäviä tuotteita. Meiltä on jäänyt huomaamatta, että useissa Aasian maissa on voimakkaan kasvun seurauksena nykyisin myös valtava tuontikysyntä. Viime Kiinan-työmatkallani kuulin eräiden suomalaisten keskustelevan keskenään: ”Eihän se Kiina ollutkaan mikään kehitysmaa kuten mennessä luultiin. Mehän se taidamme olla tässä vertailussa kehitysmaasta”. Silmät olivat auenneet.

Aloittaminen uusilla markkinoilla ei koskaan ole helppoa. Lainsäädäntö, ajatusmaailma, tavat ja käytännöt poikkeavat usein huomattavasti meillä totutuista. Asiantuntijat, jotka tuntevat paikalliset olosuhteet ovat tuntuva voimavara, joka kannattaa hyödyntää. Uudella alueella pääsee paljon nopeammin eteenpäin, kun selvittää asioita ammattilaisen kanssa. Verkostoituminen muiden yritysten kanssa on myös suositeltavaa. Maailmanluokan osaaminen syntyy saumattomasta ja osaavasta toimitusketjusta.

Meillä on olemassa edellytykset maailmanluokkaan. Akaan sijainti on erinomainen. Saatavilla on osaavaa ja koulutettua henkilöstöä. Tonttimaata on runsaasti, ja lähiseudun alihankintaverkosto on laaja ja ammattitaitoinen. Kulkuyhteydet ovat loistavat niin ihmisten liikkumiseen kuin tuotteiden kuljetukseen. Mutta tarvitaan myös avaraa katsetta ja kovaa työtä.

Eero Virtanen

Kirjoittaja on Elematicin talousjohtaja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?