Keväästä kesään

Tuli maaliskuu ja tuli huhtikuu, jotka allakan mukaan ovat kevätkuukausia. Talvi ja kylmyys sen kuin vain jatkuivat. Päästiin vappuun, jolloin oli jo jotain kevään merkkejä ilmassa ja ihmisten mielissä. Traditiot olivat ainakin ajankohtaan nähden kohdallaan. Puheita pidettiin. Gallupit olivat nostaneet juuri keskustan ja perussuomalaiset ohi demareitten. Ruvettiin vaatimaan tekoja ja ministeriletkaan vaihdoksia. Niitähän oli jo alun pitäen luvattu. Vaihdokset tulivat. Pirkanmaa sai pitää ministerinsä. Vain sukupuoli vaihtui. Aika naisvoittoista on tuo demareitten ketju. Siinä voi miespuolinen teollisuusväki kiristellä hampaitaan. Katsotaan nyt sitten, miten kesän tullessa päästään talouden, kuntien ja terveyden hoidossa eteenpäin.

Se oikea kevät tuli leskenlehtineen ja sinivuokkoineen. Nyt ne ovat jo kuihtuneet ja valkovuokot ikään. Niin äkkiä ne vaahterat kukkivat ja lehdet niihin kasvoivat. Se kevät tuli sitten humauksessa. Nuoriso kevensi vaatetustaan ja vanhemmankin silmä lepää luonnossa ja muissa eläväisissä. Linnut saapuivat livertämään ja pesimään. Nahkialanjärveä kierrellessään sitä näkee kevään tulon ja sen muuttumisen kesäksi äkkiä.

Sitä joutui menemään Saimaan saareen tyhjentämään biovessan, haravoimaan ja keräämään oksia pihalta. Jäät olivat nostaneet päälaiturin rannalle ja muut työntäneet nenälleen. Onneksi veden pinta oli vähän viime vuodesta laskenut. En taida silti perunoita vedenrajaan enää istuttaa. Mustarastas oli rakentanut pesänsä halkoliiteriin ja hautoi siinä viittä munaansa. Ei se paljon ihmisistä piitannut, mutta sai olla kyllä aika rauhassa. Onneksi puita oli pinoissa vuosien tarpeeksi.

Olihan se saunominen taas itse lämmitetyissä löylyissä mukavaa. Lahnoja tuli pantua hiillokselle kypsymään. Pienet ovat aika tikkuisia, mutta maultaan hyviä. Kyllä ne hauet hakkaavat. Ahvenet kyllä vetävät pisimmän korren. Kun ne perkaa ja ottaa mädit pois, jäävät jäljelle vain laihat fileet. Korvasienet olivat jo esissä hakkuuaukeilla. Aika työlastä ja aikaa vievää se on niiden valmistaminen. Kannattaa kyllä se vaivannnäkö. Ulkona on hyvä ne keittää, ettei tarvitse myrkkyjä haistella.

Eihän tuolla Itä-Suomessa vielä toukokuun alussa juuri mitään vihertänyt kuten täällä lännessä. Muutamassa päivässä kuitenkin alkoi sielläkin vihertää. Oli tyyniä ilmoja. Kalastaminen olisi ollut helppoa, jos verkot olisivat olleet selviä ja jos ne olisivat saaneet olla rauhassa. Joku oli vetänyt kalat pois puukolla leikaten. Eipä ole semmoista vielä sattunut. Telkät kisailivat parisuhteista ja selvää tuli, kun naaras meni munimaan onttoon haapaan. Palokärki oli hajottanut kaikki mädät kannot. Sitä oli hauska seurata työssään. Siinä lastut lentelivät.

Ehti tässä toukokuun jälkipuoliskolla yhden pikku reissunkin tekemään. Käytiin syntymäkaupungin kavereitten kanssa Liettuassa. Vilnan vanha kaupunki on katsomisen arvoinen ja niin on Kaunasinkin. Sattui oikein helle niiksi päiviksi. Lämpötila pyyhki kolmenkympin rajaa. Pitkähihaiset piti kääriä ja jättää puserot naulaan. Olimme astuneet suoraan kesään. Kastanjat kukkivat parhaimmillaan, ja syreenit olivat jo lakastumassa. Aika edullinen tuo eteläisin Baltian maa on turistille. Vanhaa on paljon korjattu, mutta paljon on vielä paikoissa parannettavaa. Onhan sitä kyllä meillä täällä Akaassakin, kun pyöräilee kylillä ja katsoo ympärilleen. Täällä sitä pomot vaihtuvat, kun vanhettuvat tai muuten vaan etsivät sitä vihreää oksaa. Saas nähdä, mitä tässä kuntapelissä tapahtuu. Vaihtuukohan sitä teksti postinumeron perässä?

Ylioppilaat ovat lakkinsa ansainneet, ja niin moni nuori miettii tulevaisuuttaan. Kannattaa se koulun käynti joka tapauksessa. On se niin kivaa, kun on vähän vieraiden kielten oppia päähän jäänyt. Sitä voi vähän uskaltautua tarinoimaan vierailla mailla ja osaa laskea kurssit, jos ei euromaa ole kohteena.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?