Sontula saa pyörätiensä

Toijalasta Sontulaan vievän pyörä- ja jalankulkutien rakentaminen on alkanut.

Toijalasta Sontulaan vievän pyörä- ja jalankulkutien rakentaminen on alkanut.

Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut Sontulan kevyenliikenteenväylän rakentamisen. Pääurakoitsijana on Destia, ja Akaan kaupunki maksaa hankkeesta puolet eli 330 000 euroa. Rakennustyötyöt käynnistyivät puiden raivauksella, ja Ely-keskuksen mukaan väylä on valmis syyskuussa 2013.

Kevyenliikenteen väylä seuraa Sontulantietä sen pohjoispuolella ja kulkee Kuusikankaan ja Uudenkylän asuinalueiden kohdalta Sontulan koululle kääntyvän tien risteykseen saakka. Pituutta kevyenliikenteen väylällä on 2,3 kilometriä.

Suunnitelmat ovat olleet valmiina jo useamman vuoden, ja tämän vuoden helmikuussa Ely-keskus kysyi Akana kaupungin mahdollisuutta osallistua rahoitukseen. Ilman kaupungin panosta ei pyörä- ja kävelytietä olisi tehty. Akaa oli varautunut taloussuunnitelmassaan sijoittamaan Sontulan kevyenliikenteenväylään 210 000 euroa vuonna 2014, joten rahaa tarvittiin suunniteltua enemmän ja aikaisemmin. Kaupunginhallituksessa päätös syntyi äänin 7–4, mutta valtuusto oli rahasta yksimielinen. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esitys hallitukselle oli, että se pyytää asiasta teknisen lautakunnan lausunnon ja edellyttää, että hankkeen toteuttaminen arvioidaan yhdessä koko investointiohjelman uudelleentarkastelun kanssa.

Johtaja Juha Sammallahti Ely-keskuksesta totesi helmikuussa Akaan Seudulle, että väylähankkeet ovat vuosittaista taistelua

– Kevyenliikenteenväyliä on ollut viime vuosina hyvin vähän. Tänäkään vuonna näitä ei montaa ole, sillä rahoituskehykset ovat todella tiukat, ja valtaosa menee päällysteiden korjaamiseen. Kun hoidossa ja ylläpidossa kustannukset nousevat, tämä on aikamoista nollasummapeliä nykyään, sanoi Sammallahti.

Sontulan kevyenliikenteenväylän puolesta on puhuttu paitsi Akaassa myös Arkadianmäellä. Mikko Alatalo (kesk) ja Pauli Kiuru (kok) esittivät viime syyskuussa Sontulaa valtion tämän vuoden budjettiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?