Hyvä maa houkuttelee viherpeukalot Sahansuolle

Markku ja Arja Kyrölä sekä Eeva Rautiainen (oik.) ovat innokkaita kasvimaan viljelijöitä. Eeva Rautiainen on pitänyt palstaa lähes 30 vuotta.
Markku ja Arja Kyrölä sekä Eeva Rautiainen (oik.) ovat innokkaita kasvimaan viljelijöitä. Eeva Rautiainen on pitänyt palstaa lähes 30 vuotta.

37palsta2Viialan kunnan aikana kunta vuokrasi Sahansuolta viljelypalstoja kuntalaisille. Akaan kaupunki ei pastoja enää vuokraa, mutta viherpeukalot ovat saaneet jatkaa Sahansuolla, kun maan muokkaus hoituu vapaaehtoisvoimin.

Lähes 30 vuotta Sahansuolla on kasvimaata pitänyt Eeva Rautiainen. Viialassa 33 vuotta asunut Rautiainen kehuu Sahansuon viljelysmaata, kun vielä kasteluvesi löytyy viereisestä ojasta.

– Rupesin viljelemään täällä, koska täällä on niin pehmoinen maa, kun taas kotona on savipitoisempaa. Lisäksi kun oma pieni tontti ei riitä, voi täällä kasvattaa lisää, hän toteaa.

Rautiainen on palstallaan viljellyt omien sanojensa mukaan kaikkea mahdollista, muun muassa perunaa, kurkkua, kyssäkaalia, parsakaalia, sipulia, salaattia, persiljaa ja tilliä. Kasvimaata hän käy hoitamassa 2–3 kertaa viikossa. Myös sadot ovat olleet hyviä.

– Maa on niin hyvää, että kaikki kasvaa, hän tuumaa.

Otolliseen maahan ihastuivat myös Toijalassa asuvat Arja ja Markku Kyrölä, jotka ryhtyivät palstaviljelijöiksi viime vuonna. Markku Kyrölällä on viljelyksiä myös kotitilallaan Urjalassa, mutta Viialaan pariskunnan houkutteli lyhyt matka. Kasvimaa on hyvää vastapainoa Kyrölän istumatyölle linja-autonkuljettajana.

– Kun täällä maalla kyykkii, huomaa, että reisilihaksetkin ovat olemassa.

Kyrölä haaveilee myös siirtolapuutarhasta, jossa voisi yhdistää puutarhaharrastuksen ja mökkeilyn.

Viialassa siirtolapuutarha-ajatus on ollut esillä ennenkin. Siirtolapuutarhalle on kaavoitettu jo vuonna 1936 alue pääradan varteen, jossa nykyisin kasvaa koivikkoa. Aluetta esiteltiin viime vuonna myös yhtenä vaihtoehtona Akaan asuntomessualueeksi. Myös kunnallispoliitikko Matti Humaloja (vas) on esittänyt samaiselle alueelle siirtolapuutarhaa, kun kunta sai alueen UMP:ltä maanvaihdossa. Humalojan mukaan ajatus hautautui, koska alueen nähtiin sijaitsevan liian lähellä rataa.

– Toisaalta voi sanoa, että silloin oltiin kaukaa viisaita, koska kolmas raide vie tullessaan osan alueen toimivuudesta, Humaloja toteaa nyt.

Akaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen arvioi, että kaavaan merkitty alue ei nykypäivänä olisi toteuttamiskelpoinen siirtolapuutarhaksi. Sen sijaan hän miettisi lähellä keskustaa sijaitsevan alueen hyödyntämistä asumiseen.