Yleismies Jantunen ryhtyi kioskiyrittäjäksi Kylmäkosken Asemalle

Mirka Tuomisen pitämällä Aseman kesäkioskilla poikkesi tiistaina Elina Reinola yhdessä lastensa Pihlan, 5 kuukautta, (sylissä) sekä 5-vuotiaan Viljan ja 2-vuotiaan Pyryn kanssa. Perhe on muuttanut tammikuussa Kangasalta Asemalle, jonne toivat kiva ympäristö ja kiva talo.

Mirka Tuomisen(vas.) pitämällä Aseman kesäkioskilla poikkesi tiistaina Elina Reinola yhdessä lastensa Pihlan, 5 kuukautta, (sylissä) sekä 5-vuotiaan Viljan ja 2-vuotiaan Pyryn kanssa. Perhe on muuttanut tammikuussa Kangasalta Asemalle, jonne toivat kiva ympäristö ja kiva talo.

Kylmäkosken Aseman kesäkioski palvelee talvitauon jälkeen jälleen asiakkaita. Viime vuonna kioski toimi Aseman kyläyhdistyksen vetämänä, mutta nyt se jatkaa yrittäjävetoisena Mirka Tuomisen luotsaamana. Viime vuonna Tuominen toimi kioskin taustajoukoissa, ideoi myytäviä tuotteita, haki tukusta tavaraa ja teki kioskilla talkoovuoroja. Tutut kuviot helpottivat myös yrittäjäksi ryhtymistä.

– Olin viime vuonna yleismies Jantusena katsomassa, että kaikkea on tarpeeksi, hän kuvailee.

Tuominen hoitaa kioskia yksin, mutta tarvittaessa kyläyhdistykseltä on luvattu talkooapua. Kioski on auki päivittäin aamukymmenestä iltakuuteen. Yrittäjä arvelee kioskikauden jatkuvan tänä kesänä elo-syyskuulle.

Viime kesänä kioskin kysytyimpiä tuotteita olivat jäätelö ja kahvit, samoin täytettyjen paninien suosio yllätti. Tänä kesänä yrittäjä lupaa laajempaa jäätelövalikoimaa ja uutuutena höyrymakkaraa. Kioskilla ei myydä tupakkaa eikä ollutta, mutta sen sijaan valikoimiin kuuluu muutamia peruselintarvikkeita.

Koska kioski toimii vain kesäkaudet, toimintaan yrittäjä ei ole saanut ulkopuolista avustusta eikä starttirahaa.

Koulu ja rauha toivat Asemalle

Mirka Tuominen on perheineen asunut Asemalla reilut 15 vuotta. Kylälle perhe muutti Tampereelta, kun esikoinen oli aloittamassa koulutiensä.

– Silloin piti päättää, jäämmekö Tampereelle vai lähdemmekö pienemmälle paikkakunnalle. Tampereella ekalle luokalle menijöitä oli silloin vähän yli sata, ja täällä taas kahdeksan. Koulu ja tietynlainen rauha toivat meidän perheen Asemalle. Tampereella alkaa olla talo talon vieressä, mikä ei ole enää mukavaa. Mutta tarvittaessa täältä pääsee äkkiä Tampereelle, Mirka Tuominen perustelee.

Nyt kuusilapsisen perheen nuorimmainen menee ensi syksynä Aseman koulun ensimmäiselle luokalle.

– Olemme 15 vuoden aikana ahkerasti käyttäneet Aseman koulua, äiti Mirka nauraa.

Mirka Tuominen on itse ollut aiemmin muun muassa töissä postilla sekä tehnyt sijaisuuksia päiväkodissa. Nyt työpaikka on kivenheiton päässä kodista. Tuomisen mukaan rauha on edelleen Aseman kylän parhaita puolia.

– Kyllähän tänne enemmänkin asukkaita mahtuu, mutta sitä en halua, että joka pelto ja metsänpala rakennetaan täyteen, hän miettii.

 

 

 

Aseman kylä mukana Hämeenpuiston Kylänraitti-tapahtumassa

Aseman kyläyhdistys osallistuu lauantaina 8.6. Tampereen Hämeenpuistossa järjestettävään Kylänraitti-tapahtumaan. Kello 11–20 kestävässä tapahtumassa esitellään muun muassa lähituotteita maakunnasta, kulttuuria, luontoa ja kylien elämänmenoa. Tapahtuman teemana on vieraanvaraisuus ja etenkin kestävyys. Pirkanmaan maaseudun elävöittäminen, lähiympäristö sekä lähiruoka ja muut lähituotteet ovat keskeisessä asemassa.

Ohjelmassa on markkinahumun ja ostosten lisäksi muun muassa musiikki- ja teatteriesityksiä kylien tähdiltä, leikkimielisiä kisailuja sekä lähiruokaa ja -juomaa paikallisilta tuottajilta. Ilta huipentuu lavatansseihin, joita tahdittavat Ajomiehet solistinaan Janne Laurila.

Aseman kyläyhdistys on tapahtumassa mukana kahdella teltalla, joissa esittäytyvät kyläyhdistys ja yrittäjät. Iltapäivällä yleisöä viihdyttävät haitaristit Sohvi Mäenpää ja Urho Aksentjeff. Kyläyhdistys järjestää myös arvonnan, jossa voi voittaa kylän puutuotteita klapeja ja pellettiä.

 

Aseman kylän ohella tapahtumassa on mahdollisuus tutustua myös Kylmäkosken Veikkojen frisbeegolfiin.

Aseman kyläyhdistyksen tuleviin suunnitelmiin kuuluu myös romunkeräys. Romunkeräyslava tulee Aseman koulun pihalle oppilaiden lähdettyä kesälomille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?