Maarit Saranko ihmetteli aikansa kaupungin passiivisuutta

Turisteille ei tarjota enää tyhjää Toijalan asemalla

Toijalan rautatieasemalla kioskia parin vuoden ajan pitänyt Maarit Saranko yllättyi aluksi siitä, kuinka paljon Akaassa käy turisteja. Sen jälkeen hän yllättyi siitä, että missään päin asemaa ei ole kaupungista mitään informaatiota. Asemalle tupsahtaneet ihmiset kyselivät nähtävyyksiä, mutta Sarangolla ei ollut tarjota kaupungin tai paikallisten yritysten puolesta mitään Ei edes karttaa. Aikansa tyhjää tarjottuaan ja myötähäpeää tunnettuaan Saranko keräsi aulaan muiden kaupunkien esitteet ja ilmoitti Akaan kaupungille, että alkaa mainostaa naapureita, mikäli omasta kylästä ei saada mitään materiaalia. Seuraavaksi Saranko saikin yllättyä positiivisesti.

– Meni viikko, ja asemahalliin tuli teline, jossa on karttoja ja esitteitä. Nyt monet täällä käyneet ihmiset ovat jo sanoneet, että he tulevat kesällä katsomaan nähtävyyksiä, kun kelit paranevat.

Toijalan aseman 10-kioskia pitävä Maarit Saranko lisää mielellään yhdistysten ja yritysten esitteitä telineeseen, jonka kaupunki on tuonut aseman saliin.

Toijalan aseman 10-kioskia pitävä Maarit Saranko lisää mielellään yhdistysten ja yritysten esitteitä telineeseen, jonka kaupunki on tuonut aseman saliin.

Esimerkiksi Tapettimuseo on herättänyt monen turistin mielenkiinnon. Majoitusta taas kaipaa moni tänne tullut isokin johtaja, jonka neuvottelut ovat venyneet iltaan ja joka ei halua paikallisen kollegan kotimajoitukseen. Myös kulttuuritapahtumat kiinnostavat satunnaista kulkijaa. Viimekesäisen Aki Sirkessalon muistokonsertin tapahtumapaikkaa Saranko viittilöi lukuisille junalla Akaaseen tulleille.

– Enemmän minä täällä toimin kulttuurin infopisteenä kuin kukaan muu. Olisi mukava, että myös kotimuseot ja muut toisivat tänne tietoa itsestään. Näkymästäkään ei ollut tällä viime kesänä mitään. Minä kyllä lisään esitteitä telineeseen sitä mukaan kun se tyhjenee, Saranko lupaa.

Yrittäjällä on toive myös kollegoille.

– Toivon, että yrittäjät tekisivät itse jotain, eivätkä vain poraisi. Ottaisivat vaikka minun yhteyttä ja kysyisivät, minkälaisen paperin tänne voi tuoda. Meillä on Toijalassakin aika paljon kaikkea kivaa.

 Kioski pitää aseman auki

Epävirallisen turisti-infon lisäksi Maarit Sarangolla on Toijalan asemalla myös virallinen vastuu. Kioskin vuokrasopimukseen on 1960-luvulta kuulunut, että yrittäjä tarkistaa aamulla ovien auennen sähkölukolla ja illalla sulkeutuneen. Jos Saranko ei olisi pika-aikataululla ryyhtynyt kioskinpitäjäksi, koko asemahalli olisi suljettu. Sama uhka on olemassa edelleen.

– Joudun varmaan jossain vaiheessa lopettamaan, jos ei rupea kauppa käymään. Ja jos minä joudun tästä lähtemään, sali suljetaan ja automaatti siirretään ulos.

Sarangon mukaan asemarakennuksen muihin yrityksiin pääsee myös ulkokautta, jos sali suljetaan. Matkustajat joutuisivat kuitenkin odottamaan junia taivasalla tai asematunnelissa niin poudassa, pyryssä kuin pakkasessakin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?