Keskustan koululle suositellaan laajaa peruskorjausta

Marko (vas.) ja Jyrki Lukkari tutkivat koulun ilmanvaihdon kunnon ja toimivuuden. Jo nyt tiedetään, että vanhoista laitteista löytyy korjattavaa ja kunnostettavaa.

Marko (vas.) ja Jyrki Lukkari tutkivat koulun ilmanvaihdon kunnon ja toimivuuden. Jo nyt tiedetään, että vanhoista laitteista löytyy korjattavaa ja kunnostettavaa.

 

Viialan Keskustan koulun kuntoa tutkinut A-Insinöörit Suunnittelu Oy suosittelee Keskustan koululle laajamittaista rakenteiden peruskorjausta, jossa muun muassa poistetaan väli- ja yläpohjien sekä ulkoseinien vaurioituneet materiaalit.

A-Insinöörit Suunnittelu Oy teki Keskustan koulussa rakenne- ja kosteusteknisen kuntotutkimuksen sekä ilmanvaihtolaitteistojen kuntotutkimuksen kosteus- ja mikrobivaurioiden laajuuden ja sisäilmaongelmien syiden selvittämiseksi. Tutkimus tehtiin maalis-huhtikuussa tänä vuonna. Ilmanvaihtolaitteistojen osalta kuntotutkimukset teki Asiantuntijapalvelut Lukkari Oy.

Tehtyjen havaintojen ja tutkimusten perusteella rakennuksessa esiintyy mikrobivaurioita kaikissa eri rakenneosissa. Merkittävimmät mikrobivauriot ovat väli- ja yläpohjakotelorakenteiden sisällä. Kosteusvaurioita on aiheutunut kosteusteknisesti toimimattomista rakenteista, puutteellisista ulkopuolisesta sadevesienhallinnasta sekä alapohjien osalta toimimattomista ja ikääntyneistä vedeneristyksistä. Rakenteet alapohjarakenteita lukuun ottamatta olivat pääosin kuivia.

Tutkimusten mukaan merkittävimpänä sisäilman laatua heikentävänä tekijänä ovat täysin hallitsemattomat ilman kulkeutumisreitit aiempien korjausten yhteydessä rikotuista kotelorakenteista ja puutteellisesti toteutetuista läpivienneistä.

Toimimaton kattosadevesien poisto on aiheuttanut ulkoseinärakenteisiin paikallisia vaurioita erityisesti liikuntahallin osalla.

Raportin mukaan kiinteistön nykyinen ilmanvaihtojärjestelmä on mitoitukseltaan melko riittävä pinta-alapohjaisessa tarkastelussa. Kaikissa vanhoissa konepaketeissa havaittiin sisäilmaa heikentäviä puutteita ja osassa muita pienempiä puutteita. Mittausten perusteella tarkastettujen huonetilojen ilmamäärät ja painesuhteet vaihtelevat huomattavasti. Osa mittauksista oli merkittävästi yli suunnitelmien mukaisten arvojen ja osa mittauksista alitti suunnitelmien mukaiset arvot merkittävästi.

Miljoonaluokan remontti

Akaan vt. tekninen johtaja Pentti Vihola sanoo Keskustan koulun vaurioiden laajuuden yllättäneen.

– Raportin ensimmäisen lukemisen jälkeen erityisesti kiinnittää huomiota se, että vaurioita on kaikkialla koulurakennuksessa.

Viholan mukaan on päättäjien asia nyt ratkaista, lähdetäänkö rakennusta korjaamaan. Kaupunki odottaa vielä A-Insinööreiltä lisäselvitystä kustannusarviosta. Vihola arvioi, että kyse on miljoonaremontista.

– Meidän täytyy nyt viedä asiaa päättävissä elimissä eteenpäin, mitä tämän kanssa ruvetaan tekemään. Tämä on iso remontti, jos siihen lähdetään. Siitä ei päästä mihinkään. Miljoonista tässä puhutaan, koska koulu on iso ja kaikkialle joudutaan menemään, Vihola toteaa.

Vt. tekninen johtaja arvioi, että vauriot kertovat siitä, että vuosikymmenien aikana on tekijöinä ollut monenlaisia korjaajia ja erilaisia tapoja tehdä korjaustöitä.

Ensi lukuvuonna Keskustan koulun 460 oppilaasta 330 opiskelee pallokentälle sijoitettavassa parakissa ja noin 150 Hirvialhon koululla. Kaupunki on vuokrannut parakkitilat kahdeksi vuodeksi.

Yksi kommentti

  1. viitanen

    Lahden Launeen koulua on korjattu 14 miljoonalla ja insinöörien mukaan se on kunnosssa opettajien ja oppilaiden mielestä ei. Keskustakoulu on nykyisellään liian pieni, ilmastointi rempallaan ja uudet home ongelmat iskevät kosta tahansa. Nykyisellä korjausrakentamisen ammattitaidostakaan ei ole takuita.

    Ainoa järkevä rakaisu on tehdä uusi moderni koulu. Materiaalina puu tai elementtitehtaalla hyvissä oloissa valmistetut elementit.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?