Akaan Seudun Invalidit ryhtyi liikuttamaan jäseniään

Toijalan Sampolassa kokoontuu joka kuukauden toinen ja neljäs perjantai Akaan Seudun Invalidien liikuntaryhmä. Ensin vuorossa on tuolijumppaa ja sen päälle lattiacurlingia, jota päästiin ensimmäisen kerran kokeilemaan yhdistyksen ostamilla välineillä Sampolan lattialla pari viikkoa sitten.

– Liikunnassa tavoitteena on, että pystyttäisiin pitämään jäsenistön kuntoa sellaisena kuin se on ja siten tarjoamaan jäsenille mahdollisimman hyvää arkea, kuvailee yhdistyksen hallituksen jäsen, tuolijumppaa vetävä Tuula Yntälä.

Yntälän kanssa toisena liikunnan ohjaajana toimii Lea Helin. Curlingia puolestaan ohjaavat Veijo Rantala ja Pekka Rautala.

Alun perin Valkeakosken yhdistyksen alaosastona toiminut ja sittemmin itsenäiseksi yhdistykseksi irtautunut Akaan Seudun Invalidit vietti toissa vuonna 35-vuotisjuhlaa. Jäseniä yhdistyksellä on 225 ja jäsenien keski-ikä reilut 70 vuotta. Jäsenistöllä yleisimpiä ovat raajojen vammat.

Kuntoa ylläpitävä liikunta alkoi yhdistyksessä uutena toimintamuotona viime vuonna. Tuula Yntälän mukaan liikunnalle oli ehdottomasti tarvetta virkistystoiminnan rinnalle. Syksyllä yhdistyksessä kokeiltiin myös ryhmäkävelyjä, mutta ne eivät innostaneet väkeä toivotulla tavalla liikkeelle ennen talvikelien tuloa. Sen sijaan tuolijumpassa on kirjoilla parikymmentä liikkujaa.

Yntälä kuvailee tuolijumpan olevan ryhmän kunnon mukaista. Tahtia on kevättä kohti jopa kiristetty, koska mukana on aiemminkin liikkuneita. Hän korostaa, että jokainen osallistuu kuitenkin jumppaan omien voimien mukaan. Hän toivottaa myös uudet jumppaajat tervetulleiksi ryhmään.

Ryhmä on käynyt tutustumassa myös kuntosaliin, ja Kuntoaskeleen Heli Mattila sekä kaupungin erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen ovat vierailleet ryhmässä.  Tuula Yntälä kertoo saaneensa myös Invalidiliiton järjestämältä kurssilta hyviä eväitä ja ideoita toiminnan kehittämiseen, ja niitä pohditaan nyt omassa yhdistyksessä.

Yntälä kertoo itse kuuluvansa niihin, joille liikunta on välttämätöntä.  Maatalon emäntänä Urjalassa ollut Yntälä on muuttanut eläkepäivinään Akaaseen.

– Olen ihan rampa ja selkä on ihan sökö. Minun on pakko liikkua, muuten en pääsisi mihinkään. Eläkepäivinä liikunta on jopa tuplaantunut, hän kertoo.

Akaan Seudun Invalidien kannatusjäsen, sihteeri ja rahastonhoitaja Pirjo Rautala sanoo huomaavansa heti liikunnan hyödyn.

– Istumatyötä tehneenä ja yhä tekevänä, koen että siitä on paljon hyötyä. Sen tuntee heti tuolla hartioissaan.

 

Anja Tyvijärvi (vas.), Pirjo Rautala ja Lea Helin jumppaavat.
Anja Tyvijärvi (vas.), Pirjo Rautala ja Lea Helin jumppaavat.
 Tuula Yntälä vetää jumppaa. Takana Seija Johansson (raitapaita).

Tuula Yntälä vetää jumppaa. Takana Seija Johansson (raitapaita).
Tuolijumppa saa kädet ja jalat liikkeelle. Jumppaamassa Marja Rantanen (vas.), Irma Luoma, Tuula Yntälä ja  Seija Johansson.
Tuolijumppa saa kädet ja jalat liikkeelle. Jumppaamassa Marja Rantanen (vas.), Irma Luoma, Tuula Yntälä ja Seija Johansson.
Tuolijumppa saa kädet ja jalat liikkeelle. Jumppaamassa Marja Rantanen (vas.), Irma Luoma, Tuula Yntälä ja  Seija Johansson ja Taina Laine.
Tuolijumppa saa kädet ja jalat liikkeelle. Jumppaamassa Marja Rantanen (vas.), Irma Luoma, Tuula Yntälä ja Seija Johansson ja Taina Laine.

34akaanseuduninvalidit3 34akaanseuduninvalidit2

Lattiacurling on Akaan Seudun Invalideilla upouutta toimintaa. Heittovuorossa on Matti Valtonen ja takana peliä seuraavat Eeva Rantala (vas.), Lea Helin ja Seija Johansson.
Lattiacurling on Akaan Seudun Invalideilla upouutta toimintaa. Heittovuorossa on Matti Valtonen ja takana peliä seuraavat Eeva Rantala (vas.), Lea Helin ja Seija Johansson.