Lapsikullat herätkää, nyt on ihan viimeinen hetki

35Yleisö Smått2Kävin Helatorstaina Luttusten uimarannalla listaamassa tuhot. Saunarakennuksen ikkuna rikottu ja sitä kautta murtauduttu sisään rakennukseen vandalisoimaan paikkoja. Grillikatoksen seinistä oli osa laudoituksesta potkittu irti ja oletettavasti poltettu nuotiossa. Uimarannan piha-alue ja beach volley -kentän vierus olivat täynnä tyhjiä, osin rikkinäisiä pulloja ja tölkkejä sekä muuta roskaa. Luttusten yleisövessojen ovessa oli jo ennestään tiedote, jonka mukaan ne on ilkivallan johdosta suljettu. Paikkoja on sotkettu ja rikottu ennenkin, eikä vain Luttusissa. Talvella muun muassa Keskustan koulun ja Arvo Ylpön koulun pukukoppeja vandalisoitiin toistuvasti, Vainionlahti ja moni muu kaupungin (=meidän kaupunkilaisten) kiinteistö on käytännössä jatkuvan ilkivallan kohteena.

Tiedämme toki, että kyseessä on todennäköisesti testosteronin äkillisesti alkaneen tuotannon sekoittamien amitsuviiksijannujen voiman näytös, jolla on haettu paikalla olleiden pissisten arvostusta ja pönkitetty omaa vielä niin kovin haurasta ja keskeneräistä miehisyyttä. Valtaosa meistä pystyy yhä nimeämään omasta ikäryhmästään ne, jotka heikkoa itsetuntoaan ja muita puutteitaan peittääkseen kivittivät ikkunoita, potkivat ovia, maalailivat seiniin, imppasivat butaania ja niin edelleen. Muistamme myös ne hännystelijät, jotka rohkaisivat tätä pää-ääliötä. Me myös tiedämme, miten pää-ääliöiden myöhemmin kävi. Itse olen törmäillyt heihin lähinnä vankeinhoito- ja tuomioistuinlaitoksen tehtävissä.

Tällainen järjetön yhteisen omaisuuden turmeleminen syö miestä rotan lailla. Kaupunkilaiset joutuvat maksamaan suhteellisen kovan hinnan siitä, etteivät muutamat yksilöt osaa keskenkasvuisuutta päteä terveellä tavalla ja purkaa energiaansa johonkin hyödylliseen tai edes haitattomaan. Kaupungin kiinteistöpuolella olisi runsaasti tähdellisempiäkin tehtäviä, mutta pakkohan paikat on käydä kuntoon laittamassa ja lasinsirut keräämässä, jotteivät tiloja niiden pääasiallisessa käyttötarkoituksessa hyödyntävät lapset ja aikuiset loukkaa itseään.

Pää-ääliöön on vaikea vaikuttaa, mutta hännystelijät ovat usein tulevia pää-ääliön tekosten maksajia. Monet tietävät, kuka tai ketkä ovat edellä mainittujen ilkivallan tekojen takana, mutta eivät tee mitään. Arvon hännystelijät herätkää, kerätkää rohkeutenne, kieltäkää ja käryttäkää pää-ääliöt kaupungin kiinteistöpalveluiden henkilökunnalle.

Tuomo Smått