SPR ja VPK järjestivät yhteisharjoitukset Veturimuseolla

Rankavammapotilaan siirron valmistelua.
Rankavammapotilaan siirron valmistelua.
Potilaiden kokoamispaikka.
Potilaiden kokoamispaikka.

Torstai-iltana 2.5. Toijalan Veturimuseon alueella liikkunut lättähattu törmäsi holtittomasti ajaneeseen nuorten autoon. Useita henkilöitä loukkaantui yhteentörmäyksessä. Paikalle saapui harjoitukseensa menossa olevia Punaisen Ristin ensiapuryhmäläisiä ja Toijalan VPK:n yksikkö, jotka auttoivat loukkaantuneita sairaankuljetuksen saapumiseen asti.

Onneksi kyseessä ei kuitenkaan ollut tositilanne, vaan yhteisharjoitus, jonka tavoitteena oli harjoituttaa ensiapuryhmäläisten ja VPK:n taitoja tilanteessa, jossa potilaita on monta. Harjoituksen järjestäjinä toimivat Punaisen Ristin Toijalan osaston, Toijalan VPK:n ja Toijalan Veturimuseon edustajat.  Veturimuseon ulkoalueelle oli lavastettu lättähattujunan ja nuorison kansoittaman henkilöauton kolari, joka oli tapahtunut museon esittelytilaisuudessa. Loukkaantuneita oli sikin sokin lättähatun vaunuosastossa sekä autossa, jonka ovia ei saatu aluksi auki kolarivaurioiden vuoksi.

Ensiapuryhmäläiset käynnistivät potilaiden tutkimisen ja auttamisen sekä perustivat loukkaantuneille kokoamispaikan. Kun VPK:n yksikkö saapui paikalle, saatiin auton ovetkin auki. Auttajilla riitti hikisiä hetkiä, kun muutama vakavasti loukkaantunut potilas piti saada ulos ahtaasta junavaunusta ja kaksiovisesta autosta. Mallikkaasti siirrot kuitenkin sujuivat VPK:n toimesta, kun taas Punaisen Ristin väki huolehti ensiaputoimenpiteistä.

Monen potilaan tilanteissa tiedonkulkua, potilaiden peruselintoimintojen tutkimista ja kirjaamista sekä potilaiden luokittelua kuljetusta varten on tärkeää harjoitella riittävän usein. Harjoitus oli tässä laajuudessa ensimmäinen kerta, kun SPR:n ja VPK:n väki harjoittelivat yhdessä. Yhteistoimintaharjoitus koettiinkin tarpeelliseksi mahdollisia tositilanteita ajatellen ja toiveita jatkolle esitettiin puolin ja toisin.

Järjestäjäryhmien jäsenten lisäksi osallistujia oli Punaisen Ristin Kylmäkosken, Pirkkalan ja Jokioisten osastoista. Kaiken kaikkiaan harjoituksessa oli mukana 46 henkilöä.

 

 

Kuvatekstejä:

1.

 

Potilaan siirto ahtaasta junanvaunusta rankalaudalla (junapotilas).

 

2.

Potilaiden kokoamispaikka.

 

3.

Rankavammapotilaan siirron valmistelua (niskatuki)