Luovuutta ei voi todellakaan vangita

Akaan Kuvataiteilijoiden ja Näpsä Käsityökoulun kevätnäyttelyssä näkyy rajaton luovuus

Mitä tapahtuu kun eri-ikäiset taiteen tekijät kohtaavat? Ja onko ikä sittenkään oikea mittari, jos kysymys on osittain oivaltamisesta – uuden löytämisestä. Luovuus on harvoin iästä kiinni. Pikemminkin kysymys on rohkeudesta jättää vaikka kliseet taakseen, ulkokultaisuuskin. Sanotaan, että lapset ja nuoret uskaltavat. Niinpä, harvoin heillä on imelän miellyttämisen pakkoa.

– Näyttelyssä lasten ja nuorten työt toivon mukaan keskustelevat. Jos ei muuta, niin voitte pohtia, miksi juuri nämä työt ovat sijoitettu keskenään, pohtii opettaja Mirva Juntunen.

Miksi? Sitä sopiikin miettiä, varsinkin kun jyryttäjä (kuvataiteilijoiden töiden valitsija) Jukka Saari on sallinut mitä ilmeisimmin kaikkien kukkien kukkia. Näyttely ei ole missään tapauksessa kokonaisuus, eikä edes katselmus viimeisimmistä töistä, sillä mukana kuvataiteilijoilta on vanhempaakin tuotantoa. Tekijöiden tason näyttely kyllä kertoo ja hyvin. Jyvät erottuvat akanoista.

Yritystä on hyvin monessa, vaikka taitoa ei aina riitäkään. Yrittänyttä ei tietenkään laiteta, mutta vaikkapa ihan väriopin opiskelu toisin tulokseen herkkyyttä ja luonnollisuuttakin. Värin saa joku kuulaaksi tai sotkuiseksi. Yksinkertaistenkin luonnosten tekeminen veisi luonnoksen tunnun pois lopullisesta teoksesta.

34näyttely-1 34näyttely-2 34näyttely-3 34näyttely-4 34näyttely-5 34näyttely-6 34näyttely-7 34näyttely-8 34näyttely-9

Näyttely on avoinna Kulttuuritalo Laaksolassa maanantaista torstaihin kello 9–14 ja Laaksolan kahvila on auki lauantaina ja sunnuntaina kello 11­–15. Kannattaa poiketa kauempaakin.

Unelmien silmälasit

Akaalainen Veera Kurikka on sijoittunut Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton, Käsi- ja taideteollisuus-liitto Taiton sekä Suomen optisen toimialan järjestämän Unelmien silmälasit –kilpailussa kolmanneksi.

Kilpailu suunnattiin 9–15-vuotiaille. Heidän tehtävänään oli suunnitella silmälasit, joita he itse mielellään käyttäisivät. Kilpailuun osallistui 147 kuvataide- ja käsityökoulujen oppilasta.

IMG_9103               IMG_9095

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?