Choralen Maka siirtyy sujuvasti tyylistä toiseen

Markus Aholan iskelmä soi Neljänsuoran uudella levyllä

Vaikka Markus Ahola asuu ja työskentelee pääkaupunkiseudulla, hän sanoo olevansa edelleen maalaiskaupungin poika.

Vaikka Markus Ahola asuu ja työskentelee pääkaupunkiseudulla, hän sanoo olevansa edelleen maalaiskaupungin poika.

Akaalaisen danceyhtyeen Choralen jäsenenä tunnetuksi tullut Maka eli Markus Ahola on säveltäjänä mukana tanssiorkesteri Neljänsuoran uudella levyllä Riisiä hiuksissa. Ensi perjantaina 19.4. julkaistavalla levylle Ahola on säveltänyt kappaleen ”Jäisitkö, jos mä pyydän?”, jonka sanoituksesta vastaa Choralenkin kanssa yhteistyötä tehnyt Minna Immonen.

Aholan mukaan kappale on nopeaa iskelmää, joka päätyi levylle monen, kohdalleen loksahtaneen asian summana. Sävellys syntyi vapaapäivänä kotistudiolla.

– Itse asiassa ajattelin tehdä dancea Choralelle, mutta inspiraatio ei lähtenyt siihen suuntaan. Sitten löysin Minnan tekemät sanat ja hetken päästä huomasin, että melodia ja taustat ovatkin kasassa. Tein siitä demo-version ja lähetin sen Minnalle.

Immonen itse piti omaa sanoitustaan vielä raakileena, mutta Aholan korvissa kappale alkoi kuulostaa Neljänsuoralta. Hän lähetti sen yhtyeen laulajalle Antti Ketoselle, ja lopputuloksena oli, että yhtye ilmoitti kappaleen päätyvän uudelle levylle.

– Kuvio oli aika nopea, sillä otin yhteyttä Ketoseen tammikuussa, jolloin levy oli käsittääkseni jo aika pitkällä. Tässä oli aika monta sattumien summaa, että biisi päätyi levylle, Markus Ahola myöntää.

Konemusiikista maustetta iskelmään

Ahola on jo verrannut omaa demo-versiotaan ja levyllä kuultavaa kappaletta toisiinsa ja on lopputulokseen tyytyväinen.

– Tuottaja on tehnyt biisistä vielä iskelmämäisemmän, mutta olen otettu siitä, että lopputulos on hyvinkin samanlainen. On hieno kunnia päästä levylle.

Aholan vahvinta aluetta on konemusiikki, mutta hän ei vierasta muitakaan tyylilajeja. Iskelmää hän on tehnyt myös valkeakoskelaiselle tangofinalisti Sari Hellstenille. Lisäksi Aholan kappale Pohjoisen taivaan alla on tulossa Tauskin seuraavalle levylle.

Aholan mukaan konemusiikin tuntemus tuo maustetta myös iskelmän genreen.

– Minut tunnistaa melodioista, ja konemusiikkipuolelta tulee erilaista näkemystä tekemiseen. Usein iskelmäntekijät elävät itse siinä samassa iskelmämaailmassa, jolloin vaarana on urautua tietynlaiseen tyyliin. Itselläni kun ei ole sitä taustaa, pystyn tekemään musiikkia laidasta laitaan fiiliksestä riippuen. Kivointa on, että pystyy miksailemaan erilaisia juttuja.

Mukana Laura Voutilaisen musiikkivideolla

Monipuolisuudesta kertoo se, että viimeisimpiin Euroviisu-karsintoihin Ahola teki kasariheviä, dancea ja balladin, jota hän itse kutsuu maailmanballadiksi.

– Se on toisenlainen kuin suomalaiset balladit yleensä. Voisin kuvitella Mariah Careyn laulavan sitä.

Yhteistyössä muusikko Kai Jämsän kanssa Markus Ahola osallistuu Kokkolassa järjestettävään Pop´n roll -sävellys- ja sanoituskilpailuun kappaleella Tottelematon. Jos se pääsee jatkoon, laulaa Markus kappaleen finaalissa.

Ahola on mukana myös Laura Voutilaisen musiikkivideolla Karun maan kukka, jonka miesrooliin etsittiin Aholan ikäistä ja näköistä miestä. Ahola laittoi hakemuksen kuvan kera, ja tuli valituksi osaan. Musiikkivideota voi katsella Youtubessa.

Kipinä syttyi Toijalan yläasteella

Toijalalaissyntyisen, 33-vuotiaan Markus Aholan musiikkikipinä leimahti aikanaan Toijalan yläasteen seitsemännellä luokalla, kun musiikintunnilla oppilaat tutustuivat soittimiin ja Markus innostui rummuista. Lukioaikaisen kaverinsa Tero Laihasen kanssa Markus perusti Choralen vuonna 2000. Parhaillaan yhtye työstää kolmatta levyään.

Ahola asuu nykyisin Mäntsälässä ja työskentelee liikunnanohjaajana Helsingissä Vuosaaren urheilutalolla. Aholan mukaan liikunnallinen työ tukee myös musiikkiharrastusta.

– Kun tulee pidettyä kunnostaan huolta, keikkareissut ovat helpompia. Lisäksi kun on tottunut esiintymään ryhmille, ei lavalla oleminen ole enää niin iso asia. Tunnen olevani lavalla kuin kotonani.

 

 

 

Kuvateksti

Vaikka Markus Ahola asuu ja työskentelee pääkaupunkiseudulla, hän sanoo olevansa edelleen maalaiskaupungin poika.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?