Tasapainottelua

 

Akaaseen perustettiin talouden tasapainottamisryhmä, joka kokoontui ensimmäisen kerran maaliskuussa. Tavoitteena on kesäkuussa esitellä valtuustolle toimenpiteitä, joilla lähdetään suuntaa muuttamaan. Vuoden 2012 tilinpäätös osoittaa karuja lukuja. Alijäämää kertyi -3,6 miljoonaa euroa. Jos vielä vähennettäisiin yhdistymisavustukset sekä valtionosuuksien väheneminen, olisi alijäämää -4,8 miljoonaa euroa. Kerralla kirjattiin aiemmilta vuosilta kertyneet taseen ylijäämät pois ja tase on tilikauden 2012 jälkeen alijäämäinen. Toki löytyy alueita, joissa oli onnistuttu, valitettavasti suurimmassa osassa toimialueita raportoitiin ylityksiä. Kaikenlisäksi kuluvan vuoden talousarvio on jo valmiiksi laadittu alijäämäiseksi. Eli tarvetta talouden tasapainottamisryhmälle todella on.

Nyt ei riitä ainoastaan talouden tasapainottamisryhmän panos, kun kurottavaa riittää. Leveämmillä hartioilla pitää saada aikaiseksi nyt päätöksiä, joilla saadaan suunta muutettua. Tasapainottamisessa mielestäni tulee tavoitella rakenteellisia muutoksia, mutta myös pienemmät toimintatapojen muutokset tuovat niitä pieniä puroja, joita ei tule väheksyä. Jokaisen, niin lautakunnan kuin kaupungin henkilöstönkin, tulisi etsiä muutoskohteita. Samaa käytäntöä on onnistuneesti käytetty myös yrityspuolella; rakenteellisia muutoksia sekä toimintatapojen hiontaa. Olen itse monesti laskenut euroja työssäni kuitenkaan laadullisia tekijöitä pois sulkematta, sillä pitkällä aikajänteellä edullisin vaihtoehto ei useinkaan tule halvimmaksi.

Haastavassa tilanteessa tulee Akaaseen houkutella elinvoimaisia yrityksiä, jota kautta mahdollistamme uusien työpaikkojen synnyn. Pahin virhe olisi laittaa jarrut päälle pitkän tähtäimen suunnitelmissa. Tontteja pitää olla saatavilla, ja tilaa Akaassa kyllä riittää, koska haja-asutus alueita tulee myös osata hyödyntää. Itse asun haja-asutusalueella ja nautin täysin siemauksin olostani täällä ja ymmärrän myös tosiasian, etteivät kaikki palvelut odota perhettäni kävelymatkan päässä.

Mitä tekee sitten valtio? Määrää kunnat tekemään selvityksiä yhdistymisestä. Akaa jo ilmoitti, ettei mielenkiintoa moiseen selvitystyöhön ole. Nyt on tehty jo kaksi kuntaliitosta lyhyen ajan sisään, eikä niistä ole merkittävää hyötyä saatu. Henkilöstöllä on viiden vuoden irtisanomissuoja, mikä vaikeuttaa tehokkuuden tavoittelua kaupungin organisaatiossa. Velvoite on ainoastaan selvittää, liitosta ei ole pakko tehdä, mutta mielestäni on hyödytöntä selvitystä aloittaa, kun ei siihen kiinnostusta ole. Turhaa ajan ja rahan haaskausta. Senkin voi todeta, että jos samalla mallilla jatkamme vuosia eteenpäin niin päästään kriisikuntalistalle, jolloin ei tarvitse itse päättää liitoksesta. Tulevaisuutta kuntakentällä on nyt vaikea ennustaa.

Pyörittelen talouden asioita sekä töissä että vapaa-aikanani. Joku voi ajatella, että voi kuinka tylsää. Mutta pidän kyllä työstäni valtavasti. Jokainen päivä tuo uusia haasteita ja opittavaa riittää. Ja kun kotona odottaa kaksi pientä poikaa, ei näitä asioita jatkuvasti ehdi pohtimaan. Aamuyö on niille ajatuksille oivallinen ajankohta.

 

Mari Peräkivi

valtuutettu

maakuntavaltuuston jäsen

kaupunginhallituksen jäsen

talouden tasapainottamisryhmän jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?