Akaassa sotainvalidit ovat kunniakansalaisia

 

Erkki Kitunen sai tammenlehvänauhalla varustetun viirin, kun hänet nimitettiin Sotainvalidien Veljesliiton Kunniakerhoon vuonna 2000. Elämänohjeekseen hän on ottanut Matti Pitkon neuvon: ”Sitä elää ihminen vanhaksi, jos pysyy nuorena.”
Erkki Kitunen sai tammenlehvänauhalla varustetun viirin, kun hänet nimitettiin Sotainvalidien Veljesliiton Kunniakerhoon vuonna 2000. Elämänohjeekseen hän on ottanut Matti Pitkon neuvon: ”Sitä elää ihminen vanhaksi, jos pysyy nuorena.”

Toijalan Seudun Sotainvalidien kunniapuheenjohtaja, 16. huhtikuuta 90 vuotta täyttävä Erkki Kitunen myöntää sotainvalidityön olevan itselleen elämän tärkeimpiä asioita. Kun vielä edesmennyt Kaarina-puoliso toimi pitkään Rintamaveteraanien puheenjohtajana, kodissa on puhuttu paljon veteraaniasiaa.

– Joskus Kaarinan kanssa naurettiinkin, että vaikka olisi ollut kaikenlaista käsiteltävänä, saatoimme puhua koko päivän veteraaniasioita.

Erityisesti kunniapuheenjohtajaa lämmittää veteraanipuiston saaminen Toijalaan. Sitä ryhdyttiin suunnittelemaan Erkki Kitusen aloitteesta, ja sen tuloksena Ari Yrjänän suunnittelema muistomerkki Torjuntavoitto paljastettiin 4.10.1997.

Toijalan Seudun Sotainvalidien puheenjohtajana Kitunen toimi 32 vuotta. Kunniapuheenjohtajaksi hänet nimitettiin vuonna 2003. Kitusen mukaan sotainvalidit on huomioitu Akaassa hyvin.

– Me olemme täällä Akaassa kunniakansalaisia.

Varsinaisia sotainvalideja Toijalan osastoon kuuluu tällä hetkellä 18 ja puolisojäseniä 39. Kitunen arvioi, että voimien yhdistäminen on pian käsillä.

– Jo pitkään on suunniteltu, että Toijalan ja Urjalan osastot yhdistyisivät, mutta vielä voimia on riittänyt sekä meillä että Urjalassa.

Suojeluskunnan poikaosastoon 11-vuotiaana

Erkki Kitunen syntyi Vilppulassa työläisperheen iltatähdeksi vuonna 1923. Kotipaikkakunnallaan hän liittyi suojeluskunnan poikaosastoon 11-vuotiaana. Talvisodan aikana 16-vuotias Erkki työskenteli vuorotöissä kranaattisorvarina Mäntän konepajalla. Sota keskeytti nuorukaisen koulunkäynnin. Kitunen harmitteleekin viidennen luokan Mäntän yhteiskoulussa menneen sen takia kiville.

18-vuotiaana vuonna 1941 Kitunen aloitti työt Valtion Rautateillä, asemamiehenä Vilppulassa.

– Siihen aikaan miehistä oli VR:llä kova pula, ja jouduin tekemään ilman minkäänlaisia pätevyystutkintoja monenlaisia töitä, sellaisiakin, mitä ei olisi saanut tehdäkään, Kitunen kertoo.

Jatkosodan vuosina edessä olivat asevelvollisuuden suorittaminen ja lähtö sotaan. Sotilasvalan Erkki Kitunen vannoi Haminassa helmikuussa 1943.

– Sen jälkeen meidät siirrettiin Viipuriin, jossa sain erikoishomman toimia lähettinä. Sain liikkua mihin aikaan hyvänsä Viipurin kaupungin alueella, mistä olin vähän ylpeäkin. Enimmäkseen vein viestejä Viipurin linnaan, jossa oli Viipurin huoltokeskus. Siinä oppi juoksemaan linnan kapeita portaita edestakaisin, Kitunen muistelee kevättä ja kesää 1943.

Monien taistelupaikkojen jälkeen Kitusen kohdalla sota päättyi haavoittumiseen 30.6.1944 aamuviideltä Ihantalassa, kun hän sai luodin oikeaan käsivarteensa ollessaan varmistamassa maastoa.

Kuntouduttuaan hän palasi VR:n palvelukseen. Tampereen asemalla hän tapasi tulevan vaimonsa, myös VR:llä työskennelleen Kaarinan. Kituset vihittiin helmikuussa 1947. Parin yhteinen taival päättyi liki 65 avioliittovuoden jälkeen tammikuussa 2011.

– Kaipaus on olemassa, eihän siitä mihinkään pääse. Öisin minulla on Kaarinan oma pikkutyyny kainalossa, Erkki kertoo.

Kukkien sijaan tukea avustajatoimintaan

Erkki Kitusen työ sotainvalidien hyväksi alkoi jo vuonna 1946, kun hän Tampereella ollessaan liittyi paikalliseen Tampereen osastoon. Sotainvalidityö seurasi myös uusille asuinpaikkakunnille. Erkin konduktöörin työ toi perheen Toijalaan vuonna 1967, ja jo 1969 Kitunen valittiin tämän omaksi yllätykseksi Toijalan osaston puheenjohtajaksi.

Tällä hetkellä Kitunen on muun muassa Sotainvalidien Veljesliiton hallituksen varajäsen ja hengellisen toimikunnan ainoa maallikkojäsen. Hänet on nimitetty myös Sotainvalidien Veljesliiton Kunniakerhoon.

– Luottamustehtävistä en ole päässyt eroon vieläkään, Kitunen naurahtaa.

Viikonloppuna Erkki Kitunen viettää merkkipäivää oman perheensä kanssa viidessä polvessa ja tiistaina 16.4. juodaan syntymäpäiväkahvit Toijalan SPR:n Sykkeellä, osoitteessa Valtatie 9 kello 13–16.

Päivänsankari toivoo, että kukkien sijaan vieraat muistaisivat sotiemme veteraanien avustajatoimintaa Akaassa. Lahjoituksen voi tehdä Toijalan Seudun Sotainvalidien tilille: FI61 5472 0440 0054 43 viitteellä Erkki Kitunen 90 vuotta.

– Olen itse saanut kaikkea hyvää veteraanitoiminnasta ja haluan jakaa sitä myös muille, tiistain päivänsankari sanoo.

 

 

 

Erkki Kitunen sai tammenlehvänauhalla varustetun viirin, kun hänet nimitettiin Sotainvalidien Veljesliiton Kunniakerhoon vuonna 2000. Elämänohjeekseen hän on ottanut Matti Pitkon neuvon: ”Sitä elää ihminen vanhaksi, jos pysyy nuorena.”