Keskustan koulun tutkimukset alkoivat

 

Rakennusmestari Timo Ekola perehtyi maanantaina Keskustan koulun kellarikerroksen seinärakenteisiin.

Rakennusmestari Timo Ekola perehtyi maanantaina Keskustan koulun kellarikerroksen seinärakenteisiin.

Keskustan koululla Viialassa aloitettiin eilen rakennetutkimukset sekä ilmanvaihtojärjestelmän tutkimukset. Rakenteita avataan alapohjasta, välipohjista, yläpohjasta ja seinistä. Ilmanvaihtojärjestelmässä puolestaan selvitetään sen tekninen kunto ja toimivuus. Keskustan koulu tyhjennettiin tammikuussa kokonaan oppilaista ja henkilökunnasta pitkään jatkuneiden kosteus- ja sisäilmaongelmien sekä sairastelun vuoksi. Määräyksen antoi lopulta Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.

Rakennusmestari Timo Ekola tamperelaisesta A-Insinöörit Oy:stä oli maanantaiaamuna ehtinyt jo piikata auki kellarikerroksen seinää. Seinä avataan arviolta viidestä tai kuudesta paikasta, minkä lisäksi kellarin lattiaan tehdään kymmenkunta reikää.

– Haemme ensin rakennetyyppejä, minkä jälkeen riskipaikkoja vielä tarkennetaan kosteusteknisesti. Kattovesien poisto tulee ulkopuolella suoraan tähän kohtaan, Ekola kertoi.

Rakennusta kiertäessä monesta kohdasta näkee, että syöksytorvesta tuleva vesi ei etenkään tähän aikaan vuodesta valu kauemmas seinän vierestä. Monessa kohtaa sade- ja sulamisvedet ovat myös virranneet katolta pitkin seiniä ja ikkunanpuitteita. Näiden ulkoisten ongelmakohtien lisäksi sisätilojen kosteuslähteinä tutkitaan Timo Ekolan mukaan kapillaariset nousut sekä tietysti märkätilat.

Mikko Vehmaa avasi yläpohjan puruesritettä koulun ullakolla.

Mikko Vehmaa avasi yläpohjan puruesritettä koulun ullakolla.

Kaikki koulun välipohjat eivät ole sellaisia, joissa betonilaatan sisällä on purueriste. Niihin laattoihin, joissa purua on, tehdään isompia avauksia, jotka mahdollistavat myös aistinvaraiset havainnot. Työstä vastaa akaalaisen Mikko Vehmaan yritys T&ma.

Marko (vas.) ja Jyrki Lukkari tutkivat koulun ilmanvaihdon kunnon ja toimivuuden. Jo nyt tiedetään, että vanhoista laitteista löytyy korjattavaa ja kunnostettavaa.

Marko (vas.) ja Jyrki Lukkari tutkivat koulun ilmanvaihdon kunnon ja toimivuuden. Jo nyt tiedetään, että vanhoista laitteista löytyy korjattavaa ja kunnostettavaa.

Maanantaina Vehmaa oli koulun ullakolla avaamassa yläpohjan noin 70 senttiä paksua purueristettä. Ullakolla olevasta ilmanvaihtokonehuoneesta aloittivat työnsä myös Asiantuntijapalvelut Lukkari Oy:n Marko Lukkari ja Jyrki Lukkari.

– Tutkimme, toimiiko ilmastointijärjestelmä niin kuin sen pitäisi, ja löytyykö järjestelmästä sisäilman epäpuhtauden lähteitä. Tutkimme ensin laitteet ja etenemme sitten kanavia pitkin pääte-elimiin. Siellä tutkimme merkkisavun avulla, huuhteleeko ilma huonetilaa niin kuin sen pitäisi, vaikka virtausta olisikin tarpeeksi, Marko Lukkari valottaa.

Lukkarit kiersivät koulua jo perjantaina ja osasivat jo eilen sanoa jotain ilmastoinnista.

– Täällä on vanhat laitteet, ja kyllähän niistä korjattavaa ja kunnostettavaa löytyy.

Rakennusmestari Timo Ekola sanoo, että myös rakennetutkimuksen johtopäätökset tulevat perustumaan osittain rakennuksen ikään. Akaan kaupungille tutkimustuloksia on luvattu toukokuun alkuun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?