Keskitettävän koulun oppilasmäärä kasvaa noin kahdellakymmenellä

Akaan lukioon haki 77 oppilasta

Viialassa asuvaa Alvar Peltolaa ei haittaa, vaikka Akaan lukion opetus keskitetään ensi lukuvuodeksi Toijalaan. Lukion rehtori Tuovi Ronkainen puhuu siirtymäkaudesta mutta toteaa, että lukion pysyvä keskittäminen riippuu nuorista.

Viialassa asuvaa Alvar Peltolaa ei haittaa, vaikka Akaan lukion opetus keskitetään ensi lukuvuodeksi Toijalaan. Lukion rehtori Tuovi Ronkainen puhuu siirtymäkaudesta mutta toteaa, että lukion pysyvä keskittäminen riippuu nuorista.

Akaan lukioon haki yhteishaussa ensi syksyksi 77 oppilasta, joille koulu oli ensisijainen vaihtoehto. Hakijoita on noin 20 enemmän kuin lukionsa tänä vuonna lopettavia, joten koulun kokonaisoppilasmäärä kasvaa. Akaan sivistysjohtajan Heikki Tuokon arvion mukaan 77:ssä on kuitenkin muutama totaalisen epärealistinen hakija.

– Varmaan se jonnekin 74–75:n paikkeille menee, Tuokko toteaa.

Hirvialhon yläkoulun oppilaista haki lukion Viialan-toimipisteeseen 23, kun viime vuoden luku oli 25. Toijalaan haluavien määrä puolestaan kasvoi 50:stä 54:ään. Kaikki lukiolaiset aloittavat kuitenkin samassa paikassa, sillä Akaan koulutuslautakunta päätti maaliskuussa, että lukion toiminta keskitetään ensi lukuvuodeksi Toijalaan. Lukion Viialan-toimipisteen tiloja saadaan näin Keskustan koulun oppilaille, jotka joutuvat olemaan pois omasta koulustaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Kun lukion keskittämispäätös tehtiin lautakunnassa, sen arveltiin vähentävän viialalaisten halua hakea Akaan lukioon. Osaksi sen takia vuosiviikkotuntien laskettiin vähenevän 55–60:lla. Koska koulun oppilasmäärä nyt kasvaa, viikkotuntien vähennys onkin vain noin 40 tuntia. Tämän vaikutus opettajien työmäärään, työnjakoon ja opetuspaikkaan selviää tarkemmin, kun tiedetään, mitä kursseja lukiossa jo opiskelevat oppilaat valitsevat ensi lukuvuodelle. Tämän viikon keskiviikkona Akaan lukion rehtorilta Tuovi Ronkaiselta puuttui enää parin oppilaan valinnat, ja Heikki Tuokon mukaan kaikki päätökset on tarkoitus tehdä huhtikuun aikana.

– Siellä on aika paljon syventäviä kursseja, joissa ryhmiä yhdistyy. Mutta ei tämä sitten ole kauhean iso asia, kun tuntimäärät tiedetään, Tuokko sanoo.

Virkojen siirto tuo yt-neuvottelut

Tällä hetkellä Akaan lukiolla on yhteinen rehtori, ja opettajia on sekä Toijalassa että Viialassa kahdeksan. Heikki Tuokon mukaan Viialan-opettajista 5–8 siirtyy ensi lukuvuodeksi pääosin Toijalaan.

Lukion tilapäisen keskittämispäätöksen yhteydessä puhuttiin kolmen viran vähentämisestä, mutta kuntaliitoksen tuoman suojan vuoksi ketään ei voida irtisanoa. Lukion virkojen vähennys koskee matemaattisia aineita ja kieliä.

– Se tarkoittaa opettajan siirtämistä toiseen opettajan tehtävään. Lähinnä kyse on siitä, pystytäänkö siirtämään lukion opettaja peruskoulun opettajaksi, sivistysjohtaja Tuokko selventää.

Tällä hetkellä sekä Viialassa että Toijalassa yksi yläkoulun opettajan virka on täytetty määräaikaisesti. Nämä pestit eivät välttämättä jatku, ja vakituisten virkojen osalta myös yhteistoimintaneuvottelut ovat mahdollisia.

– Jos työt loppuvat, opettaja voidaan myös määrätä toisiin tehtäviin. Opetusvelvollisuus täyttyy kaikilla, mutta etenkin jos aletaan siirtää virkoja, käydään yt-neuvottelut, sanoo Heikki Tuokko.

Hänen mukaansa lukion opettajia ei ole tarpeen eikä järkevää siirtää alakoulun opettajiksi. Viialassa Keskustan koulun 5.–6.-luokkalaisten siirtyminen Hirvialhon koululle saattaa sen sijaan tuoda alakoulun luokkien opetustunteja niille opettajille, jotka opettavat sekä yläkoulussa että lukiossa.

– Alakoulun opettaja voi opettaa yläkoulun puolella ja toisin päin. Se luo kaikille opettajille mahdollisuuksia. Mutta meneekö se päittäin lukion siirtoon, siitä en osaa sanoa, toteaa Heikki Tuokko.

Viialaan hakeneista tulossa yksi ryhmä

Akaan lukion rehtori Tuovi Ronkainen kertoo, että noin 75 oppilaasta muodostetaan todennäköisesti kolme perusopetusryhmää. Ronkainen yrittää muodostaa Viialaan hakeneista oman ryhmänsä.

– Kuljetusten takia heidät kannattaa laittaa samaan ryhmään. Jos oppilaat jaetaan eri luokille, myös kuljetuksiin tulevat hajaantuvat. Syventävissä opinnoissa tapahtuu myöhemmin sekoittumista, mikä on myös tärkeää.

Rehtori Ronkaisen tehtävä on jakaa lukion tunnit Viialasta tulevien ja Toijalassa jo olevien kesken.

– Yritän jakaa muutoksen taakan tasapuolisesti. Yläkoulun tunteja tulee varmaan aika monelle enemmän kuin on ennen ollut, ja myös Toijalassa opettaneille tulee yläkoulutunteja tasaisesti ja tarpeen mukaan.

Vaikka päätös lukion keskittämisestä on tehty lukuvuodeksi ja se perusteltiin säästöillä Keskustan koulun väistötiloissa, rehtori Ronkainen puhuu siirtymävaiheesta.

– Paljon riippuu tämän vuoden kokemuksista. Nuorethan tässä ovat pääosassa. Jos nuoret viihtyvät, tekevät hyvää yhteistyötä ja oppimistulokset ovat hyviä, silloin se puoltaa paikkansa, Ronkainen toteaa yhdessä paikassa toimivasta Akaan lukiosta.

 

 

 

Alvar Peltola lähtee mielellään Toijalaan

Hirvialhon koulun yhdeksättä luokkaa lopetteleva Alvar Peltola puntaroi jatkovaihtoehtoina lukiota ja ammattiopiston rakennuspuolta mutta päätyi lopulta lukioon. Se kun antaa enemmän vaihtoehtoja ja paremmat mahdollisuudet jopa johtotehtäviin. Liian korkealle Alvar ei halua kuitenkaan kohota.

– Toimistotyö ei niinkään kiinnosta vaan sellainen, missä voi itsekin tehdä jotain.

Kun hakuvalinta oli lukittu lukioon, Alvarille oli selvää, että hän hakisi nimenomaan Akaan lukioon. Siellä jo opiskelevalta isolta veljeltä hän oli kuullut, että lukio keskitetään ensi lukuvuodeksi Toijalaan, mutta se ei Alvaria haitannut.

– Ei se pitkä matka ole. Pelaan lentopalloa A-Volleyn B-junioreissa, ja treenien takia liikun muutenkin Akaan alueella ja Lempäälässä.

Alvar näkee lukion keskittämisessä pikemminkin hyviä puolia. Vertailuun tosin vaikuttaa myös se, että tällä hetkellä Hirvialhon koulun käytävillä pyörii joukko Keskustan koulun alaluokkalaisia.

– Toijalassa on pelkästään varttuneempaa porukkaa, eikä ole sellaista meteliä kuin täällä on. Muutenkin on parempi, että kaikki lukion oppilaat ja opettajat ovat samassa paikassa.

Alvarin mukaan kavereiden kesken on jo kyselty, mihin kouluun kukakin on lähdössä. Alvarin luokan 20 oppilaasta 5–6 tulee Akaan lukioon ja 1–2 lähtee muihin lukioihin.

Lentopallon lisäksi rumpujen soittoa harrastava riitiäläläinen ei tiedä ketään ysiluokkalaista, joka olisi jättänyt hakematta Akaan lukioon sen takia, että opetus tapahtuu ensi lukuvuonna Toijalassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?