Akaan yrittäjät ja yrittäjävaltuutetut koolla

Jos yritystoiminta menestyy, menestyy myös kaupunki

Akaassa toimivat yrittäjät ovat huolissaan kaupungin tulevaisuudesta. Yhteisen sävelen viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja yrittäjien kesken toivotaan löytyvän pian, muuten kaupunki taantuu nukkumalähiöksi. Akaan yrittäjäyhdistyksen maanantaisessa yrittäjien ja yrittäjävaltuutettujen illassa keskustelun sävy oli ajoittain tiukka.

– Meidän on päästävä rakentamaan Akaata, eikä koko ajan mietittävä vain Kylmäkoskea, Toijalaa ja Viialaa. Näiden taajamien vahvuudet on tunnustettava ja rakennettava vahvuuksien varaan, jotta yritykset ja asukkaat saadaan pysymään täällä. Ei joka paikassa voi olla samoja palveluja, eikä koko ajan pitäisi miettiä, mistä voidaan karsia, sanoo yrittäjä ja valtuutettu Vesa Peltola (kesk).

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtuutettu Jaakko Leinonen puolestaan toivoi kaupunkiin yhteistä Pyöritä eurosi Akaassa–kampanjaa. Leinonen myös penäsi yrittäjiltä konkreettista listaa epäkohdista, joita laitettaisiin kuntoon.

– Otetaan listasta vaikka yksi asia vuodessa ja laitetaan se kuntoon. Olemme valtuustosopimuksessa muun muassa sopineet, että jokaisen kaupungin työntekijän toimenkuva selvitetään. Myös siitä on sovittu, että kaupungin oman työn hinta selvitetään, sanoo Leinonen.

Akaan Kokoomuksen puhenjohtaja Jaakko Leinonen kaipaa kaupungiin Pyöritä eurosi Akaassa-kampanjaa.

Akaan Kokoomuksen puheenjohtaja Jaakko Leinonen kaipaa kaupunkiin Pyöritä eurosi Akaassa-kampanjaa.

Puheenjohtaja Leinonen myös toivoi, että Akaassa kukaan ei pelkäisi kaupungin kasvua, sillä vain hallittu kasvu takaa menestyksen.

Luottamushenkilöiden lisäksi myös viran- ja toimenhaltijat on sitoutettava yrittäjäyhteistyöhön.

– Ei tarvitse keskustella kaikkien 1200 kaupungin työntekijän kanssa. Riittää kun otamme johtavat viranhaltijat neuvotteluun, sanoo yrittäjä ja valtuutettu Jukka Salminen (kok).

– Ehdoton edellytys hyvälle yhteistyölle on, että viran- ja toimenhaltijatkin sitoutetaan päätettyyn linjaan. Siinä luottamushenkilöillä tekemistä, sanoo yrittäjä Tapio Alhainen.

Myös yrittäjien yhteistyötä on syvennettävä. Kuinka moni yrittäjä ostaa kaiken mahdollisen omalta paikkakunnalta?

– Tarvitsemme pian yhteisen strategian ja uskon tulevaisuuteen. Olemme vaarallisella tiellä taantumassa nukkumalähiöksi, sanoo kampaamoyrittäjä ja teknisen lautakunnan varajäsen Sari Moussa (sd).

Jännitteitä yrittäjien ja kaupungin välillä on. Omakotitonttia ei päästä täyttämään, kun kaupungin mittausyksikössä kaikki on lomalla. Toivoipa joku rakennustarkastajaltakin puolueetonta kohtelua.

– Vanhojen asioiden kaiveleminen ei vie asioita eteenpäin, pikemminkin päinvastoin. Täytyy tavata ja tutustua, sekä avata mahdollisuuksia ja vaikuttaa strategioihin ja asenteisiin. Tehtävää meillä on, sen kertoo viimeisin tutkimus, sanoo Toijalan Yrittäjien puheenjohtaja, varavaltuutettu perusturvalautakunnan varapuheenjohtaja Sirkka Koivuniemi (kesk).

Yrityksien verotulot hyvinvoinnin tae

Menestyvän kaupungin edellytys on menestyvä yritystoiminta. Akaan verotulot ovat noin 55 miljoonaa euroa, josta yhteisöveron osuus on 1,4 miljoonaa ja kiinteistöveron osuus 2,8 miljoonaa. Loppu on kunnallisverolla palkoista kerättäviä euroja.

– Yrittäjien merkitys kaupungille on korvaamaton. Ilman teidän ja teidän työntekijöiden maksamia veroeuroja homma ei pyörisi.  Noin puolet tuloverosta, kaikki yhteisöverosta ja osa kiinteistöveroista tulee täkäläisten yrittäjien kautta – noin 22–25 miljoonaa euroa. Ei ole lainkaan yhdentekevää, millä tavalla täällä yrittäjiä kohdellaan, sanoo Vasken Akaan yritysasiamies Risto Rantala.

Pirkanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Janne Vuorisen (vas.) ja Vasken yritysasiamies Risto Rantalan mielestä kunta ei voi menestyviä ilman menestyviä yrityksia.

Pirkanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Janne Vuorisen (vas.) ja Vasken yritysasiamies Risto Rantalan mielestä kunta ei voi menestyviä ilman menestyviä yrityksiä.

– Tämä ei ole avautunut kaikille valtuutetuille ollenkaan. Jaettavaa ei ole, ellei ole ensin verotettavaa.

Valkeakosken Seudun Kehitys Oy täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja on järjestänyt seudullisia yrityspalvelujakin jo 20 vuotta. Pirkanmaan Yrittäjät äänesti Vasken maakunnan parhaimmaksi elinkeinoyhtiöksi viime vuonna.

Työpaikkaomavaraisuus saatava nousuun

Akaan kaupungin saamat valtionosuudet ovat noin 30 miljoonaa euroa. Jatkossa se voisi olla Risto Rantalan mielestä vieläkin suurempi. Valtionosuusuudistuksessa laskentaperusteita yksinkertaistetaan ja sinne tulee kaksi Akaalla tärkeää uutta kriteeriä: 1) työpaikkaomavaraisuus, 2) verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus.

– Työpaikkaomavaraisuus – kuinka paljon kaupungin asukkaille löytyy omasta kaupungista töitä – on meillä huono, vajaat 70 prosenttia, kun se vastaavasti Valkeakoskella se on 94,4 prosenttia. Tähän vaikutetaan vain aktiivisella tontti- ja elinkeinopolitiikalla.  Valtionosuuden tasaus on tähän asti meiltä leikannut – ehkä täällä on siksi jopa pelätty hyvätuloisten muuttamista. Tämä epäkohta on nyt poistumassa, kertoo Rantala.

Toimintatuottoja Akaan kaupunki saa runsaat 24 miljoonaa euroa. Yhteensä noin 109 miljoonan euron talousarvion turvin kaupunki tuottaa asukkailleen 535 lakisääteistä palvelua vuodessa.

Vain pk-yritykset työllistävät

Pirkanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Janne Vuorisen mielestä yritystoiminnan merkitys kunnille on tavattoman tärkeä senkin takia, että uudet työpaikat syntyvät tällä hetkellä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jos sinnekään.

– En aliarvioi yhtään suuryrityksiä tai vientiyrityksiä, koska heidän työllistävä vaikutus tulee myös alihankintaverkoston kautta. Vuonna 2011 pk-yrityksiin syntyi kuitenkin 110 000 työpaikkaa ja niistä 91 000 syntyi alle 50 hengen pk-yrityksiin, valtaosa ihan pieniin yrityksiin, kertoo Vuorinen.

Pirkanmaalla pk-yritykset työllistävät työikäisistä 45 prosenttia, julkinen sektori 35 prosenttia ja suuryritykset 15 prosenttia.

Paljon yrityksiä vailla jatkakaa

Suomessa on lähes 50 000 yritystä vailla jatkajaa. Näitä yrityksiä löytyy Akassakin. Asia on herkkä, koska oma yritys on kuin perheenjäsen, josta luopuminen on usein vaikeaa. Yritysasiamies Risto Rantala odottaakin yhteydenottoa ennen kuin lähtee Vasken palveluja tarjoamaan.

Varapuheenjohtaja Janne Vuorisen mielestä Suomen tilanne on huolestuttava.

– Vain 38 prosenttia yrityksistään myydään ja peräti 30 prosenttia yrityksistä lopettaa toimintansa. Tämä on huolestuttavaa, koska yrityksen lopettaessa katoaa aina osaamista ja työpaikkoja. Mistä saamme Suomeen lisää yrittäjiä? Tiedän, että moni yrittäjä auttaisi jatkajaa jopa ilmaiseksi, koska oma yritys halutaan saada hyviin käsiin. Oma yritys on luopujille todella läheinen ja työntekijät ovat usein kavereita, joita ei millään haluttaisi jättää työttömäksi, sanoo Vuorinen.

Yli 20 prosenttia ajattelee luopuvansa yrityksestä sukupolven vaihdoksen kautta.

– Onnistumisen edellytyksenä tässä on todella hyvin suunniteltu vaihdos. Sama pätee oikeistaan kaikkiin yrittäjävaihdoksiin. Yrittäjäjärjestöllä on tarjolla tähän palveluja, mutta halun on tultava yrittäjiltä itseltään, sanoo Vuorinen.

Aamukahvilla tavataan

Toijalan Yrittäjät kutsuvat kaikkia Akaan yrittäjiä yrittäjien aamukahville Varmiolan kahvilaan Toijalan keskustaan keskiviikkona 3. 4. kello 7.30. Tällöin vieraana on ainakin Akaan valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen (sd). Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok) on kutsuttu.

Poikkeuksellisesti torstaina 2.5. kello 7.30 aamukahvilla vieraana on trubaduuri Harri Salminen kitaroineen. Keskiviikkona 5.6. aamukahvivieraana kello 7.30 on HS-Veden toimitusjohtaja Timo Heinonen.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?