Viialan työväentalolla pelataan perjantaisin kuulalaakeri-curlingia

Juhani Innala tähtää. Takana Kari Salo, Arja Tauvo ja Kaarina Hakala.
Juhani Innala tähtää. Takana Kari Salo, Arja Tauvo ja Kaarina Hakala.

Viialan työväentalolla kokoontuu perjantaisin innokas, 10–15 pelaajan joukko sisä-curlingin harrastajia. Ratana toimii juhlasalin puulattia, jossa maalialue on näyttämön puoleisessa päässä. Sinne heittäjät tähtäävät paikaltaan salin toisesta päästä. Raskaita graniittikiviä ei salissa sentään heitellä, vaan kevyitä muovisia kiekkoja, jotka liukuvat puulattialla kuulalaakerien päällä. Pelaajat kutsuvat niitäkin kiviksi. Harjaajia ja harjoja ei tarvita kuin korkeintaan siivouksessa.

Pelissä on vastakkain kaksi nelihenkistä joukkuetta, siniset ja punaiset, jotka pelaavat neljä heittokierrosta kerrallaan.

Curling tuli Viialan Eläkkeensaajien ohjelmaan tammikuussa, ja sai heti vakiintuneen harrastajajoukon naisia ja miehiä. Virike lajiin saatiin, kun yhdistyksen jäseniä osallistui viime syksynä Toijalassa järjestettyyn koulutukseen, jossa esiteltiin varttuneelle väelle ja liikuntarajoitteisille sopivia sovelluksia tutuista urheilulajeista.

Muualla sisä-curlingin harrastaminen on vielä harvinaista. Viialan pelaajien mukaan Tervakoskella curlingin sisäversiota harrastetaan kivilattialla pankin eteisaulassa.

Viialan Eläkkeensaajat ovat toistaiseksi pelanneet Akaan kaupungilta lainaamillaan välineillä, joille ei muuten ollut nyt käyttöä. Sen verran innostuneita harrastajat kuitenkin ovat, että yhdistys on hankkimassa joukolle omat pelivälineet.

– Jos ei nyt ihan mestareita olla, niin kehitytään ainakin. Muutamalla pelaajalla tämä käy jo aika sutjakkaasti. Tuskin kukaan meistä on pelannut curlingia koskaan jäällä, toteaa joukon vetäjä Juhani Salonen.

Salosen mukaan peli vaatii silmän ja käden yhteistyötä.

– Silmä- ja käsikoordinaatio ovat tärkeitä, jotta osaa käyttää voimaa oikein, kun toisen kivi pitää saada pelialueen keskeltä pois tai oma tilalle. Välillä kiveä pitää työntää lujaa, välillä hiljaa.

Lapsuus mieleen

Salonen kehaisee erityisesti porukan naisia, Tauvon Arjaa ja Hakalan Kaarinaa, jotka päihittävät miehetkin.

Viialan Eläkkeensaajien sihteeri Kaarina Hakala osallistuu perjantaisin työväentalolla ensin senioritanssiin ja jatkaa sen jälkeen curlingin parissa.

– Tämä on mukavaa pientä liikuntaa, jossa ei tarvitse olla ihan hikipäässä. Tässä oppii tarkkuutta ja säätelemään vauhtia ja sitten saa vielä pelata toisia pois.

Olavi Grönroos haaveilee, että pääsisi joskus jäälle kokeilemaan oikeaa curlingia. Sisäpelikin on hänestä mielenkiintoinen.

– Tässä täytyy olla oikea rytmi ja tuntuma kädessä, vaikka ei tässä kierteitä saakaan aikaan.  Pikkupoikana heitettiin autoja ja nyt vähän vanhempana taas leikitään.

Viialan Eläkkeensaajien curling-porukka pelaa Viialan työväentalolla perjantaisin kello 11.30–13. Joukkoon mahtuu myös uusia pelaajia, ja pelipäivään voi osallistua oman aikataulun mukaan.