Päättäjien haasteet

Syksyllä valitut valtuutetut ovat aloittaneet työnsä. Heidät on esitelty. Puheenjohtajat ovat Viialasta, joten voi odottaa sen puolen tulevan paremmin huomioon otetuksi. Talous kiristyy heikon suhdannetilanteen vuoksi. Yhdistymisen tukirahat loppuvat. Jos valtio ei saa kuntia yhteen hyvällä, kiristetään valtion tuki uudistamalla järjestelmät. Näin näyttää tapahtuvan. Alijäämät uhkaavat ja toimitilat homehtuvat. Akaa ei ole Tampereen kaupunkiseutua. Raja kulkee Lempäälässä. Tampereella on tarpeeksi pulmia itsellään ja nuupurustossaan, joka ei halua siihen liittyä. Tappelevat siellä tunnelistaan, jonka toteutumisen optiona on uusi asuinalue rannalla. Riittääkö sellaisia muuttujia, joilla on varaa ostaa ne asunnot?

Akaan henkilöstö eläköityy. Jotkut haluavat hakea haasteita muualta. Saadaanko osaavia lääkäreitä ja kaavoittajia? Mitä Akaa voi heille tarjota? Ei tänne haluta tulla riitelemään poliitikkojen kanssa. Valtuustolla on talous- ja henkilöstöhaaste. Se joutuu reagoimaan kuntauudistuspuuhiin haluaa se tai ei. Urjalan kanssa on joku selvitys tehtävä. Valkeakoskella on sairaala ja ammattikoulut sekä elinkeinoyhtiö ja paljon muuta. Ovia ei voi sinne suuntaan panna kiinni.

Akaan kolmessa vanhassa kunnassa on ollut umpioitumisongelmaa. On tehty niin kuin ennenkin ja jätetty kiinteistökanta heitteille varojen puutteessa. Nyt tiloja ja kunnossapitomenoja on eittämättä liikaa. Lukija tietää missä myttyyn menneiden kauppojen syy luuraa. Saisiko tämä valtuusto jotain uutta liikettä ja muutosta aikaan tällä kokoonpanolla. Toivon sitä, mutten usko. Vanhat tottumukset painavat.

Organisaatiota lihotettiin. Päätöksenteko on ehkä vielä hitaampaa. Väellä on vielä työsuhdeturva ja lomauttaminen on vaikeaa. Säästöjen saaminen on hankalaa, kun paljon on jo leikattu. Verotus on korkea. Kuntalaiset osallistuvat vaaleihin passiivisesti, verotulopohja on heikko, sosiaalisia ongelmia on runsaasti. Vaikka omakotitaloja rakennetaan ja uusia ihmisiä muuttaa, ei vanhan perusväestön tilaa äkkiä muuteta. Sosiaalista asemaa ei haluta omin toimin parantaa koulutuksella ja työllä. Sitä kitkutellaan helposti kotinurkissa sossun ja läheisten avulla.

Nokialla kaupunginjohtaja yritti vanhassa vasemmistokunnassa saada äkkiä muutosta aikaan. Käytti kai väärässä paikassa kovaa kieltä ja syötiin pois. Siellä on paikka avoinna. Seuraa sitä prosessia mielenkiinnolla. Puheet ja kirjoitukset ovat helppoja, mutta todelliset päätökset ovat vaikeita. Liikkumavara on äärimmäisen pieni. Ei näistä Toijalan rötisköistä kaupalla miljoonia saa eikä niiden ostajille kannata kade olla. Niistä on vaan päästävä eroon mitä pikimmin.

Kolmen kunnan koonnoksesta on kertynyt vaikka mitä puolitarpeellista. Niitä rakastetaan ja niihin liittyy muistoja. Mistä löytyvät ne linjanvetäjät, jotka vievät kunnon saneerauksen päätöksiin? Jos tekee vertailuja eri paikkakuntien välillä käyttämällä tilastoja ja ihmisten käyttäytymistä ja tapoja, havaitsee selviä eroja.

Olen itse asunut monella paikkakunnalla. Ne ovat kaikki toki erilaisia, mutta tämä Akaa on erilaisin. Tämän sijainti on sopiva, mutta jotain merkillistä täällä on. Sitä eivät täällä asuneet varmaan koe, mutta muuttaneet kyllä. Saavatko uudet päättäjät jotain henkeä päälle ja asiat rullaamaan. Ken elää, se näkee.

Pauli Ihamäki

Kirjoittaja on entinen Akaan kaupunginjohtaja ja nykyinen eläkeläinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?