Pitkäperjantain musiikkia Akaan kirkossa

  Pitkäperjantain konsertin esiintyjät Sanna Tullila (vas.), Marianne Hautakangas, Lea Antola ja Miika Jämsä.


Pitkäperjantain konsertin esiintyjät Sanna Tullila (vas.), Marianne Hautakangas, Lea Antola ja Miika Jämsä.

Pitkäperjantaina 29.3. kello 18 on luvassa perinteisiä pääsiäisen säveliä, kun Akaan kirkossa esitetään Joseph Haydnin teos ”Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä”.

Teos nimettiin Kristuksen ristillä lausumien seitsemän viimeisen lauseen mukaan. Se muodostuu seitsemästä sonaatista (osasta), johdannosta ja maanjäristystä kuvaavasta päätösosasta. Esityksessä musiikki ja puheosuudet vuorottelevat muodostaen kokonaisuuden, jonka äärellä kuulija saa hiljentyä.

Tämä omaperäinen teos on yksi Haydnin tärkeimmistä instrumentaalisävellyksistä. Maalailevat sointivärit, yllättävät kontrastit ja monipuolinen harmonia välittävät sanomaa Kristuksen duaalisesta olemuksesta Jumalan ja ihmisen poikana sekä hänen viimeisten elon hetkiensä kamppailusta. Teos on musiikinhistorian ainoa ilman laulettua sanaa sävelletty Kristuksen kärsimyshistorian kuvaus. Haydn on itse sanonut, että “jokainen teksti, saa ilmaisunsa puhtaasti soitinmusiikin keinoin tavalla, joka tekee mitä syvimmän vaikutuksen perehtymättömimpäänkin sieluun.”

Konsertissa esiintyvät Lea Antola ja Sanna Tullila (viulu), Marianne Hautakangas (alttoviulu), Miika Jämsä (sello) sekä Ali Kulhia (tekstit). Konsertin järjestävät Akaan kamarimusiikkiseura AKKA ry. ja Akaan seurakunta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?