Valtuustolta kaksi aloitetta nuorten tueksi

20Valtuusto3

Niina Koivuniemi haluaa, että kaupunginhallitus ottaa tehtäväkseen mahdollisimman nopeasti nuorten yhteiskuntatakuun toimeenpanoryhmän perustamisen. Myös Inka Savolainen (oik.) allekirjoitti aloitteen.

Akaan valtuuston viime kokouksessa jätettiin kaksi nuoria tukevaa valtuustoaloitetta. Vasemmistoliiton Niina Koivuniemen ja kuuden muun valtuutetun allekirjoittamalla aloitteella esitettiin, että kaupunginhallitus ottaa tehtäväkseen mahdollisimman nopeasti nuorten yhteiskuntatakuun toimeenpanoryhmän perustamisen.

– Nuorisotyöttömyyden parissa toimii tällä hetkellä monta eri tahoa. Kuka ottaa vastuun nuorisotakuusta Akaassa? Mikä taho kokoaa kaikki toimijat yhteen? Kuka varmistaa, että työ on tehokasta ja tieto kulkee kaikkien tekijöiden välillä? kysyi Koivuniemi.

Hänen mielestään yhteiskuntatakuun toimeenpanoryhmään tulee koota ne tahot, joiden työhön nuorisotakuu jo liittyy sekä asiasta kiinnostuneet valtuutetut, yrittäjät ja nuoria. Koivuniemen mukaan ryhmä pystytään rakentamaan jo olemassa olevista toimijoista.

Tänä vuonna voimaan tullut nuorisotakuu takaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle koulutus-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan.

20Valtuusto4

Salla Bister haluaa, että Akaan kaupunki perustaa pikimmiten nuorten ohjaus- ja palveluverkoston, jonka keskeisenä tehtävänä on ehkäistä akaalaisten nuorten syrjäytyminen.

Seuraavaksi mikrofonin taakse astellut Salla Bister (sd) viittasi ennen oman aloitteensa lukemista Koivuniemen puheeseen ja totesi jättäneensä vastaavan aloitteen jo viime vuonna. Bisterin ja kaikkien muiden 14 sosialidemokraattivaltuutetun allekirjoittamalla aloitteella puolestaan tavoitellaan monialaista yhteistyötä nuorten parhaaksi.

– Nuorisolain 7 a §:n mukaan jokaisessa kunnassa tulisi olla nuorten ohjaus- ja palveluverkosto, johon kuuluvat opetus-, sosiaali- ja terveys- ja nuorisotoimen sekä työ- ja poliisihallinnon edustajat. Verkoston tulisi toimia vuorovaikutuksessa nuorten palveluja tuottavien yhteisöjen kanssa, totesi Bister.

Aloitteen mukaan nuorten ohjaus- ja palveluverkoston tehtävänä on muun muassa koota tietoja nuorten kasvu- ja elinoloista sekä arvioida niiden pohjalta nuorten tilannetta paikallisen päätöksenteon ja suunnitelmien tueksi. Lisäksi tulee edistää nuorille suunnattujen palvelujen yhteensovittamista ja vaikuttavuutta tavoitteena palvelujen riittävyys, laadukkuus ja saavutettavuus sekä suunnitella ja tehostaa yhteisiä menettelytapoja nuorten palveluihin ohjautumiseksi ja tarvittaessa palvelusta toiseen siirtymiseksi.

– Akaan kaupungin on ryhdyttävä heti toimeen ja tehtävä tekoja nuorten hyväksi. Nuorten syrjäytymistä vastaan on oltava mahdollisimman laaja-alainen asiantuntijatyöryhmä. Nuorisolain velvoittama monialainen yhteistyö pyrkii samaan kuin nuorisotakuu, totesi Salla Bister.

Bisterin aloitteen allekirjoittaneista demareista Saija Roininen ja Inka Savolainen allekirjoittivat myös Koivuniemen aloitteen. Lisäksi Koivuniemen nimen alta löytyvät Vasemmiston Jukka Saari, Antti Maijala ja Mikko Virolainen sekä vihreiden Heli Piirainen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?