Valmistuskeittiö jäämässä vanhoihin tiloihin

Hakalehdossa maisteltiin maailmaa

Akaan kaupungin ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen (vas.) ja henkilöstöpäällikkö Briitta-Liisa Sinivuori (oik.) kävivät viime torstaina ranskalaisella lounaalla Hakalehdon vanhainkodin henkilöstöravintolassa. Teemaviikko oli Irja-Kaarina Nummisen (kesk.) käsialaa. Tiina Metsiö on Hakalehdon keittiön ravitsemiesimies.

Akaan kaupungin ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen (vas.) ja henkilöstöpäällikkö Briitta-Liisa Sinivuori (oik.) kävivät viime torstaina ranskalaisella lounaalla Hakalehdon vanhainkodin henkilöstöravintolassa. Teemaviikko oli Irja-Kaarina Nummisen (kesk.) käsialaa. Tiina Metsiö on Hakalehdon keittiön ravitsemiesimies.

Hakalehdon vanhainkodin yhteydessä olevassa henkilöstöravintolassa sai viime viikolla nauttia makuelämyksistä ympäri maailmaa. Lounaat vaihtelivat tarjoiluiltaan ja kattaukseltaan päivittäin. Matka kulki Italiasta Intian ja Meksikon kautta Ranskaan ja Thaimaahan.

Teemaviikon toteutus oli osa Kylmäkoskella asuvan IrmaKaarina Nummisen opintoja Forssan Faktiassa. Akaan kaupungilla paljon sijaisuuksia tehnyt Numminen opiskelee suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinnossa, ja hän sai itse valita viikon teeman.

– Minulla ei oikeastaan ollut muita ideoita, ja juuri tällaista tekisin mielelläni enemmänkin. Halusin mukaan muitakin kuin Euroopan maita, ja nämä maat oli helppo valita.

Viikon mittaan lounailla nautittiin alkusalaateissa, pääruuissa ja jälkiruuissa enemmän yrttejä, kasviksia ja mausteita kuin tavallisesti, mutta perusraaka-aineet olivat samaa jauhelihaa ja kalaa kuin muutenkin. Henkilöstöravintolassa käyvät syömässä muun muassa Hakalehdon ja samaan rakennuskompleksiin kuluvan Toijalan terveysaseman työntekijät. Ovet ovat avoinna ja ruuan hinta määritelty myös muille lounastajille.

Teemaviikon lounastajapalautteessa kiiteltiin paljon myös vaihtuvia kattauksia ja henkilöstöravintolassa soinutta musiikkia, joka sekin vaihteli päivän mukaan. Torstaina tunnelmaa täydensi muun muassa Patricia Kaas.

Uuteen ryhmäkotiin vain palvelukeittiö

Suurinta osaa Hakalehdon vanhainkodista odottaa purku, kunhan uusi ryhmäkoti valmistuu muutaman sadan metrin päähän. Vanhat tilat kärsivät rakenteellisista ongelmista ja kosteusvaurioista. Ruokasali ja keittiö jäävät kuitenkin näillä näkymin nykyisille sijoilleen, ja ruoka kuljetetaan sieltä ryhmäkotiin kuten myös Havulinnan vanhainkotiin ja Tarpiakotiin.

Hakalehdon keittiöllä ravitsemisesimiehenä toimiva Tiina Metsiö kertoo, että keittiön työntekijöistä moni on kärsinyt tiloissa päänsärystä.

– Samaa vuonna 1972 rakennettua taloahan tämä on, toteaa 32 vuotta talossa työskennellyt Metsiö.

Keittiötä on remontoitu kymmenen vuotta sitten, jolloin tehtiin uudet kylmiöt ja hankittiin iso pata. Vuonna 2006 tuli iso tiskikone, jota varten tilaa laajennettiin. Muuten on toimittu samojen seinien sisällä.

– Koneita on tungettu sinne minne mahtuu, Tiina Metsiö kuvailee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?