Olemme kaikki osa avun ketjua

Jos Akaassa joskus tapahtuisi jokin katastrofi, Punaisen Ristin ensiapukursseilla saadut ensiaputaidot ja naapuriapu olisivat heti käytössä. SPR:n Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken osastojen vapaaehtoiset olisivat viranomaisten ohella ensimmäisiä avun antajia. Ja pian apuun saataisiin naapurikuntienkin SPR-vapaaehtoiset.

Aivan samoin toimivat Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun ihmiset kaikkialla maailmassa. Kuten Akaassakin, he ovat ensimmäisinä auttamassa omissa asuinkunnissaan.

Punainen Risti on viime päivinä puhunut paljon niin sanotuista hiljaisista katastrofeista. Hiljainen katastrofi on sellainen, josta maailma ei kuule. Katastrofi on hiljainen muun muassa, jos kuolleita ei ole kovin paljoa, sijainti ei kiinnosta, sama asia tapahtui juuri jossain muualla tai viime vuonna samassa paikassa tai jokin kiinnostavampi uutinen valtaa kaiken tilan. Punaisen Ristin mukaan yhdeksän kymmenestä maailman katastrofista on hiljaisia.

Usein hiljaisuus merkitsee, ettei ulkopuolista apua ole tarjolla, ei rahaa eikä muutakaan. Tällöin auttamaan pystyvät vain ne, jotka auttavat kotikonnuilla omiaan, kuten Punaisen Ristin ja Puolikuun ihmiset tekevät.

Punaisella Ristillä on lisäksi puolellaan se etu, että järjestö pystyy tekemään työtään kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien auttamiseksi sielläkin minne muut eivät poliittisista, uskonnollisista tai muista vastaavista syistä pääse.

Punaisen Ristin hiljaisten katastrofien kampanja tutki, miten tiedotusvälineet suhtautuvat erilaisiin katastrofeihin. Maailman katastrofiuutisista 90 prosenttia käsitteli vuoden mittaisen tutkimusjakson aikana vain yhtä aihetta: lokakuussa 2012 USA:n itärannikolle iskenyttä hirmumyrsky Sandya. Saman myrskyn tuhot Karibialla saivat osakseen 6,76 prosentin osuuden mediatilasta, ja vertailussa mukana olleet 11 muuta katastrofia eri puolilta maailmaa vain 3,83 prosentin osuuden.

Moni varmasti muistaakin Sandyn rantautumassa New Yorkiin, mutta kuuliko joku mitään Tadzhikistanin maanjäristyksestä, Ecuadorin tulvista tai Kambodzhan ruokaongelmista?

SPR:n Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken osastot ja kaikki akaalaiset ovat mukana Punaisen Ristin avun arvokkaassa ja korvaamattomassa ketjussa niin maailman huomion kohteena olevissa kuin hiljaisissakin katastrofeissa.

SPR:n katastrofirahastoa ylläpidetään suomalaisten tekemillä lahjoituksilla. Veronmaksajina me rahoitamme myös ulkoasiainministeriön ja EU:n humanitaariseen toimintaan myöntämät avustukset.

Katastrofirahastosta saadaan tunnissa liikkeelle rahaa auttamaan silloin, kun tarve on kaikkein kiireisin. Tästä valmiudesta ja auttamiskyvystä voimme me kaikki akaalaisetkin olla syystä ylpeitä.

Hiljaisista katastrofeista saat lisätietoa nettisoitteesta www.punainenristi.fi/hiljaisetkatastrofit

Feissareita Viialassa

Viialan osaston alueella on tällä ja viime viikolla kiertänyt SPR:n feissareita eli kuukausilahjoittajien hankkijoita. Punainen Risti kerää rahaa yleisten kampanjoiden, kuten operaatio Nälkäpäivän, puitteissa ja suurien, yksittäisten katastrofien yhteydessä.

Punaisen Ristin kerääjän tunnistaa aina punaisesta tunnusliivistä, nimilapusta sekä sinetöidyllä vuositarralla merkitystä punaisesta keräyslippaasta. Keräyksiä järjestetään yleisesti kauppakeskuksissa ja katukuvassa – ovelta ovelle Punainen Risti ei kerää rahaa!

Vuoden 2010 huhtikuussa aloitettiin kampanja, jonka tarkoituksena on saada uusia kuukausilahjoittajia katastrofirahastolle ja kotimaan toimintaan. Nämä kuukausilahjoittajia hankkivat varainhankkijat eli niin sanotut feissarit puolestaan liikkuvat kaduilla ja kiertävät ovelta ovelle. He eivät kuitenkaan kerää rahaa, vaan ainoastaan säännöllisiä kuukausilahjoituksia. Heillä ei ole edes oikeutta ottaa vastaan käteislahjoituksia.

Varainhankkijoilla on Punaisen Ristin logolla varustettu sininen liivi. Sininen liivi erottaa varainhankkijat Punaisen Ristin kerääjistä. Varainhankkijoilla on lisäksi nimikortti, punavalkoinen Punaisen Ristin kansio ja asiallinen materiaali. Varainhankkijatkaan eivät koskaan tule sisälle asuntoon, joskin valtakirjan täyttäminen tapahtuu usein eteisessä.

Kaikenlaisten kerääjien kohdalla tulee aina olla erityisen tarkka. Rikollinen toiminta valitettavasti laajentuu päivä päivältä ja hyvää tarkoittavia keräyksiä kopioidaan vääriin tarkoituksiin.

Jos siis kotiovellesi ilmaantuu henkilö, joka ilmoittaa keräävänsä rahaa Punaisen Ristin hyväksi, ole tarkkana! Tarkista löytyykö henkilöltä edellä mainitut tunnusmerkit ja pyydä häntä todistamaan olevansa Punaisen Ristin asialla. Jos hän ei sitä pysty tekemään, älä anna lahjoitusta!

Epäilyttävistä, väärin perustein liikkeellä olevista kerääjistä on syytä aina ilmoittaa poliisille.

Lisää tietoa kuukausilahjoittajia hankkivista feissareista löytyy nettiosoitteesta http://www.punainenristi.fi/varainhankkijat

 

SPR Toijalan osasto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?