Ensimmäiseen Pirkan Hiihtoon vuonna 1955 osallistui hiihtäjiä myös Toijalasta ja Viialasta

Vaikka 59. Pirkan Hiihto on vasta ovella, ovat suunnitelmat maaliskuussa 2014 järjestettävää 60. juhlahiihtoa varten jo aloitettu. Tähän liittyen järjestäjä etsii nyt henkilöitä, jotka liki 60 vuotta sitten, vuonna 1955, olivat mukana historian ensimmäisessä Pirkassa.

– Toivotamme kaikki ensimmäisessä hiihdossa mukana olleet tervetulleeksi sunnuntaina 3.3. Teivon maalialueelle katsomaan, miten liki 3500 nykyhiihtäjää suoriutuvat samasta urakasta, kertoo Pirkan Hiihto ry:n nykyinen puheenjohtaja Tapio Syrjänen.

Tapahtuman järjestelyissä vuosikausia mukana ollut, ja itsekin 50 hiihdetyn Pirkan ansiosta neljänneksi Hiihtokuninkaaksi kruunattu Pentti Syrjänen on lupautunut toimimaan isäntänä kello 12 tarjottavalla soppalounaalla Teivon kisakansliassa.

– Toiveena on, että saisimme muistikuvia ensimmäisestä hiihdosta, jotka sitten voisimme julkaista ensi vuonna 60. Juhlahiihdon yhteydessä julkaistavassa lisähistoriikissamme, kertoo Syrjänen.

Jalmari Korhonen mukana

Vuoden 1955 tulosluettelosta löytyvät ainakin Viialan Viriä yleisessä sarjassa edustanut Jalmari Korhonen sekä retkisarjassa hiihtäneet Viialan Pyryn Leo Kolehmainen ja Toijalan Vauhdin Matti Pennanen.

Vuonna 1998, 69-vuotiaana edesmennyt Jalmari Korhonen tuli tunnetuksi erityisesti kullanhuuhtojana, mutta tytär Jutta Korhonen kertoo isänsä olleen myös innokas urheilumies.

– Hän kilpaili monessa lajissa, hiihti, suunnisti ja juoksi. Kun hän vietti kesät Lemmenjoella, jossa hän joutui kävelemään kymmeniä kilometrejä ja kantamaan tavarat selässään, oli se hyvää pohjakunnon hoitamista. Isä oli huippukuntoinen eläkeikään asti, Jutta Korhonen kertoo.

Kullanhuuhtojana Jalmari Korhonen voitti useita Suomen mestaruuksia ja maailmanmestaruuksia.

Vuoden 1955 Pirkan Hiihdossa Jalmari Korhonen sijoittui 16:nneksi ajalla 6.44,40. Hiihtäjiä yleisessä sarjassa oli 36. Matkana oli tuolloinkin 90 kilometriä Niinisalosta Tampereelle. Yleisen sarjan voiton vei vuonna 1955 Tampereen Poliisi-Urheilijoiden Tauno Karvanen ajalla 5.37,08.

59. Pirkan Hiihto suksitaan sunnuntaina 3. maaliskuuta perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla miesten ja naisten yleisessä sarjassa, 40- ja 50-vuotiaiden miesten sekä 45-vuotiaiden naisten perinteisen tyylin sarjoissa.

Kommentointi on suljettu.