Uusi vanhainkoti saa myös uuden nimen

Hakalehdon korvaajalle kaksi valtion avustusta

15Hakalehdon vanhainkoti1

Akaan kaupungin vanhus- ja vammaistyön johtaja Leila Haakana iloitsee siitä, että valtiolta saatiin yli miljoonan euron avustus uuden 36-paikkaisen ryhmäkodin rakentamiseen.

Valtio on myöntänyt kahta kautta Akaan kaupungille avustuksen Hakalehdon vanhainkodin korvaavaa ryhmäkotia varten. Kaupunki voi valita, kumman se ottaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto myönsi 4,33 miljoonan hankkeelle valtionapua 17,6 prosenttia eli 764 400 euroa. Ara eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus puolestaan on valmis antamaan 1 164 000 euroa avustusta ja 2 716 000 euroa korkotukilainaa. Vanhus- ja vammaistyön johtaja Leila Haakana uskoo, että Akaa ottaa vastaan Aran avustuksen.

– Summassahan on aika isokin ero. Kyllä se todennäköistä on, että suurempi kannattaa ottaa. Molemmissa on samat suunnitelmat.

Aran ehtona on, että uudisrakennukseen sijoitetaan laitoshoidon sijaan tehostettua palveluasumista. Leila Haakana kertookin uuden ryhmäkodin eroavan nykyisestä Hakalehdosta aika tavalla, vaikka asukaspaikkoja on sama 36.

– Hakalehto on epäkäytännöllinen. Se on 1970-luvun alussa rakennettu ihan erikuntoisille asukkaille kuin siellä tänä päivänä on. Nyt Ara edellyttää, että isompien yhteisten tilojen lisäksi on pieniä yhteisiä tiloja asuntojen yhteydessä. Uudesta rakennuksesta tulee ryhmäkotimainen ja kodinomaisempi.

Nykyisestä vanhainkodista jää jäljelle vain remontoitu keittiö. Muut osat on tarkoitus purkaa, kunhan uusi ryhmäkoti valmistuu. Uusiin tiloihin ei tule keittiötä.

Viisi rakentajaa valittiin jatkoon

Nykyisestä Hakalehdon vanhainkodista on käytäväyhteys Toijalan terveysasemalle, mutta uusi ryhmäkoti rakennetaan terveysasemasta katsottuna takavasemmalle, tyhjälle tontille. Uudisrakennuksen tieltä puretaan tai siirretään pois metsän laidassa oleva asuinparakki.

Nykyinen asuinparakki puretaan tai siirretään pois uuden ryhmäkodin tieltä.

Nykyinen asuinparakki puretaan tai siirretään pois uuden ryhmäkodin tieltä.

Leila Haakanan mukaan Hakalehdon nimi on jäämässä historiaan.

– Minulla on ajatuksena, että nimeä muutettaisiin, koska meillä on uusi rakennus uudella paikalla. Tarkoituksena on, että pidettäisiin nimikilpailu.

Akaan kaupunki on varannut ryhmäkodin rakentamiseen tälle vuodelle 1,55 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle 2,5 miljoonaa. Viime viikolla valittiin tarjouskilpailun perusteella viisi yritystä, joiden kanssa jatketaan teknisiä ja kaupallisia neuvotteluja uuden ryhmäkodin rakentamisesta. Yhdeksästä tarjoajasta jatkoon pääsivät NCC Rakennus Oy, Parmaco Oy, Teijo-talot Häme/Eteläpuu Oy, Rakennus Oy Paanurakenne ja Elementti-E Oy.

– Pidimme keskiviikkona aloituskokouksen, ja seuraavan kerran tapaamme 15. maaliskuuta. Silloin käydään tarjoajien kanssa kahdenkeskiset palaverit heidän esitystensä pohjalta, kertoo Akaan tekninen johtaja Jukka Suominen.

Päätös ryhmäkodin rakentajasta pyritään tekemän huhtikuussa tarjousten tarkennuttua ja lopullisen kustannustason selvittyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?